Jump to content

domyy

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Da opišem svoje iskustvo. Nakon kupovine stana angažirao sam arhitekta da napravim određene izmjene i renovaciju stana. Arhitekt je izmjerom utvrdio da stan tlocrtno ima više kvadrata nego je upisano na vlasničkom listu. Takđer je bilo jasno da lođe koje su dio stana (nisu bile zatvarane) uopće nisu istaknute u kvadraturi stana. Nakon ovog mog upita na temi prije gotovo 2 mjeseca, javio mi se odvjetnik sa ovog Foruma i pojasnio da je moguće napraviti izmjenu opisa nekretnine. Ono što je bilo potrebno je angažirati građevinskog vještaka koji je napravio elaborat odnosno vještački nalaz i mišljenje o utvrđivanju stvarnog stanja. Ono što je bilo bitno cijeloj priči je da dodatni kvardati nisu nastali kao posjedica prisvajanja dijela zajedničkih prostorija (Npr. da se zatvara dio stubišta i prisvaja stanu) već da su uvijek u naravi bili dio stana. Vještak je u sat-dva posla na lokaciji napravio izmjere i fotografije stana koje je objedinio u elaborat od 27 stranica (ima dosta fotografija i vizuala). Nakon toga ovlastio sam spomenutog odvjetnika da u moje ime, zemljišno-knjižnom sudu preda zahtjev odnosno prijedlog za ispravak upisanih podataka. I evo danas je sud već donio riješenje i sada umjesto 54m2 u starom opisu stana stoji 57m2 i 17m2 lođe.
  2. Ne postoji zabrana obavljanja poslovne djelatnosti u nekretnini financiranoj APNom već se vi u ugovoru za subvenciju koji sklapate sa APNom obavezujete da nećete vršiti poslovnu djelatnost u predmetnoj nekretnini.
  3. Našao sam i ovaj link https://alphacapitalis.com/2020/12/28/porezni-tretman-gradnje-i-prodaje-nekretnina-apartmana/ Čini se kako bi investitor, i u slučaju da je fizička osoba, imao obavezu PDVa u slučaju prodaje prije isteka 2 godine od prve uporabe (s iznimkom ako je nekretnina bila u komercijalnoj uporabi)
  4. Zdravo svima, Zanima me postoje li neke prednosti i nedostaci da se investicija u obliku gradnje 4 apartmana u moru i njihova prodaja obavlja kao fizička ili pravna osoba. Čini mi da da investitor kao fizička osoba na sve troškove gradnje plaća PDV koji bi teoretski da je pravna osoba na kraju izgradnje i prodaje mogao prebaciti na krajnjeg kupca. S tim da ako je investitor i prodavatelj fizička osoba onda kupac snosi samo 3% kupoprodaje nekretnine. Ima li netko iskustva i savjet kako bi to bilo najpovoljnije izvesti?
  5. Poštovani, katastarska čestica veličine 985m2 (prema katastru) u vlasništvu je dvije osobe. 1/2 Do jednog od vlasnika nije moguće doći zbog emigracije u inozemstvo. Ne zna se da li je možda i preminuo te ima li naslijednike. Da li je moguće i na koji način razvrgnuti suvlasništvo i podijeliti česticu na pola (ili po nekom geodetskom ključu) da svakom pripadne 1/1 dio? Jedan od tih dijelova bi se zatim pripojio drugoj susjednoj čestici.
  6. Kontaktirao sam HEP i radi se standardnoj proceduri i u pravilu odobravaju parcelaciju zemljišta u ovakvim slučajevima. Jedini uvjet je da trošak postupka (geodet, pristojbe i sl.) ne snosi HEP. Geodet u elaboratu predloži dvije nove čestice te se ugovorom vlasnika i HEPa se razvrgne vlasništvo nad starom česticom i proknjiži se vlasništvo nad novima.
  7. 1. Suvlasnički dio: 1544/1637 Moje vlasnistvo 2. Suvlasnički dio: 93/1637 HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA D.D., ZAGREB, ULICA GRADA VUKOVARA 37 Zdravo svima, Imam jedno zemljište na kojem je nekada davno HEP napravio trafostanicu. Zbog te trafo stanice (na slici zaokruzeno plavom bojom) HEP je upisan kao suvlasnik. Zanima me da li je na takvoj čestici moguće pristupiti dobivanju građevinske dozvole bez nekakve suglasnosti HEPa? Ako ne, da li je moguće novim geodetskim elaboratom parcelirati zemljište na način da se barem dio zemljišta na kojem nije trafostanica izvede kao 100% moje vlasnistvo, a trafostanica 100% HEPovo? Pretpostavljam da je ovo moguće samo uz suglasnost HEPa? Koliko je realno da bi se mogao dogovoriti sa HEPom da se ovo izvede? Naravno ja bi platio sve troškove da ovo napravim, HEP ne bi tražio ništa osim suglasnosti.
  8. Evo dodatnih informacija za sve koje zanima tema. Na stranici https://ispu.mgipu.hr/ moguce je za gotovo sve građevine doći do informacije da li je pokrenut postupak legalizacije koja je trajala do 2018.
  9. Super, hvala Spifire na brzom odgovoru. Ako sam te dobro razumio npr. prostorni plan kaže minimalna čestica 350m2, a kuća je sagrađena na čestici 280m2. To znači da onda nikako nije moguće? Gdje bi mogao pogledati iznose kazni i doprinosa koje treba platiti? Kuća je cca 82 m2
  10. Poštovani, Imam pitanje vezano uz mogućnost i postupak legalizacije već izgrađene kuće (u periodu 90ih), a za koji nije pokrenut postupak posljednjeg procesa opće legalizacije (cca 2014. ili kad već). Naime u vlasničkom listu drugi odjeljak stoji: Iz ovog članka ja pretpostavljam da uopće nije pokrenut postupak legalizacije. Ali me zanima da li je moguće sada naknadno pokrenuti nekakav proces koji bi vodio ka legalizaciji objekta?
  11. Stiglo mi je pismo od Trgovačkog suda da se pokreće skraćeni stečajni postupak i da trebam dostaviti javnobilježnički popis imovine i obveza. Imovine nema, ali postoj samo jedna obveza zbog koje je i pokrenut stečaj. Zaposlenih nema. Da li je nužno dostaviti popis imovine i obveza? Koje mogu biti posljedice ne dostavljanja? Zanima me jer u točki 4. stoji Što predviđa i da ne podnesem popis.
  12. Koliki je trošak stečaja? Koliko je potrebno uplatiti za pokretanje postupka? Koliko traje cijeli postupak i što se događa tijekom postupka?
  13. Kako to u praksi izgleda kada ga FINA pokreće? Koliko traje, postoje li troškovi i obaveze koje podmiruje direktor? Što bi trebalo napraviti da se pokrene skraćeni postupak?
  14. Poštovani, Tvrtka je osnovana 2016. i poslovala sa svega par računa godišnje. Zbog investicije tvrtka je imala zadužnicu od više od 100.000kn. Poslovanje nije bilo uspješno te nije bilo moguće vratiti dugovanja te je aktivirana zadužnica ove godine. Tvrtka se trenutno nalazi u blokadi. Što bi trebalo napraviti da se pokrene stečaj? Da li ga FINA aktivira sama nakon nekoliko dana u blokadi? Tvrtka ne posjeduje imovinu i nema zaposlenih. Što bi bilo najbolje napraviti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija