Jump to content

fozzeh81

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    fozzeh81 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Jesu li olakšice isto što i odbitak?   
    U konkretnom slučaju, pri čemu vjerojatno mislite na uvećanje osobnog odbitka za npr. uzdržavane članove. To se kolokvijalno zove porezna olakšica, a zapravo je uvećanje neoporezivog dijela dohotka - odnosno, osobnog odbitka, za određeni postotak za uzdržavane članove. Pa tako primjerice je u 2020. godini osobni odbitak 4.000,00 kn, i to je neoporezivi dio plaće koji pripada svima, dohodak se oporezuje na sav iznos koji prelazi visinu osobnog odbitka. Za uzdržavano dijete dodaje se još 0,7 na osnovicu, za drugo dijete 1,0 na osnovicu, pa je neoporezivi dio plaće još veći itd..
  2. Sviđa mi se
    fozzeh81 je reagirao na drot13 u Snimanje policijskih službenika   
    Na javnom mjestu nije zabranjeno snimanje policijskih postupanja. Nemam ti konkretne linkove, ali imam prakse i mišljenja AZOP-a prema kojima je snimanje dozvoljeno kao način kontrole rada policajaca, ali objavljivanje takvih snimki nije dozvoljeno radi zaštite osobnih podataka (ako se zamagle lica i dr. identifikacijski podaci, onda bi to bilo ok).
    Mogu ti zabraniti snimanje radi zaštite osobnih podataka (ako snimaš postupanje prema drugim osobama, pogotovo maloljetnicima) i radi zaštite dostojanstva ljudi (osobni primjer kada smo branili snimanje pijanca koji leži na tlu i povraća dok smo čekali hitnu, a prolaznicima je to baš bilo zanimljivo za snimiti), jer bi se tu u slučaju neke kasnije žalbe/tužbe vagalo između tvog prava na snimanje i njegovog prava na intimu.
    Da ne kompliciramo i širimo priču, ako snimaš uobičajeno postupanje (legitimiranje, kontrola prometa, intervencije...) prema sebi, dozvoljeno je, ali moraš ih upozoriti da snimaš.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija