Jump to content

BRKICA00

Korisnik
 • Broj objava

  385
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  25

Sve što je BRKICA00 objavio

 1. Kako mislite vraća? Vraća se samo ako dođe do kršenja nekih od uvjeta stipendiranja. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_09_83_1656.html članak 19
 2. Treba vam geodet koji će vam napisati parcelizacijski elaborat da bi se te dvije parcele spojile u jednu.
 3. meni se čini da je ovo riziko polica prema kojoj nemate pravo na povrat onoga što je uplaćeno jer se doživjeli. "Ako je sklopljena polica osiguranja za slučaj smrti, tzv. riziko polica, osigurana se svota korisniku ili korisnicima isplaćuje samo u slučaju smrti osiguranika za vrijeme trajanja ugovora o osiguranju. Ukoliko osiguranik doživi rok na koji je sklopljena takva polica ili umre nakon datuma naznačenog na polici kao datuma isteka osiguranja, uplaćenu premiju zadržava osiguratelj"
 4. klasičan ugovor o najmu samo se stavi predmet najma je garažno (ili kakvo već imate mjesto) parkirno mjesto. potrebno je odnijeti taj ugovor poreznoj i početi će vam doma dolaziti uplatnice (porez na dohodak i prirez su sadržani na toj uplatnici) što se dužni plaćati do 15. idućeg mjeseca, a poslije tog datuma vam idu kamate. Samo to ste dužni plaćati.
 5. Koji porez? Na dobit, pdv ili na dohodak? Porez na dobit se plaća na kraju godine prema ostvarenoj dobiti (do 3 mln kn prometa 12% poreza na profit, a preko 3 mln kn prometa 18%). Porez na dohodak se plaća mjesečno (ukoliko imate dijete na poreznoj kartici, a prijavljeni ste na minimalac onda nećete plaćati porez dok vam plaća ne pređe prag od 5.750 kn) Porez na dodatnu vrijednost se može plaćati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje. Rok za podnošenje obrasca je do 20. dana nakon isteka poreznog razdoblja (tipa mjesečno plaćate pdv što znači da do 20. u idućem mjesecu morate predati obrazac i platiti pdv=
 6. Unajmite privatnog detektiva
 7. Ukoliko uplaćuju direktno na račun obrta ne treba fiskalna.
 8. Ako se odlučite na Frenkijev savjet na sastanak kod javnog bilježnika morate donijet potvrdu nadležnoj tijela iz Švedske o podacima firme matice (kod nas se to zove aktivni izvadak) koju morate prevesti (jer malo javnih bilježnika govori švedski). Provjerite još sa bilježnikom što treba od dokumentacije
 9. BRKICA00

  Putovnica

  čak i da se ne snalazite na stranicama mup-a imate forum.hr i masu drugih stranica na kojima je opisan potupak (tu vam je navedeno sve što treba)
 10. "Ako zakonito boravite u nekoj od zemalja EU-a, imate pravo na otvaranje „osnovnog računa za plaćanje". Banke vam ne mogu odbiti zahtjev za otvaranje osnovnog računa za plaćanje samo na temelju toga što ne živite u zemlji u kojoj banka ima poslovni nastan" Jeste bili u centru za nerezidente i pokušali tamo otvoriti nerezidentni račun (u poslovnicama radi ekipa koja nije baš upućena po tom pitanju pa zato imaju nerezidenti centri)? Vidim potencijalni problem tu. Pokušali ste otvoriti tekući račun koji se otvara samo ako ćete imati redovna primanja (otvara se za plaću poglavito) te vam zbog toga nisu dali. Kakav ste račun probali otvoriti?
 11. BRKICA00

  Provjera stana

  katastar.hr
 12. Da, možete očekivati čestitku na ime firme. Možete očekivati kaznu i na vaše ime jer ste kao odgovorna osoba bili dužni podsjetiti knjigovotkinju da napravi GFI i preda. Najbolje je otići u Finu i pitati. Inače jedan savjet. S obzirom da ste pokrenuli likvidaciju po starom zakonu savjetujem vam da je prekinete i da pokrenete po novom. Po novom zakonu firma se može zatvoriti odmah (msm ne tako brzo ali unutar 2-3 mjeseca) samo je potrebno doći kod bilježnika sa potvrdom o nepostojećim dugovima (dobijete tu potvrdu u poreznoj) i predati je. Nakon toga pokreće se skraćeni postupak zatvaranja bez likvidacije i potpišete papir da za sve eventualne dugove koji se ukažu odgovarate dvije godine. Ubrzo nakon toga firma će biti zatvorena i spašeni ste od ovakvih situacija.
 13. BRKICA00

  Dug

  Kako bi se to onda izvelo priznanje? Jer sigurno neće samo tako priznat dug.
 14. BRKICA00

  Dug

  Super. Nadam se da ste novac uplatili preko e bankarstva ili da imate neki trag uplate novca/davanja novca. Idući korak preporučeno s povratnicom poslati pismo od kojeg zahtijevate povrat svoga novca u nekom roku (sami odredite al nemojte staviti sad jedan dan) te stavite napomenu da će te po isteku tog roka ukoliko novac ne bude vraćen pokrenuti tužbu. Možda bi bilo dobro da se stavi u to pismo da kada primatelj primi to pismo da priznaje dug prema pošiljatelju (netko će vam dati bolji savjet kako regulirati ovaj dio, @Borbena7 bi mogla znati). Vrlo vjerojatno da će se možda uplašiti i uplatiti. Ukoliko se pak ne uplati možete pokrenuti tužbu (u kojoj možete zahtijevati povrat glavnice uvećane za zatezne kamate) pred nadležnim sudom prema prebivalištu dužnika. U tužbi priložite snimak zaslona u kojem vas traži novac, dokaz o uplati novca, dokaz da ste ga obavijestili da ako u određenom roku ne uplati novac da ćete pokrenuti tužbu radi naplate.
 15. Najbolje je da prevedete sve jer samo tako možete biti sigurni (neki malo mlađi referent prihvatiti će vam na engleskom ali onaj stariji koji ga ne zna neće sigurno i tražit će prijevod - ovo spada u kategoriju čuo sam od xxx koji radi tamo tako da nije provjerena i službeno potvrđena informacija tako da vam zbog toga savjetujem prijevod). Vrijeme obrade ovisi o mjestu prebivališta i broju predmeta koje imaju zaprimljene jer oni imaju prednost. Koliko znam nikad se nije mogao TI predati preko ambasade već je bilo potrebno riješiti to u nadležnoj poreznoj. Dosta često traže potvrdu o rezidentnosti od strane porezne, ugovor o radu, ugovor o najmu stana/vlasnički list ako ste ga kupili, ugovor o vođenju računa u banci, potvrdu o prebivalištu u toj državi i potvrdu s našeg mupa o prijavljenom privremenom odlasku, potvrdu o odjavi našeg zdravstvenog i prijavi njihovog zdravstvenog. Što se tiče vozila prebacite ga na nekoga od bliske rodbine i riješite se muke. Ili ga odvezite u državu gdje boravite i prebacite na njihove tablice. Netko će vam morati bolje objasniti ovo sa životnim interesima ali jednino što znam da ako bračni drug tamo radi i da djeca idu u školu tamo da im se onda priznaje da su životni interesi u toj državi u kojoj su se uselili.
 16. BRKICA00

  Dug

  da li imate neku priznanicu da dug postoji? Poruku (whatsapp, viber, sms), komad papira, svjedoke da ste posudili novce?
 17. Prirez ovisi o prebivalištu. Može biti od 0% pa do 18%. Dobro ste vidjeli (14,16% kad se izračuna ispadne). Mislio sam da se vidjeli neku staru stopu ili da ste nešto krivo pročitali pa me je zanimalo odakle ste to izvukli.
 18. Da, zato sam napisao onaj gore slučaj u kojem je supruga registrirala firmu i prebacila na supruga. Oni su tako zaobišli taj dio priče.
 19. Ovisi od procjenitelja do procjenitelja. Obično se gleda po kojim cijenama su prodane okolne nekretnine tako da bi trebalo biti realno
 20. Prvo možete mi samo reći odakle ste izvukli tu informaciju sa 13% poreza. Drugo nakon prodaje treba popuniti joppd obrazac, predati ga u poreznu i platiti porez. Prema ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja to je to.
 21. Iskreno @frenki zg ne znam ali znam da kod nas da u firmi da je klijent imao problema sa otvaranjem firme jer je bio dužan doprinose za svoj obrt (koji je zatvorio) i da mu nisu dali. Sad da li sam pogriješio i dao krivu informaciju jer sam povukao paralelu s njime ne znam.
 22. BRKICA00

  Dizanje potkrovlja

  Morate uzeti firmu koja će vam izvesti radove i zatražiti građevinsku.
 23. Po zakonu ne bi smjeli jer prilikom osnivanja morate potpisati papir da nemate dugova prema državi. Ali niko ne brani da vam neko treći osnuje firmu i da je prebaci na vas.
 24. BRKICA00

  Putovnica

  Da, istina je. Možete izaći sa hr osobnom ali se ne možete vratiti u BIH bez putovnice. Navnodno postoji mogućnost da se 1.6. ta mjera ukine
 25. To mnogi misle ali ne možete utjecati na vozače oko sebe niti uvjete. Onaj dečko koji je poginuo u Vrgorcu isto nije tražio vraga (igrom slučaja ga znam odnosno znao sam ga) pa je svejedno nastradao. prekrsajna@pravosudje.hr. pošaljite mail da vam se odobri plaćanje na rate. pitanja@mup.hr policija@mup.hr za još detaljniji postupak Malo je subjektivno ovo reći. Svi imaju nekoga/nešto što nas mrzi (nekoga porezna, nekoga škola). Policija mrzi sve koji voze pijani, nevezani i slično. Poslodavac je bome u pravu tu. Njemu treba radnik koji ima zadovoljene minimalne uvjete, a vi to nemate. Nitko neće držati radnika koji mu je samo trošak. Pa sad ako hoćete biti tvrdoglavi bit ćete nezaposleni u ovo vrijeme kad svatko nastoji zadržati svoj posao. S razlogom je tamo stavljen znak 50. S obzirom da tvrdite da ste dobar vozač onda bi trebali znati i propise i držati se istih, a ne ja sam dobar vozač mogu šta hoću. Krivi ste što vozite sa 0,7 kad znate da se tolerira do 0,5 i da se izvan naselja smije voziti 90 samo ako nema znaka. Tamo ga je bilo, vi se niste držali i krivi ste amen. Ispričavam se na off topicu ali me je razljutila ova količina samouvjerenosti.
×
×
 • Napravi novi...