Jump to content

hrvoje2908

Korisnik
 • Broj objava

  61
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je hrvoje2908 objavio

 1. Molim Vas za konačno objašnjenje. U objavi iznad sam stavio izvod iz banke sa stanjem mog duga na dan ustupa B2 kapitalu. Danas sam konačno nakon upornog zahtijevanja dobio izvod iz poslovnih knjiga B2 kapitala na dan kada su ga oni uveli. Iz njega se vidi da su razdvojili glavnicu od zatezne kamate. A iz slijedećeg izvoda koji imam se vidi da su oni nastavili računati zateznu kamatu.

  Konkretno pitanje: Da li B2 kapital kao novi vjerovnik ima pravo na to ili se ovdje radi o zakonskom prekršaju zaračunavanja kamatu na kamatu?

  Screenshot_1.jpg

  Screenshot_2.jpg

 2. Evo stavljam ovdje ta dva dokumenta koja sam dobio iz banke. Meni se čini da su oni moj dug prodali kao zbrojenu glavnicu i kamatu. A na taj iznos je B2 kapital opet zaračunavao novu zateznu kamatu. Da li sam u pravu?

  1.jpg

  2.jpg

 3. Poštovana Borbena7 i Sunčana strana ulice, ako se sjećate nedavno sam spomenuo da sam iz Addiko banke zatražio stanje mog duga na dan kada su ga oni ustupili B2 kapitalu. Naime, bio sam u njihovoj poslovnici, napisao zahtjev, predao i čekao 3 mjeseca. Nakon toga otišao sam ponovo u poslovnicu i rekli su mi da je poslano dva dana kasnije nakon mog zahtjeva ali na krivu mail adresu. Onda mi je djelatnica to sve isprintala ali zadnji datum je onaj kada su oni zatvorili moj račun u banci a ne onaj kada su potraživanje ustupili. Rekla mi je da mi to ne može dati jer te podatke ona nema. Dakle dobio sam izlistanje prometa računa od 18.06.2009. kada je otvoren do 23.09.2013. kada je zatvoren. A dug je B2 kapitalu ustupljen 24.10.2014. Nakon toga poslao sam mail Upravi banke i danas sam poštom dobio Potvrdu o ustupanju duga sa ukupnim dugovanjem na dan ustupanja. Radi se o dva papira koja meni nisu skroz jasna. Pošto se u njima nalaze osobni podaci, da li biste bili voljni da Vam ih pošaljem na pp da ih pogledate?

 4. prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

  Obratite im se i pokušajte postići nagodbu, a ako ne budete zadovoljni njihovom ponudom, tada ih pustite da se prisilno pokušaju namiriti.

  Evo zvao sam to odvjetničko društvo. Upućuju me da opet kontaktiram B2 kapital jer oni nemaju uvide u sve radnje koje su oni poduzimali i da ih konkretno pitam sve što me zanima. Rekao sam da sam to već pokušavao i da nisam zadovoljan sa njihovim obračunima i odgovorima. Zamolio sam da im prenesu da je moja konačna odluka da im ne želim više ništa plaćati niti pregovarati s njima nego da aktiviraju tu ovršnu ispravu pa ćemo sve rješavati na sudu. Sada očekujem da se javi B2 kapital ali moj odgovor će biti isti. Nema više pregovora i ako me hoćete ovršiti učinite to pa ćemo sve riješiti na sudu.

 5. , hrvoje2908 je napisao:

  Evo sad sam pričao sa agentom iz B2 kapitala. Pitao sam ga zašto mi nisu odgovorili na mail u kojem sam i poslao dokument o zaključenom stečaju potrošača i tražio ih da mi dostave novi obračun duga iz njihovih poslovnih knjiga. Rekao je da je taj moj predmet poslan "stručnoj službi" i da ga vjerojatno još nisu obradili. Onda sam ga pitao sljedeće: Da mi kaže koliko im je Addiko banka do sada proslijedila novaca koje mi je Fina ovršila. Rekao mi je točan iznos koji se i kod mene poklapa. Onda sam mu rekao da zbroji taj iznos sa iznosom jednokranje uplate koju sam izvršio na njihov račun. Kad je zbrojio onda sam mu rekao da to oduzme od glavnice i vidjet će da sam u pretplati 1452kn. Tu počinje njegova priča: Da glavnica nije to što piše u izvatku nego da oni glavnicom smartaju kompletan dug. Znači i zatezne kamate i troškove. Onda sam mu rekao da postupaju nezakonito, jer da su prvo trebali naplačivati trošak, kamate pa glavnicu. Onda me opet on ubjeđuje u svoju teoriju. Vaš dug u trenutku našeg preuzimanja od banke iznosio je po glavnici 8253kn. Ja mu kažem sa glavnicom i zateznom kamatom. On kaže ne, banka nam je taj iznos ustupila kao glavnicu, mi ne znamo šta je tu još dodano od strane banke.... Ja mu kažem da imam Očevidnik ispred sebe i vidim da su tih 8253kn zbrojena glavnica i kamate. Ali ne vrijedi, on priča svoju priču. I kaže mi ovako: Mi taj iznos smo primili od banke kao glavnicu. I u našim knjigama smo ga uveli kao glavnicu i na njega vam se obračunavaju zatezne kamate,

  Eto, što reći? Malo ih je nazvati teroristima kako kaže Suncana strana ulice. 

  Evo danas sam dobio odgovor, ali pisanim putem od Odvjetničkog društva koje mi se obraća u ime njihove stranke B2 kapital. U odgovoru navode da je dug koji mi je otpisan zaključenjem jednostavnog stečaja potrošača nepoveziv sa dugom koji se vodi u B2 kapitalu, jer to su dva odvojena predmeta. Sa tim se slažem. Pozivaju me da im se obratim telefonski ili mailom kako bi se dogovorili o eventualnom dobrovoljnom podmirenju predmetnog dugaovanja, U prilogu su mi poslali Rješenje o ovrsi sastavljeno 2018. godine.

  Čini mi se da me vrte u krug, a ja ne znam kako da im više stanem na rep i riješim ih se.

 6. prije 6 sati , darkovace1966 je napisao:

  Zatezne kamate koje spominjete nakon pokretanja ovrhe su malo čudne. Mogu biti jedino kamate na nepodmiren iznos ugovorenog paketa usluga po tekućem računu ako ga niste podmirivali. Za sve to tražite objašnjenje u aktima ili osobno kako Vanje Borbena poručila.

  Niste dobro pročitali što sam napisao. Ne radi se o zateznim kamatama nego o kamatama na dopušteno i kamatama na nedopušteno prekoračenje. U pravu ste, trebao sam zatvoriti račun u banci pa se troškovi ne bi gomilali. Na dan 23.09.2013. kada su oni prestali voditi promet po mom tekućem računu dug je bio 9360kn. Međutim na dan kada je pokrenuta ovrha u Fini (30.06.2011.) oni su me teretili za dug od 5077kn. Isti taj iznos vidim i u ovom izvodu prometa računa. Znači u Očevidniku iz Fine i u ovom izvodu prometa na isti datum je isti iznos. I tu sve štima. Naravno, u ovršnom prijedlogu još stoji da se na to od 01.06.2011. pa do kompletne naplate duga zaračunavaju zatezne kamate.

 7. Još uvijek nisam dobio nikakav odgovor od B2 kapitala. Međutim, danas sam bio u Adiko banci da vidim zašto mi nisu odgovorili na moj zahtjev koji sam osobno podnio u poslovnici dana 26.02. U tom zahtjevu sam napisao da želim da mi se dostavi dokument sa stanjem mog računa na dan njegovog ustupanja B2 kapitalu. Djelatnica je provjerila o čemu se radi i ispostavilo se da mi je na moj zahtjev odgovoreno dva dana nakon mog posjeta banci. Ali su krivo napisali moju email adresu i ja taj odgovor zbog toga nisam dobio. Onda mi je isprintala Promet računa za razdoblje od 18.06.2009. (tada sam kod njih otvorio tekući račun) do 23.09.2013. Dakle, opet nisam dobio podatak koji sam tražio a to je stanje računa na dan ustupanja duga B2 kapitalu u listopadu 2014. Pitao sam kako to da nemaju taj podatak, a ona mi je odgovorila da su oni prestali voditi evidenciju 23.09.2013. Nije mi jasno da li mi je rekla istinu niti mi je jasan taj izvadak i stavke u njemu. Ako su pokrenuli ovrhu 30.06.2011. zašto su mi onda još 2 godine i 3 mjeseca zaračunavali troškove i uusluge koje ja u tom periodu nisam ni koristio? Kao naprimjer: Net bankarstvo, trošak paketa, kamata na nedopušteno prekoračenje, trošak revolving kartice, itd...?

 8. prije 1 sat , darkovace1966 je napisao:

  Koliko ja znam, javni bilježnik ovjerava istinitost podataka o sudionicima u pravnoj stvari. On može sastaviti i prijedlog za ovrhu temeljem uvida u poslovne knjige ( režije, parkiranje i sl.) pa čak i u ovom slučaju sa B2, ali onda se Hrvoje žalite i to ide na sud. Kada odvjetničko društvo zastupa B2 onda sastavlja prijedlog za ovrhu na primanja ili novčana sredstva ili nešto treće i u svom prijedlogu mora detaljno napisati zašto ide ovrha ( ili upotpuniti to raznim prilozima). U svakom slučaju to trebate Vi dobiti osobno, potpisati i u zakonskom roku se žaliti. Kada prođu rokovi žalbe ( a često se događa da žalba ne odgađa izvršenje ovrhe) sud ma poleđini tog prijedloga pečatira klauzulu da je to rješenje pravomoćno i izvrsno sa nekim datumom. Ovo je vjerojatno sve već prošlo i sa time ste morali biti upoznati (osobna dostava). Moguće da u prijedlogu za ovrhu se vode samo izvatcima iz poslovnih knjiga koje im je ustupio B2, ali zato sve ono što ste navodili dosad i slali preslike raznih izvadaka i očevidnika o uplatama uz realnu računicu je Vas protuargument tom prijedlogu. Ili čekajte da B2 ponovno aktivira novi prijedlog za ovrhu ali tada morate biti aktivni ( osobna dostava, rok žalbe, dostava sudu svih Vasih činjenica Itd.) pa tko izgubi plaća sve troškove i suda i odvjetnika. Nije nemoguce da to bude i B2 kapital.

  U pravu ste. Imam dovoljno papirologije. Ali bi mi taj Izvadak iz poslovnih knjiga B2 kapitala na dan preuzimanja mog duga bio šlag na tortu. A oni mi to ne žele dostaviti.

 9. Borbena 7, evo gledam taj dokument koji sam poslao i Vama na uvid. Dakle, tu je Javni bilježnik N.V. sastavio Rješenje o ovrsi na temelju  Prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. A kao dokaz je naveo Izvadak iz poslovnih knjiga koji mi je dostavljen zajedno sa sa ovim Rješenjem.

 10. Prije 11 minuta, Borbena7 je napisao:

  Ovome bi se moglo doskočiti na način da odete kod javnog bilježnika koji je donio ovo rješenje o ovrsi i da napravite uvidu u svoj spis.

  To ne mogu jer nije javni bilježnik donio nikakvo rješenje. Nego je banka prodala moj dug B2 kapitalu. A B2 kapital je meni samo poslao dopis da su od sada oni novi vjerovnici i naveo samo iznos duga. Taj Izvadak mogu dobiti samo od njih.

 11. Da Borbena7, bilo bi glupo i kukavički da se sada predam kada sam ovoliko vremena potrošio i sebi i Vama i Sunčanoj strani ulice koji mi nesebično pomažete ovdje na forumu. Čekat ću njihov odgovor iako kažem da sumnjam da će to biti nešto pozitivno i meni prihvatljivo. Jučer sam od njihovog agenta zatražio da mi uz odgovor pošalje i Izvod iz njihovih poslovnih knjiga na dan preuzimanja duga, jer ga nisam dobio uz onu obavijest koju su mi poslali kada su dug preuzeli. Poslali su mi samo koliki iznos im dugijem. Naravno agent je rekao da mi to ne može poslati zbog njihovih poslovnih pravila. A jasno je i zašto, jer u Izvodu bi se u stavci glavnica vidio iznos zbrojene glavnice i zateznih kamata, a u stavci zatezne kamate bi se vidjele i zatezne kamate.

  No, to sve nije bitno, i iz ovih dokumenata što imam je apsolutno razvidno da ne rade po zakonu. Imam samo jedno pitanje za Vas. U slučaju da ne pristanem na njihovu nagodbu, i ako oni ovo rješenje za prisilnu naplatu konačno dostave u Finu, da li će to biti isto ovo rješenje ili će ga prepravljati s obzirom da se moje dugovanje prema njima od 2018. do danas mijenjalo? I da li ću dobiti nekakvo upozorenje ili će mi odmah Fina zaplijeniti sredstva?

 12. Pa zaista ne znam više šta da radim. Snimio sam taj razgovor pa sam ga sada još jednom preslušao. Mislim da se s njima ne može pregovarati jer oni vode svoju politiku i svaki pokušaj ubijeđivanja da nisu u pravu je borba sa vjetrenjačama, Dugujem vam objašnjenje zašto se nisam žalio kada sam dobio ono njihovo rješenje za ovrhu. Napravio sam to namjerno u nadi da će oni to rješenje poslati u Finu, čak sam ih i pokušao navući da to naprave. Znao sam da će mi ovaj jednostavni stečaj potrošača biti pozitivno riješen pa sam s njime mislio riješiti se i B2 kapitala. Ali očito da su se oni toga i bojali pa nisu ništa ni poduzeli.

 13. Evo sad sam pričao sa agentom iz B2 kapitala. Pitao sam ga zašto mi nisu odgovorili na mail u kojem sam i poslao dokument o zaključenom stečaju potrošača i tražio ih da mi dostave novi obračun duga iz njihovih poslovnih knjiga. Rekao je da je taj moj predmet poslan "stručnoj službi" i da ga vjerojatno još nisu obradili. Onda sam ga pitao sljedeće: Da mi kaže koliko im je Addiko banka do sada proslijedila novaca koje mi je Fina ovršila. Rekao mi je točan iznos koji se i kod mene poklapa. Onda sam mu rekao da zbroji taj iznos sa iznosom jednokranje uplate koju sam izvršio na njihov račun. Kad je zbrojio onda sam mu rekao da to oduzme od glavnice i vidjet će da sam u pretplati 1452kn. Tu počinje njegova priča: Da glavnica nije to što piše u izvatku nego da oni glavnicom smartaju kompletan dug. Znači i zatezne kamate i troškove. Onda sam mu rekao da postupaju nezakonito, jer da su prvo trebali naplačivati trošak, kamate pa glavnicu. Onda me opet on ubjeđuje u svoju teoriju. Vaš dug u trenutku našeg preuzimanja od banke iznosio je po glavnici 8253kn. Ja mu kažem sa glavnicom i zateznom kamatom. On kaže ne, banka nam je taj iznos ustupila kao glavnicu, mi ne znamo šta je tu još dodano od strane banke.... Ja mu kažem da imam Očevidnik ispred sebe i vidim da su tih 8253kn zbrojena glavnica i kamate. Ali ne vrijedi, on priča svoju priču. I kaže mi ovako: Mi taj iznos smo primili od banke kao glavnicu. I u našim knjigama smo ga uveli kao glavnicu i na njega vam se obračunavaju zatezne kamate,

  Eto, što reći? Malo ih je nazvati teroristima kako kaže Suncana strana ulice. 

 14. Prije 21 minuta, Borbena7 je napisao:

  Ne štima to što ne znamo koliko je banka duga pokušala naplatiti preko Fine, sav dug ili dio? Koji je bio sveukupni iznos blokade preko Fine?

  Imam podatak iz Očevidnika Fine od 03.09.2018.

  FINA-Stanje blokade-09.2018.jpg

 15. , darkovace1966 je napisao:

  Borbena 7, mislim da Hrvoje mora sjesti i posložiti sve dokumente koje ima u vezi ovog slučaja i uz kratke komentare, skenirati i poslati ih sve da dobiješ uvid u stvar.

   

   

   

  Darkovace1966 Poslao sam sve to na pp od Borbena7 i Suncana strana ulice.

 16. OK, sada smo vrlo blizu da ugledamo svjetlo na kraju tunela 😉. Samo da rasvjetlimo postupanja u B2 kapitalu. Znači oni su od banke preuzeli dug u iznosu od 8253kn. Glavnica je 5591kn. Banka je njima sredstvima koje su joj uplaćena od mojih ovrha Fine prebacila 2463kn. Ja sam B2 kapitalu izvršio jednu direktnu uplatu od 4580kn. To je zbrojeno 7043kn. E sada tu nešto ne štima. B2 kapital mi je poslao izvod iz svojih poslovnih knjiga. Ako su već smanjivali samo glavnicu ispada da sam ja u pretplati od 1452kn. Međutim u izvodu stoji dug od još 1209kn. Zatezne kamate su narasle na 3166kn. I treća stavka je taj trošak za sastavljanje Ovršne isprave od 1226kn.

 17. E tako, sad sam ja malo pohvatao konce. Pravno ste me dovoljno "prosvijetlili" a ostalo što mi je preostalo je poslužiti se malo osnovnim matematičkim operacijama (oduzimanje i zbrakanje). Dakle, ako zanemarimo slučaj jednostavnog stečaja potrošača po kojem mi je u Fini otpisan dug prema Addiko banci, ispada da sam ja njima ostao dužan 1209kn. Taj iznos je točan, jer kada zbrojim glavnicu i zateznu kamatu i od toga oduzmem iznos koji mi je banka plijenila ovrhama na plaćama dobijem istu cifru.

  B2 kapital je otkupio od Addiko banke moj dug i poslao mi dopis u kojem stoji iznos koliko ja njima dugujem. Taj iznos je jednak iznosu koji je taj dan bio u očevidniku Fine. Znači glavnica plus zatezne kamate, Od tog dana B2 kapital je odbijao iznose koje mi je banka plijenila ovrhama na plaćama od glavnice duga (ne znam kojim kanalima su dobiljali te podatke iz Očevidnika Fine). A istovremeno zatezne kamate su malo po malo podizali. I kada sam im uplatio direktno na njihov račun 4580kn to isto su odbili samo od glavnice.

  I sada nekoliko nepoznanica: Da li je Fina sredstva koja su mi plijenili ovrhama od plaće transferirala B2 kapitalu ili je B2 kapital samo pratio stanje u Očevidniku i po tome mi smanjivao dug sa glavnice? I još jedna stvar, Fina je ta sredstva oduzimala i od glavnice i od zateznih kamata. I na kraju: blokada u Fini na dan prodaje duga B2 kapitalu je iznosila isto onoliko koliko je B2 kapital od mene prvim dopisom o preuzimanju duga potraživao. Taj iznos je 8253kn. A ja sam do sada od Fine ovršen za 6760kn a B2 kapitalu sam izvršio jednu direktnu uplatu od 4580kn. To je zbrojeno 11340kn. I sada B2 kapital od mene potražuje 1209kn glavnice, 3166kn zateznih kamata i 1226kn za troškove sastavljanja Ovršne isprave koju su mi prije dvije godine poslali ali je nisu nikada aktivirali u Fini.

   

 18. Imao sam dug na tekućem računu Addiko banke. 2009-te godine banka mi preko odvjetnika Ovršnom ispravom blokira račun u Fini. Nakon toga, banka 2014. godine moj dug prodaje B2 Kapitalu ali i dalje mi u Očevidniku iz Fine stoji dug prema banci. U sljedećem periodu, malo sam bio a malo nisam bio zaposlen. Kada sam bio zaposlen, svaki mjesec mi se s plaće odbijao iznos i smanjivao dug prema banci. Paralelno s tim, iz B2 kapitala su me uporno telefonski zvali, slali mi poštom razne ponude za otplatu duga koje sam sve negirao i nisam pristajao na nikakve nagodbe.. B2 Kapital mi je preko odvjetnika u 11. mjesecu 2018. poslao Ovršni prijedlog na iznos od 11200kn koji još nisu aktivirali u Fini. Na njega sam propustio rok žalbe u roku od 8 dana. 

 19. Na ime nastalih troškova ovrhovoditelja, nastalih troškovi odvjetnika, predvidivi troškovi ovrhovoditelja, prevvidivi trošak odvjetnika... Nije mi bilo jasno jer su troškovi raspoređeni da se uplate na račun B2 kapitala i Odvjetničkog društva. Pa sam mislio da sam dužan platiti troškove koji se odnose samo na B2 kapital. 

  Hvala na odgovoru, sada znam da ih tu ne mogu pobijati i dužan sam platiti sva ova potraživanja.

 20. Prije 24 minuta, Borbena7 je napisao:

  To je dovoljno, jer su imali stvarni trošak javnog bilježnika koji je donio rješenje o ovrsi na temelju njihovog ovršnog prijedloga.

  Gledam to Rješenje o ovrsi. U ovih 1226kn ima više stavki i samo jedan mali iznos se navodi da se mora uplatiti na račun Ovrhovoditelja tj. B2 kapitala, Glavnina toga ide na račun Odvjetničkog društva koje ih zastupa. Preciznije, u Rješenju se navodi da se na račun B2 kapitala treba uplatiti 275,35kn. Znači B2 kapital me može teretiti samo za taj dug, a ostali iznos sam dužan Odvjetničkom društvu. Jesam li u pravu?

 21. Nešto razmišljam da im se obratim na način da im napišem: Glavnicu od 1209 kn Vam ne moram platiti jer je ona otpisana nakon zatvaranja jednostavnog stečaja potrošača prema meni. Zateznu kamatu Vam ne moram platiti jer je to protuzakonito učinjena stavka.

  Ali mi nije jasno kako da postupim sa ovom stavkom OSTALA POTRAŽIVANJA? Tu su mi ubacili 1226kn javnobilježničkih troškova za sastavljanje Prijedloga za ovrhu a taj Ovršni prijedlog nikada nije aktiviran tj. samo su ga poslali meni a ne u Finu.

 22. prije 5 sati , hrvoje2908 je napisao:

  Da, to sam i mislio. Znači dogovor sa B2 kapitalom je bio da im platim 2435kn. U to je bio uračunat i iznos od 1226kn koji je stajao u Fini. Ali danas je on obrisan jer je na njemu izvršen jednostavni postupak stečaja potrošača. Znači da ja B2 kapitalu sada dugujem 2435kn - 1226kn = 1209kn.

  Uh, od silne nervoze zabrljao sam i krivo napisao ovo gore.

  B2 kapital je od Addiko banke otkupio moj dug za 8253kn. U međuvremenu ovrhama na plaćama (dok sam bio povremeno zaposlen) Fina mi je skinula oko 2463kn. Prošle godine sam na račun B2 kapitala uplatio 4580kn. Znači ostao sam dužan B2 kapitalu još 1210kn. Međutim, po njihovom obračunu Ja njima dugujem još 5603kn. 3156kn zateznih kamata koje su mi obračunali za 6 godina koliko je ovaj predmet kod njih i 1226kn javnobilježničkih troškova za sastavljanje Prijedloga za ovrhu. Kao što sam već ovdje pisao, ja sam im ponudio nagodbu: Da mi obrišu nezakonski zaračunate zatezne kamate a ja bi im platio samo glavnicu duga i troškove javnog bilježnika što sve skupa iznosi 2435kn. Oni su na ti pristali, ali su mi dali rok od prvo tjedan pa onda prolongirali na mjesec dana. I danas me zovu i traže mi iznos od 5642kn smatrajući da su oni meni napravili ustupak i skinuli zatezne kamate, a pošto ja nisam platio dogovoreni iznos u roku koji su oni zadali ne pristaju više na tu nagodbu za 2435kn. Kako sam već napisao, danas je taj dug prema Addiko banci 0kn jer sam od njega oslobođen po jednostavnom stečaju potrošača. 

  I šta sada da radim, kako dalje da pregovaram s njima?

  1.jpg

 23. Da, to sam i mislio. Znači dogovor sa B2 kapitalom je bio da im platim 2435kn. U to je bio uračunat i iznos od 1226kn koji je stajao u Fini. Ali danas je on obrisan jer je na njemu izvršen jednostavni postupak stečaja potrošača. Znači da ja B2 kapitalu sada dugujem 2435kn - 1226kn = 1209kn.

×
×
 • Napravi novi...