Jump to content

Tom Bombadil

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Tom Bombadil

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. "Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovana virusom sars-cov-2" od 11.03.2020. napravljena je temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, članak 2, stavak 4. U tom stavku također piše da se odluka u kojoj se proglašava epidemija objavljuje u Narodnim Novinama. Odluke o proglašenju epidemije nema u Narodnim Novinama. Zašto je nema? Jedino što sam uspio naći je pdf objava na stranici ministarstva zdravstva: https://zdravstvo.gov.hr/UserDocsImages/2020 CORONAVIRUS/ODLUKA O PROGLAŠENJU EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19.pdf To što je na stranici ministarstva zdravstva netko bi mogao tvrditi da zadovoljava autentičnost, no činjenica je da zakon nalaže objavu odluke i u Narodnim Novinama, a tamo objave nema. Da li bi na temelju toga što epidemija nije proglašena u NN mogli osporavati sve odluke koje se odnose za razdoblje epidemije jer u NN ne postoji dokaz o tome da je počela epidemija iako zakon to jasno propisuje? Jesmo li u epidemiji ili nismo? Ako jesmo, gdje je to u NN ili zašto toga tamo nema?
 2. Poštovani, vlasnici stambene zgrade već više od 20 godina održavaju površinu ispred zgrade, gdje su izgradili mini-garaže za aute (bez dozvole), kose travu, sade voćke, vrt itd. Površina je u vlasništvu države. Da li postoje kakve pravne osnove da se korisnici te površine upišu kao vlasnici na tom zemljištu? Čuo sam da vani (SAD) postoje neke pravne osnove da se korisnik neke nekretnine može upisati na istu nakon 5 godina korištenja. Imamo li slične mogućnosti i u RH?
 3. Poštovani, imam jedan komplicirani slučaj, gdje bi roditeljima mogla biti oteta kuća u kojoj žive, a sve to zbog iznimno pokvarenog bankarskog sustava koji ovaj spor razvlači i laže oko 25 godina. Jedan od roditelja bio je u davnim danima sudužnik, od čega nikakve koristi nije imao. Svi ostali jamci su se u potpunosti izvukli svaki na svoj način, a dužnik ne plaća već 20 godina, nekretnine su mu već uzeli, kredit preplaćen više puta, sve to vrijeme spor se povlači po sudovima, kaos. Banka je utuživala dug koji je po raznim temeljima nezakonit. Banka je pretvaranjem marke u euro poduplala visinu duga u roku jednog dana. Roditelji su tužili tu presudu po kojoj su već izgubili, da bi se dokazalo da je dug doista nezakonito poduplan itd, no sud i dalje održava sve na snazi, znači iako je dokazano tužiteljevo potraživanje kao netočno, sudac se maltene cjenka oko visine duga, tipa nema veze što banka traži nešto što ne postoji umanjiti ćemo to za pola i onda je kao sve u redu. Ne zamjerajte mi što sam se ovako otvorio, znam da ovo nisu korisne informacije za upit, htio sam vam samo objasniti dio bespomoćnosti u situaciji koja već tako dugo donosi mnogo nesreće u mojoj obitelji jer svaki razgovor o ovoj temi je stresan. Tražim bilo kakav način da zaštitim nekretninu svojih roditelja da je prokleti bankari ne uzmu, a da moji roditelji pod stare dane ne moraju tražiti novo mjesto za život. Na nekretnini roditelja nema nikakve zabilježbe u katastru i gruntovnici, da li bi se nekretnina mogla zaštititi tako da se proda (rođaku) tj promijeni vlasnika? Kada se to može a kada ne? Da li bi novi kupac mogao imati problema ukoliko kupi nekretninu koja trenutno nije opterećena ničim? Da li bi to moglo biti dobro rješenje? Razmišljam da li bi bilo praktično da se nekretnina uvede da bude imovina udruge (koju bi osnovali roditelji) pa bi na taj način bila zaštićena od ovrhe nad roditeljem? U kom smjeru da razmišljam, koga i gdje da pitam? Ne mogu se pomiriti sa time da bi kuću u kojoj sam odrastao trebali oteti bankari a da će moji roditelji morati tražiti novi dom.
 4. Poštovani, imamo slučaj gdje je trgovac iz Rijeke putem tvrtke prodao rabljeni mobitel kupcu. Račun je uredno ispostavljen. Dva mjeseca nakon kupnje MUP oduzima mobitel kupcu jer je stvarni vlasnik prijavio gubitak mobitela pa ga MUP njemu vraća. Kupac je poslao sve dokumente o oduzetom mobitelu od strane MUPa trgovcu i tako mu dokazao da je mobitel oduzet. Trgovac/tvrtka odugovlači sa nadoknadom štete kupcu, te se izgovara da on nije dobio nikakav dokument od policije da je mobitel oduzet i da dok ne dobi dokument (koji je navodno zatražio) od MUPa da nije dužan vratiti novac. Trgovac u međuvremenu govori kako će vratiti novac za oduzeti mobitel, pa kaže da je poslao, pa ne pošalje i tako tri puta laže da je već poslao novac, pa se kasnije izgovara da bude poslao. Nakon što smo zaprijetili tužbom trgovac se počinje bahato ponašati da slobodno izvolimo, da će spor trajati 5 godina, da je stornirao nalog za povrat sredstva (ne vjerujemo mu), da se vidimo na sudu i slične fore. 1. Nije li to kazneno djelo prodati mobitel koji je ukraden/otuđen? Pošto je kupac ostao bez mobitela a MUP je dokazao da stvarni vlasnik ima temelj da mu se mobitel vrati, znači li to da je trgovac prodajom takvog mobitela napravio kazneno djelo? 2. Da li je istina da trgovac nije dužan obeštetiti kupca dok ne dobi potvrdu od MUP-a o oduzetom mobitelu, za koju niti ne znamo da li ju je uopće zatražio od MUPa? Molim vas savjetujte me što god vam padne na pamet na koji način da pokrenemo tužbu protiv trgovca. Što sve možemo potraživati u ovakvom sporu gdje smo mjesecima bez mobitela i bez novca.
 5. Mislio sam da će već netko odgovoriti Zar poslodavac ne može dati otkaz radniku kad utvrdi manjak na inventuri? Što bi trebali pustiti radnika da nastavi pljačkati? I do kad tako?
 6. Poštovani, na inventuri je primjećen manjak od 1700 kuna, a prethodna inventura rađena je samo oko 2 mjeseca ranije a na toj godišnjoj inventuri manjak je bio preko 13000 kn. Htjeli bi jedinom zaposlenom radniku u toj poslovnici dati izvanredni otkaz ugovora o radu, no obeshrabreni smo zbog (po našem mišljenju) velikim brojem presuda sudova koji utvrđuju da je izvanredni otkaz neopravdan. Godišnji manjak od 13000 kuna nismo niti prikazali nego smo ga sanirali o vlastitom trošku tako da ga ne možemo dokazati u sudskom postupku ako dođe do njega, a kad smo već kod toga i godinu prije te bio je manjak kojeg također nismo prikazali. Da li smatrate da možemo na temelju jednog manjka na inventuri opravdati izvanredni otkaz radniku? Što sve moramo napraviti da bi bili sigurni da sud (ako do njega dođe) neće odbiti naše razloge za izvanredni otkaz zbog manjka na inventuri?
×
×
 • Napravi novi...