Jump to content

spavac

Korisnik
 • Broj objava

  7
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O spavac

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Trenutno ne posjedujem ništa u RH tako da je moja rezidentnost neupitna - ja sam trenutno rezident države u kojoj živim. Plaćam porez na dohodak u toj državi. Ono što me brine je da bi se moja rezidentnost mogla promjeniti ako postanem vlasnik stana jer je definicija centra životnih interesa nejasna.
 2. Planiram se u budućnosti vratiti, ali nije sigurno. Živim u zemlji koja ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s RH. Je li mi taj ugovor jamči da RH neće oporezovati moj dohodak koji ostvarujem u inozemstvu? Ako je to istina, mogu li napraviti darovni ugovor između roditelja i mene?
 3. Živim u inozemstvu zajedno s obitelji. Nemam nikakve imovine u Hrvatskoj. Supruga ima još nešto novca na bankovnom računu u Hrvatskoj. Uplatio sam roditelju iznos potreban za kupnju stana i on će se upisati kao vlasnik. Ja nisam htio postati vlasnik jer su kriteriji određivanja porezne rezidentnosti vrlo nejasni. Imao sam plan roditelju reći da mi oporučno ostavi stan međutim u međuvremenu sam saznao za nužni dio prilikom nasljeđivanja. Koje su mi opcije da osiguram vlasništvo nakon smrti roditelja? Hvala.
 4. Upravo to sam i napravio. Ne trzaju na to. Niti MVEP niti Ministarstvo uprave. Koliko god je njihova isprika lijepa gesta, to nece nadoknaditi kune iz mog novcanika. Ovo je njihov odgovor: Poštovani gospodine xxx, primili smo Vaše mailove i pomno ih proučili, te zatražili očitovanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kairu. Upravo smo primili očitovanje. Utvrdili smo da je bilo određenih manjkavosti i nesporazuma, te su na to upozoreni konzularni službenici u VRH Kairo. Što se tiče same putovnice, ona je izrađena i Veleposlanstvo RH u Kairu će Vas izvijestiti o načinu preuzimanja. Žao nam je zbog neugodnosti koje ste, kako kažete, doživjeli te zahvaljujemo na vašoj obavijesti. Svaka povratna informacija, sugestija, pohvala, pa i prigovor naših državljana su nam vrijedni i doprinose unaprjeđenju rada diplomatsko–konzularne službe Republike Hrvatske. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte. S poštovanjem, Služba za državljanstvo i putne isprave
 5. Ministarstvo je priznalo pogresku, ali osim priznanja se nije dalje nista dogodilo. Ukupna kazna koju sam platio preracunata u kune iznosi oko 6.600 HRK. Drzavno i opcinsko odvjetnistvo nije zainteresirano za moj problem. Prijavio sam slucaj i EU sudu, ali oni su mi odovorili da to nije u njihovoj nadleznosti. Po vasem misljenju, sto mogu uopce napraviti po ovom pitanju posto se ne radi o velikom iznosu? Nikako ne mogu prijeci preko toga da financiram kroz placanje poreza neciji nerad.
 6. Dokumenti nisu gotovi, zvao sam veleposlanstvo nedavno. Zahtjev je uredno ispunjen i sva priložena dokumentacija je uredna sto je i veleposlanstvo potvrdilo na dan kad su zaprimili zahtjev. Hvala na savjetu. Kada konačno stignu dokumenti i kada platim kaznu onda ću vidjeti je li mi se isplati ulaziti u borbu.
 7. Pozdrav, Nadam se da je ovo pravi podforum za dolje navedenu problematiku. Preselio sam se iz Hrvatske i uredno odjavio prebivaliste i boraviste. U inozemstvu mi se rodilo dijete, te sam u nadleznom veleposlanstvu podnio zahtjev za izradu rodnog lista, domovnice i putovnice prije 6 mjeseci. Dokumenti jos uvijek nisu gotovi i prilikom izrade vize za dijete morati cu platiti kaznu jer nisam na vrijeme podnio zahtjev. Ovisno o datumu kada konacno dobijem dokumente kazna koju cu morati platiti ce vrlo vjerojatno biti izmedju 1000 i 2000 USD. Imam li pravo na povrat sredstava od MVEP-a? Je li tuzba ima smisla? Hvala!
×
×
 • Napravi novi...