Jump to content

sonja_k

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dobar dan, jel zna netko koja je posljedica za vozača koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je, nažalost, umrlo nerođeno dijete? Hvala.
  2. dobar dan! imam pitanje - dali je nužno da ugovor bude javnobilježnički ovjeren da bi imao pravnu snagu? ili je zakonom propisano koje vrste ugovora moraju biti ovjerene, a koje ne - npr. znam da ugovor o radu ne mora biti ovjeren, a kupoprodajni mora - otkuda to proizlazi? i inače mi je zanimljiva ova tema, ali u konkretnom slučaju me zanima dali moram ovjeriti ugovor o posudbi novca? ako da, tko ovjerava potpis? hvala, pozdrav!
  3. Ovo je vezano i uz slijedeće pitanje ovog forumaša o prenošenju godišnjeg odmora - jeste li sigurni da novi poslodavac mora priznati pravo na preostali godišnji odmor iz 2008.g.? Moje je mišljenje da ne, jer radnik u 2008. uopće nije radio kod njega i kako bi mu on morao dati godišnji za tu godinu? 2009. je jasna, tu svakako mora priznati. No kao što rekoh, za 2008. se ne slažem. Jesam li propustila neku odredbu zakona
  4. bok svima! zanima me uračunava li se primitak u naravi u prosjek za otpremninu? dakle imamo bruto plaću (npr. 10.000 kn) i primitak u naravi za korištenje službenog vozila (npr. 1.000 kn). dali u prosjek računam 10.000 ili 11.000 kn? osobno smatram da se uračunava samo bruto plaća jer vozilo je primitak u NARAVI i zašto bi se onda isplaćivalo u novcu. no, ne mogu nigdje naći propis koji bi podržavao ovo moje mišljenje. ima li tko iskustva u ovome? hvala!
  5. Našla sam stan za kupiti po vrlo povoljnoj cijeni. Situacija prodavatelja je međutim slijedeća: Suprug je upisan kao jedini vlasnik, ali se razvodi. Pretpostavljam da bi se nakon razvoda taj stan smatrao zajedničkom imovinom s obzirom da je stečen za vrijeme trajanja bračne zajednice. Ne znam dali da vjerujem njegovoj izjavi da razvod još nije gotov pa me zanima slijedeće: 1) ako kupim, a ispostavi se da je brak razveden, dali je naš ugovor o kupoprodaji valjan ili njegova supruga može što zahtijevati od mene 2) ako kupim, a ispostavi se da brak nije razveden, ali je parnica u tijeku - dali to ima utjecaja na mene, tj. dali je suprug ovlašten u tijeku brakorazvodne parnice raspolagati tom imovinom 3) dali moram na još nešto misliti? U pitanju je stan, dakle nije mali novac, pa bih molila ako mi netko može potanko objasniti ovu situaciju? Hvala!
  6. U ovom slučaju pošaljite zahtjev za kontrolu bolovanja. Ne znam točno gdje se to šalje, probajte se telefonski raspitati (ide na višu instancu hzzo-a, koja onda dolazi liječniku u kontrolu). Navedite u obrazloženju upravo to što ste napisali, da imate osobnih saznanja da radi iako je na bolovanju. Kada liječniku dođe kontrola, razmislit će dali će ga produžiti, neće valjda riskirati svoj posao zbog nekog pacijenta?!
  7. Banka svakako ima pravo tražiti te dokumente, ona ima svoje uvjete poslovanja, pa ko voli nek izvoli. I sami znate da je to normalno, uobičajeno. Što se poslodavca tiče, ne znam da je negdje propisano da vam to mora dati, dapače, smatram da je uzimanje kredita osobna stvar zaposlenika i poslodavac ako neće ne mora udovoljiti tom zahtjevu. Doduše nikada još nisam čula za to da poslodavac odbija dati bonove, ali eto.. Bit će da se radi o privatniku koji ima svoje (samo njemu znane) razloge. Možda se radi i o tome da to košta, pa bih na Vašem mjestu ponudila da sama platim te bonove (ne znam točno, 200-ak kn). Ili ako on smatra da se radi o poslovnim tajnama, možda možete predložiti da on sam direktno na banku pošalje tu dokumentaciju, tako da Vama ne dođu u ruke? Znam da je to opet za poslodavca kompliciranije, ali možda ako ponudite nekoliko rješenja, možda Vam iziđe u susret. Pozdrav!
  8. hvala što je netko barem uskočio. ali zaboravila sam napisati da mi je ta odredba zakona poznata, no previše je štura, praksa je malo teža. što bi to značilo da radnici rade po njihovom radnom vremenu? ili je ipak moguće da se između ugovornih strana dogovori primjena prava jedne ili druge države?
  9. hrvatska smo građevinska tvrtka (obvezuje nas kolektivni ugovor za graditeljstvo), koja svoje radnike šalje na rad u mađarsku, u trajanju od cca 1 godinu. zanima me koje se pravo primjenjuje za vrijeme rada na stranom gradilištu i to ponajprije po pitanju radnog vremena. dali oni rade po mađarskom radnom vremenu (to je vjerojatno više ili manje od 40 sati tjedno), po kojem propisu dobivaju dodatke za prekovremeni i sl. (i tvrtku za koju u mađarskoj rade obvezuje njihov kol. ugovor), dali ne rade na njihove blagdane a rade na naše ili suprotno? jer ako je po njihovom pravu, a mi ovdje obračunavamo plaću (doduše porezni obveznici postaju u mađarskoj pa će se porez proslijediti u mađarsku), kako bi mi inspekciji objasnili da oni rade primjerice 45 sati tjedno? jel ima netko iskustva na ovom području da mi pomogne?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija