Jump to content

lecha

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Našla sam ugovor o najmu. U njemu stoji: "Članak 10. Ugovorne strane imaju pravo u svako doba pismeno otkazati ovaj Ugovor uz otkazni rok od 30 dana. Ukoliko Najmoprimac ne ispunjava obveze iz čl. 3., 4. i 5., Najmodavac ima pravo pismeno otkazati ovaj Ugovor; u tom slučaju otkazni rok iznosi 7 dana. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da nakon tog roka Najmodavac ima pravo osloboditi stan od stvari Najmoprimca na njegov trošak. Najmodavac ima pravo promijeniti bravu na ulaznim vratima i onemogućiti Najmoprimcu pristup u stan, a Najmoprimac se odriče posjedovne zaštite u takvom slučaju. U slučaju da postoji potraživanje zbog neplaćene najamnine ili režijskih troškova, odnosno u slučaju eventualnih šteta koje je prouzročio Najmoprimac, Najmodavac ima pravo zadržati primljeni polog iz čl.3 st. 3 ovog Ugovora. Ukoliko Najmodavac ometa korištenje stana, odnosno ne održava stan sukladno odredbama ovog Ugovora, kao i u drugim slučajevima kršenja ovog Ugovora od strane Najmodavca, Najmoprimac ima pravo otkazati ovaj Ugovor pisanim otkazom uz otkazni rok od 7 dana." "Članak 3. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je dana ____ Najmoprimac predao Najmodavcu polog u iznosu od ____ kuna primitak čega Najmodavac potvrđuje potpisom ovog Ugovora. Nakon prestanka ugovora Najmodavac se obvezuje vratiti polog ukoliko stranke nakon pregleda utvrde da nije počinjena nikakva šteta, te da su sva režijska davanja podmirena." Mogu staviti i čitav ugovor, ali ovo je sve što je napisano vezano za raskid ugovora i polog. Imam li pravo na povrat pologa u slučaju prijevremenog raskida? Najmodavka tvrdi da ona ima pravo zadrzati polog s obzirom da sam raskinula ugovor prije isteka od godinu dana. Hvala na odgovoru.
  2. Pozdrav. Iznajmila sam stan na 12 mjeseci i potpisala ugovor s najmodavcima. Stjecajem okolnosti nakon 4 mjeseca stanovanja tamo moram iseliti iako mi to nije bilo u planu i želim prijevremeno raskinuti ugovor o stanovanju. Trenutno ne mogu naći ugovor pa ne znam točno detalje, ali se sjećam da je bilo spomena o otkaznom roku od 30 dana. Brinu me ti detalji oko tog otkaznog roka, da li se to odnosi na raskidanje ugovora u bilo kojem trenutku ili samo prije nego ugovor ističe moram najaviti 30 dana unaprijed želim li ga produžiti ili ne? Jer mislim da nije to baš bilo definirano u ugovoru, a možda po zakonu postoji neka definicija otkaznog roka. Ugovor je sastavila agentica za nekretnine, potpisan je sa stanodavcima, ali ja nemam prijavu boravišta u stanu i najamninu dajem na ruke pa pretpostavljam da stanodavci nisu prijavili na poreznu da izdaju stan i ne plaćaju porez na rentu. Planiram ispoštovati otkazni rok i platiti još jednu najmaninu, ali bih se htjela osigurati od mogućeg zezanja od strane najmodavaca (imam već neka neugodna iskustva s time pa pušem na hladno) i ne vraćanja pologa radi prijevremenog raskida ugovora pa me zanima, s obzirom na sve kako sam napisala, imaju li oni ikakvog temelja zahtijevati od mene nešto više od ispoštivanja otkaznog roka od 30 dana i mogu li se ja nekako zaštititi ako dođe do neugodnosti s obzirom da mi se čini da nije sve po zakonu i ne plaća se porez na rentu? Hvala.
  3. Pozdrav, Zanimaju me neke pojedinosti vezane za prijave najmodavca na poreznu. Bila sam u stanu 5 mjeseci s prijavljenim boravištem, ali bez ugovora o najmu što pretpostavljam znači da najmodavac nije plaćao porez za iznajmljivanje. U početku sam uplatila polog u visini jedne stanarine od kojeg na kraju nisam dobila natrag niti kune radi xy razloga. Budući da imam potvrdu o boravištu i uplate za staniarinu su vidljive preko banke palo mi je napamet prijaviti najmodavca na poreznu. S obzirom da je taj stan u drugom gradu moram li naći broj porezne uprave iz tog grada i tamo prijaviti ili prijavljujem na kontakt koji sam našla na stranici porezne uprave ministarstva financija? Isto me zanimai mogu li snositi kakve posljedice s tom prijavom npr. radi toga što sam bez ugovora zivjela u tom stanu? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija