Jump to content

hrvoje2908

Korisnik
  • Broj objava

    76
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Obratite im se i pokušajte postići nagodbu, a ako ne budete zadovoljni njihovom ponudom, tada ih pustite da se prisilno pokušaju namiriti.
  2. Sviđa mi se
    hrvoje2908 je reagirao na darkovace1966 u B2 i ovrhe   
    Borbena je u pravu. Koliko znam o tome, a Vi to do sada niste iznosili, dok GOD ne vratite karticu tekućeg računa banka smatra da ste Vi njezin klijent. Ako je to bio dug po tekućem računu, niste ga u nekom roku vratili, banka pokreće ovrhu za taj dug ( jer i dug na tekućem računu ima zastarni rok da se banka namiri, no pokretanjem ovrhe zastara je puno dulja), Vi i dalje imate tekući račun jer niste raskinuli ugovor. Tekući račun se može zatvoriti ako 30 dana miruje. Znaci nema ulaza ni izlaza sredstava na tom računu. Zatezne kamate koje spominjete nakon pokretanja ovrhe su malo čudne. Mogu biti jedino kamate na nepodmiren iznos ugovorenog paketa usluga po tekućem računu ako ga niste podmirivali. Za sve to tražite objašnjenje u aktima ili osobno kako Vanje Borbena poručila.
  3. Sviđa mi se
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Upravo je u ovome problem, između korisnika i banke postoji ugovorna obveza i sukladno Općim uvjetima poslovanja banke može doći do raskida ugovora.
  4. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    To je izvadak koji je bio osnova za donošenje rješenje o ovrsi (imate ga priloženog uz rješenje o ovrsi) tj. on je ta vjerodostojna isprva koja je bila jedino mjerodavna za utvrđivanje duga.
  5. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na darkovace1966 u B2 i ovrhe   
    Koliko ja znam, javni bilježnik ovjerava istinitost podataka o sudionicima u pravnoj stvari. On može sastaviti i prijedlog za ovrhu temeljem uvida u poslovne knjige ( režije, parkiranje i sl.) pa čak i u ovom slučaju sa B2, ali onda se Hrvoje žalite i to ide na sud. Kada odvjetničko društvo zastupa B2 onda sastavlja prijedlog za ovrhu na primanja ili novčana sredstva ili nešto treće i u svom prijedlogu mora detaljno napisati zašto ide ovrha ( ili upotpuniti to raznim prilozima). U svakom slučaju to trebate Vi dobiti osobno, potpisati i u zakonskom roku se žaliti. Kada prođu rokovi žalbe ( a često se događa da žalba ne odgađa izvršenje ovrhe) sud ma poleđini tog prijedloga pečatira klauzulu da je to rješenje pravomoćno i izvrsno sa nekim datumom. Ovo je vjerojatno sve već prošlo i sa time ste morali biti upoznati (osobna dostava). Moguće da u prijedlogu za ovrhu se vode samo izvatcima iz poslovnih knjiga koje im je ustupio B2, ali zato sve ono što ste navodili dosad i slali preslike raznih izvadaka i očevidnika o uplatama uz realnu računicu je Vas protuargument tom prijedlogu. Ili čekajte da B2 ponovno aktivira novi prijedlog za ovrhu ali tada morate biti aktivni ( osobna dostava, rok žalbe, dostava sudu svih Vasih činjenica Itd.) pa tko izgubi plaća sve troškove i suda i odvjetnika. Nije nemoguce da to bude i B2 kapital.
  6. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ovome bi se moglo doskočiti na način da odete kod javnog bilježnika koji je donio ovo rješenje o ovrsi i da napravite uvidu u svoj spis.
    Bit će isto rješenje, a uz njega trebaju dostaviti obrazloženje što se treba naplatiti, jer je ostalo nepodmireni. Za ovaj dug više ne možete imati novih rješenje ovakvog tipa (opcenito na imovini i od javnog bilježnika).
    Hoćete, jer Fina će postupiti po čl. 209. Ovršnog zakona, a nakon toga Vi imate mogućnost sukladno čl. 210. Ovršnog zakona, koristiti pravna sredstva koja su Vam kao ovršeniku na raspolaganju.
  7. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ni jedno, ni drugo. Fina je isplate vršila u korist ovrhovoditelja koji joj je bio naznačen tj. banka, a banka je novce prosljeđivala u koris B2, te su oni za te iznose umanjivali svoja otkupljena potraživanja.
    Prema Zakonu o obveznim odnosima, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i tek na kraju glavnica.
    To je u redu, jer se ustupa samo dugovanje.
  8. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ajde mi ako Vam se da još jednom napišite, ali u kratkim i jasnim crtama cijelu kronologiju tog Vašeg duga. Nešto mi ovdje nije jasno. Pa ako mi po Vašem objašnjenju opet nešto ne bude jasno postavit ću precizno pitanje, a Vi mi pokušajte tako i odgovoriti. Dugo se ova tražbina poteže i naprosto mi je ovako rascjepkano teško popratiti. Možete mi poslati i na pp, ako Vam je lakše radi privatnih podataka.
  9. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Dug prema ovršnoj ispravi koji se prisilno naplaćivao preko Fine?
    Ovaj dio mi je itekako upitan. Oni su otkupili dug po ovršnoj ispravi od banke koja je bila zavedena na prisilnoj naplati preko Fine, i onda su paralelno za taj isti dug pokrenuli ovršni postupak preko javnog bilježnika? U čemu se razlikuje prva ovršna isprava koja glasi na banku i druga ovršna isprava koja glasi na B2?
  10. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na darkovace1966 u B2 i ovrhe   
    Borbena 7, mislim da Hrvoje mora sjesti i posložiti sve dokumente koje ima u vezi ovog slučaja i uz kratke komentare, skenirati i poslati ih sve da dobiješ uvid u stvar. Ja sam jedno vrijeme pratio vasu prepisku i u magli su mi neki detalji.
    1. Dug iz banke ovršnim rješenjem preko odvjetnika završio je na Fini.
    Hrvoje navodi da je u nekoliko navrata ovrhom na plaći ( vjerojatno mu je poslodavac nalogom Fine radio obustave) smanjivao dug prema banci. Znaci treba podatak gdje je iznos ovrhe završavao.
    2. Otkupom duga od banke 2014. B2 kapital traži da mu podmiri dug.Da li isti iznos koji je glasio i na ovrsi od banke na početku ili dug umanjen za neke otplate ali uvećan  za kamate i trošak odvjetnika koji sastavlja novo ovršno rjesenje. Tu se spominje iznos od 1226,00 kn na ime troška odvjetnika, a taj isti iznos, kako Hrvoje navodi mu je u rješenju o jednostavnom tečaju potrošača otpisan i Fina je brisala to iz očevidnika.
    3. Hrvoje navodi kako je po otkupu duga banka-B2 kapital podmirio dogovorno nekakav iznos od cca 4600,00 kn. Znaci DOGOVORNO je pristao na otplatu.
    4. B2 kapital mu odgovara na njegov dopis u kojem navodi rješenje jednostavnog stečaja potrošača. B2 uvidom u rješenje ne nalazi stavku duga koja je sporna između njih i Hrvoja i smatraju da dug koji on ima prema njima nije naveden kao pravna stvar u tom rješenju. OBAVEZNO TO PROVJERITI.
    I da ne duljim dalje mislim da je osnovna greška Hrvoja što se on u jednom trenutku DOGOVORIO i PREDLOŽIO nekakvu otplatu koju kasnije nije ispoštovao. A na tu foru se B2 kapital najčešće uhvati i kasnije dužniku nabijaju na nos kako nije ispostovao dogovoreno i o je temelj za nove ovrhe.
    Ja s njima ratujem od 2011. i niti jednom nisam priznao dug niti im povlađivati i dogovarao. Na kraju su njihovi odvjetnici odustali od ovrhe i sud je donio rješenje kojim se obustavlja ovrha u toj pravnoj stvari. U međuvremenu oni i dalje zovu ja tupim svoje oni svoje o dugu.Proslo je vise od 10 godina kada su oni predložili ovrhu koja je kako navodim obustavljena. Nisu u međuvremenu pokušali na drugi način doći do naplate spornog duga. I dalje telefonski potražuju dug koji ja nikada nisam priznao. Ne prijete se novom ovrhom jer sada je već 12 godina prošlo.
  11. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Sunčana strana ulice u B2 i ovrhe   
    To je poanta darkovace 1966! 
    1. Dug ne treba priznati sve dok niste potpuno sigurni u postojanje, zakonitost i visinu duga. Ako priznate dug, dužni ste ga i vratiti a prekidate i zastaru na način članka 240 Zakona o obveznim odnosima!
    2. Dug ne treba priznati novom vjerovniku ukoliko niste sigurni u zakonitost ustupa ili ukoliko ustupitelj još uvijek vrši naplatu ustupljenog duga ovrhom na Fini, a otkupitelj duga traži da dobrovoljno plaćate na njegov račun. Na taj način dolazi do dvostruke naplate istog duga i dvostrukog obračuna zateznih kamata a bez mogućnosti kontrole dužnika!
    3. Ukoliko postoji blokada na Fini a ovrha za isti dug se provodi uplatama poslodavca na račun vjerovnika, Fina zateznu kamatu računa i na dio otplaćenog duga jer ne postoji povezan sustav kontrole ovrhe na plaći i ovrhe na novčanim sredstvima. Sukladno tome vrlo je vjerojatan i dvostruki obračun kamata! O tome nitko ne vodi računa izuzev dužnika ako je svjestan problema!
    4. Ukoliko ovrha nije pravomoćna dobro je prigovoriti na rješenje o ovrsi, a pogotovo ako se radi dugu prema bankama, budući da su banke do 2013. godine primjenjivale nezakonite obračune kamata u svim kreditima, karticama i tekućim računima. U principu otkupitelj duga odustaje od postupka jer mu prvobitni vjerovnik ne želi dati poslovnu dokumentaciju kako se ne bi kompromitirao ili gubi u postupku! Dovoljno je inzistirati na dokazu da dug doista postoji i da je njegova visina opravdana!
    5. Većina dugova koje naplaćuju je vrlo dvojbena zbog vjerodostojnosti, zakonitosti ili zastare, tako da svakako treba izbjeći rano priznanje, otplatu dijela duga ili dogovor o otplati! 🙂🙂
     
     
  12. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Jeste Vi oslobođeni ovog duga u jednostavnom postupku stečaja potrošača ili?
  13. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Pa ako ste oslobođeni tog duga, tada nema razloga za podmirivanje istoga.
  14. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Možete, dapače i navedite poslovni broj rješenja suda.
    To je dovoljno, jer su imali stvarni trošak javnog bilježnika koji je donio rješenje o ovrsi na temelju njihovog ovršnog prijedloga.
  15. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ne, ovršna isprava pripada ovrhovoditelju i on se na temelju nje ima pravo namiriti. S tim da kada mi pišete iznose u kunama, to mi apsolutno ništa ne znači. Bitno je na ime čega je to potraživanje.
  16. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ovdje se primjenjuje čl. 14. Ovršnog zakona, a koji kaže da troškove postupka u svezi s određivanjem i provedbom ovrhe i osiguranja prethodno snosi ovrhovoditelj, a što u praksi znači da je sve ove troškove (odvjetnika, javnog bilježnika...) podmirio ovrhovoditelj, a sada se može prisilno namiriti od Vas. Vi ste mogli postupiti po tom rješenju o ovrsi tako kako je navedeno, ali odmah po njegovom zaprimanju kada ste imali rok za dobrovoljno podmirenje.
  17. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Pričekajte onda istek žalbenog roka, pa ćete vidjeti hoće li biti žalbi ili ćete imati pravomoćno rješenje na koje se možete pozvati, odnosno o kojemu bi sud trebao obavijestiti Finu.
  18. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Možete staviti kako god želite. Možete navesti i oboje tj. da toliko možete i da toliko želite platiti, a sve iznad toga da je bespredmetno za raspravljanje.
  19. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Pošaljite im svoju ponudu bez ikakvog Očevidnika, navedite da je to maksimum kojega možete platiti i to je to. Ako im treba Očevidnik neka si ga pribave, imaju pravni interes i kao takvi lako mogu doći do njega.
  20. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Sunčana strana ulice u B2 i ovrhe   
    Pogledajte članak 3 Zakona o kamatama i članak 31 Zakona o obveznim odnosima koji zabranjuje antocizam ili obračun kamate na kamatu a posebno se to odnosi na zatezne kamate! To je princip koji postoji još od Rimskog prava, kao i pravilo ultra duplum koje ograničava rast zateznih kamata kad prestignu glavnicu! Na žalost u Hrvatskoj je zabranjen samo antocizam ili obračun kamate na kamatu! Agencije to rade redovno a originalni vjerovnici, (obično banke) prodaju uglavničene (zbrojene sa glavnicom) zatezne kamate kao glavnični iznos i to čak tako neprikriveno prikazuju u knjigovodstvenoj dokumentaciji. Na taj nezakonito uglavničeni iznos kamata agencija računa novu zateznu kamatu!
    Naravno da je to protuzakonito, ali sud na to ne pazi po službenoj dužnosti nego se u postupku (kojeg ste vi propustili) na to morate pozvati. Naravno da će vam B2 reći da je sve u redu sa obračunom, a podsjećam da ste priznali dug na način iz članka 240 Zakona o obveznim odnosima! U praksi, ako prigovorite na ovrhu JB i tražite u parnici originalnu knjigovodstvenu dokumentaciju prodavatelja duga, agencija je nikad ne dostavi sudu i sud donosi presude u korist ovršenika. Originalni vjerovnik ne želi dostaviti tu dokumentaciju na koju vi imate pravo na osnovu članka 84 Zakona o obveznim odnosima jer bi sebe doveo u reputacijski rizik pa sud nikako ne može utvrditi utemeljenost duga.
    Naravno vi ste sve to propustili i možete pokušati razgovarati sa B2, ali oni će vjerojatno inzistirati na cijeloj uplati! 🙂
  21. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Ne trebaju napraviti novu, čak je ni ne mogu napraviti novu, jer je ta koju imaju podobna za provedbu ovrhe na Fini i na plaći. 
    A što reći, da B2 nikome nije blokirao račune ili primanja, možeš misliti.
    Ovo je pravi razlog zašto oni ne stavljaju ovršnu ispravu na provedbu kod Fine.
    Kada ponovno budu zvali, pitajte ih koja je to njihova ponuda. Ako smatrate da je prihvatljiva u smislu da su Vam oprostili ovaj dio na koji ni nemaju pravo, onda pregovarajte, a ako ne, onda im slobodno recite da imate sredstva, ali da nećete ništa dobrovoljno podmiriti i neka se naplate prisilnim putem preko računa.
  22. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Samo bi malo nadopunila ovu Vašu izjavu. Znači, zastara se račun od dana pravomoćnosti i nastupa kako ste i rekli za 10. godina, ali samo ako u međuvremenu ovrhovoditelj ne poduzme radnju pred sudom, Finom ili poslodavcem radi naplate duga. Odnosno, ne mora samo biti u pitanju promjena predmeta i sredstva ovrhe, već je dovoljno da ovršnu ispravu dostavi Fini ili poslodavcu na provedbu i zastarni rok se prekida. Nadalje, po ovakvom prekidu, zastarni rok ponovno teče, ali iz početka.
    Vezano za ovaj savjet, ne bih se složila.
    Mišljenja sam da bi korisnik trebao prikupiti svu moguću dokumentaciju koju može i to na način na koji je već krenuo, a nakon toga neka se na ponudu B2 ne ogluši, već neka ih na jedan način ˝navuče˝ na prisilnu naplatu ovrhe preko novčanih računa tj. preko Fine. Znači, jasno im reći da zna za dug i da ga nije briga, te neka se naplate preko Fine. I nakon što oni pokrenu izravnu naplatu preko Fine, korisnik/ovršenik dobiva obavijest i ima rok od 60 dana (računajući od dana dostave zahtjeva za izravnu naplatu na Finu) da pred nadležnim sudom podnese zahtjev za proglašenje ovrhe nedopuštenom (pogledati čl. 210. Ovršnog zakona)  i to on, konkretno temeljem čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona, a uz taj zahtjev potrebno je priložiti svu dokumentaciju koju upravo sada prikuplja i koja će mu poslužiti kao dokaz u ovom sudskom postupku.
  23. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Štoviše, kad bi se postupilo po Vašoj uputi tj. kada bi ovrhovoditelj zaobišao poslodavca, te da prekine zastarni rok podnio prijedlog za provedbu ovrhe isključivom nadležnom sudu kako navodite, taj isti sud bi njegov zahtjev odbio i to kao neosnovan, a sve sukladno čl. 284. st. 2. Ovršnog zakona, a koji kaže: ˝Na temelju pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi kojim je ovrha određena na stalnom novčanom primanju ili općenito na imovini ovršenika, ovrhovoditelj može izravno zatražiti od poslodavca ili drugog isplatitelja stalnoga novčanog primanja da mu isplati iznos kojim će se namiriti njegova tražbina radi čijeg je ostvarenja ovrha određena. Isplatitelj stalnoga novčanog primanja dužan je prigodom postupanja po rješenju o ovrsi voditi računa o pravilima o ograničenju ovrhe na takvim primanjima.˝
  24. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Netočno je ovo što navodite. Dostavljanjem ovršne isprave poslodavcu (pravomoćno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, a u kojem je predmet ovrhe općenito na imovini, a što je ovdje slučaj), koja je podobna za provedbu ovrhe na plaći, itekako se smatra prekidom zastarnog roka, jer se ovrhovoditelj pokušao naplatiti na zakoniti način, i posve je nebitno koji je u redu za naplatu, jer zastarni rok je prekinut.
  25. Hvala
    hrvoje2908 je reagirao na Borbena7 u B2 i ovrhe   
    Trebali ste iskoristiti njihove pozive za pregovaranje, jer su ovako oni ponovno pokrenuli ovrhu s kojom je pravovremeno prekinut zastarni rok i s kojom su Vama napravljeni novi dodatni troškovi. Zastaru gotovo pa da možete zaboraviti, jer ista nastupa 10. godina nakon pravomoćnosti ovog posljednjeg rješenja o ovrsi na koje se niste žalili. S tim da se ovaj zastarni rok prekida i teče iz početka svaki put kada ovrhovoditelj poduzme radnju radi naplate duga.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija