Jump to content

nikoleta

Korisnik
  • Broj objava

    62
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je nikoleta objavio

  1. Ne možete dobiti hrvatsko državljanstvo samo zato jer ste rođeni u Hrvatskoj. Državljanstvo možete dobiti ukoliko ste pripadnik hrvatskog naroda i ukoliko imate neki dokaz o osobnom nacionalnom izjašnjavanju, odnosno o osobnom nacionalnom izjašnjavanju Vaših roditelja.
  2. Niste naveli u koju svrhu imate odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj i kad Vam istječe, a to je bitno. Ako boravite u svrhu spajanja obitelji(???) trebate priložiti popunjeni obrazac za produženje privremenog boravka,presliku putne isprave, 20 kn takse, novi vjenčani list, dokaz o osiguranim sredstvima za utdržavanje, dokaz o zdravstvenom osiguranju, uvjerenje Općinskog i Županijskog suda da niste pod istragom i da se protiv Vas ne vodi kazneni postupak.
  3. Državljanin Republike Hrvatske koji uz hrvatsko ima i neko strano državljanstvo, smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.(čl. 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu). Dakle, uopće nije bitno kako ćete se legitimirati, u Republici Hrvatskoj vi ste hrvatski državljanin.
  4. Zato jer se radi o izvanbračnoj zajednici, odnosno o spajanju obitelji ali temeljem izvanbračne zajednice. Prema hrvatskom zakonodavstvu izvanbračna je zajednica zajednica neoženjenog muškarca i neudane žene koja traje najmanje 3 godine ili u kojoj je rođeno zajedničko dijete. Prema tome bitno je utvrditi da niste u braku, da ste slobodni oboje.Ne biste mogli imati istovremeno izvanbračnu zajednicu i brak budući izvanbračna zajednica je izjednačena s bračnom, osim što je svaki put morate dokazivati pred nadležnim tijelom. Dakle, u vašem slučaju nije presudna dužina trajanja zakjednice budući imate zajedničku djecu ali bitno je da ste oboje slobodnog bračnog stanja, da niste u braku.To se utvrđuje upravo iz isprava koje su od vas zatražene.
  5. U Policijskoj postaji odnosno upravi pokrenite postupak utvrđivanja prebivališta. Bitno je da je to adresa na kojoj zaista, faktički živite i gdje ste se nastanili s namjerom da tu stvarno živite.U upravnom postupku prijave prebivališta ne utvrđuje se vlasništvo, nije bitna niti vaša eventualna kažnjavanost, postupci koji se vode protiv vas i sl. Bitno je da zaista živite na toj adresi, zatražite pokretanje postupka utvrđivanja prebivališta, takva je procedura predviđena za situacije kakva je vaša. Ne možete potrebnom dokumentacijom dokazati pravni osnov življenje na toj adresi, međutim to nije smetnja da se utvrdi vaše prebivalište na toj adresi.
  6. Vaš suprug mora plaćati zdravstveno osiguranje, bez obzira što je Vaše dijete hrvatski državljanin.
  7. Možete raditi bez problema ako je Vaš privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskim državljaninom.Ugovor o radu može biti na određeno, na neodređeno, sezonski, uglavnom, bitno da dokažete da imete osigurana sredstva za uzdržavanje obzirom na broj članova Vašeg kućanstva i Uredbu o izračunu sredstava za uzdržavanje strenaca u RH.
  8. Morate pitati na Poreznoj upravi, oni Vam izdaju potvrdu ukoliko ste oslobođeni upravne pristojbe i uzimaju u obzir sve prihode koje imate, mislim čak i cjelokupnu imovinu.MUP vas neće osloboditi na način da njima prikažete vaša primanja, obratite se Poreznoj upravi.
  9. Žalite se na to rješenje. Ako Vaš poslodavac nije uplaćivao doprinose za zdravstveno osiguranje, a vi na to ne možete utjecati, ne biste smjeli biti odbijeni samo zbog toga. Ako primate redovito plaću i imate dovoljno sredstava za uzdržavanje, te ispunjavate sve ostale uvjete za odobrenje privremenog boravka, to što poslodavac duguje doprinose za zdravstveno ne smije dovesti do negativnog rješenja po Vas.
  10. Svrha boravka vaše djevojke mogla bi biti izvanbračna zajednica odnosno spajanje obitelji, međutim morali biste dokazati da ste najmanje tri godine u faktičnoj, životnoj izvanbračnoj zajednici, odnosno da 3 godine imate zajedničko prebivalište ili nešto sl.Neke zemlje imaju registar izvanbračnih zajednica pa je izvod iz tog registra dokaz. U svakom slučaju morali biste čekati još jedu godinu, budući ste tek 2 godine u izvanbračnoj zajednici.Druga mogućnost je da sklopite brak, tada bi Vaša supruga mogla podnijeti zahtjev za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji.Osim navedenog, možda postoji mogućnost da se Vaša djevojhka zaposli pa traži privremeni boravak u svrhu rada.
  11. Može se odobriti privremeni boravak na 2 godine, baš onako kako i piše u navedenom članku Zakona o strancima. Naravno, privremeni boravak morate zatražiti za razdoblje od 2 godine, važenje Vaše putovnice mora biti 3 mjeseca duže od isteka razdoblja na koje se odobrava privremeni boravak i morate ispunjavati sve ostale uvjete za odobrenje privremenog boravka. Naime, morate dokazati da imate sigurano stanovanje, osigurana sredstva za uzdržavanje, zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj,podmirene sve obveze s osnove zdravstvenog osiguranja do sada, ne smijete imati neplaćenih novčanih kazni u Hrvatskoj i to je uglavnom sve.
  12. Ne biste trebali čekati ukoliko udovoljavate uvjetima i postupak je okončan., u svakom slučaju čeka se onoliko koliko je potrebno. S naljepnicom odobrenja privremenog boravka možete prelaziti granicu.
  13. Najmanji iznos kojim stranac mora mjesečno raspolagati, za tročlanu obitelj je 3 250 kn. Ukoliko stranac ne može dokazati da mjesečno raspolaže tolikim iznosom, može priložiti potvrdu banke o stanju na računu. Iznos na računu mora biti najmanje 3 250 kn x 12, znači na bankovnom računu mora imati 39 000 kn. Da, morate zaista živjeti na adresi u Hrvatskoj na kojoj ste prijavljeni a iz tog razloga se i obavljaju povremene provjere.
  14. Zahtjev za izdavanje putne isprave moraju zaprimiti u konzulatu, to je upravo njihov posao, zbog toga i postoje diplomatska predstavništva i zbog toga oni primaju plaću.Ukoliko ne zaprime ili vas pogrešno informoraju, predlažem da o istom obavijestite Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. Putna isprava je vezana za državljanstvo, a ne za prebivalište kao osobna iskaznica.Osobnu iskaznicu niste smjeli ni do sada imati budući ne prebivate u Hrvatskoj, odnosno očito imate neko fiktivno prebivalište u RH.Dakle, obratite se konzulatu za predavanje zahtjeva za ishođenje putne isprave, a na osobnu iskaznicu nemete pravo jer ne prebivate u Republici Hrvatskoj.
  15. Ako vam je policajac izdao prekršajni nalog prilikom počinjenja prekršaja, tada se radi o skraćenom postupku. Ne morate ništa objašnjavati u prigovoru. Dovoljno je da napišete da niste zadovoljni rješenjem, da je isto neutemeljeno te da predlažete da se provede redoviti prekršajni postupak.Kad vas pozovu na sud, tamo ćete sve objasniti sutkinji. Išla bi vam u prilog dosadašnja nekažnjavanost, kažite da će na vas dovoljno djelovati izricanje opomene budući do sada niste prekršajno kažnjavani.
  16. Ne možete podnijeti zahtjev za privremeni boravak u svrhu izvanbračne zajednice s novim dečkom niti možete obavijestiti policiju o "promjeni dečka". Tri godine nakon prestanka ove izvanbračne zajednice morate biti slobodni,odnosno u novoj vezi, da biste nakon 3 godine mogli podnijeti zahtjev za privremeni boravak u svrhu izvanbračne zajednice s novim dečkom. Znači najmanje 3 godine od dana prestanka ove izvanbračne zajednice ne možete podnijeti zahtjev u istu svrhu. Ukoliko se vjenčate, tada možete tražiti privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji, odnosno, ako ste zaposleni možete tražiti boravak u svrhu rada ukoliko ispunjavate uvjete.
  17. Vlasnički list za nekretninu, suglasnost oca i vaš rodni list.
  18. Zakon o upravnim pristojbama i Tarifa upravnih pristojbi koja je njegov sastavni dio.
  19. Zakon o upravnim pristojbama i Tarifa upravnih pristojbi koja je njegov sastavni dio.Zakon je objavljen u N.N. br:8/96 i ima puno izmjena a posljednja je u N.N. br:60/2008.g.
  20. 1. Zahtjev za prvi privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskom državljankom, stranac može podnijeti u hrvatskom veleposlanstvu u svojoj državi ili u policijskoj upravi /postaji prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj. 2. Zahtjev bi se trebao riješiti za 30 a najduže 60 dana .Ako se zahtjev podnese u Hrvatskoj, stranac može ostati tu sve dok se riješi po njegovom zahtjevu. Znači može ostati u Hrvatskoj i duže od 90 dana ako je njegov zahtjev u postupku tj. nije okončan.Ako se zahtjev podnese u inozemstvu, stranac će i odobrenje boravka preuzeti tamo gdje je predao zahtjev, znači u veleposlanstvu u svojoj državi. 3. Stranac može raditi tek nakon što mu se ulijepi naljepnica odobrenja privremenog boravka u njegovu putnu ispravu, znači nakon rješavanja po njegovom zahtjevu.U suprotnom čini prekršaj. 4. Da, može raditi bez radne ili poslovne dozvole, dovoljna mu je naljepnica odobrenja privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskom državljankom, u njegovoj putovnici. 5. Na zavod za zapošljavanje može se prijaviti stranac na stalnom boravku, znači vaš suprug se ne može prijaviti.On mora sam pronaći poslodavca koji bi ga zaposlio.
  21. Pretpostavljam da vaša supruga ne radi i da je u tome problem. Porodiljni dopust i naknada je pravo iz radnog odnosa i vezano je za radni odnos.To pravo nema ni hrvatska državljanka ako nije zaposlena. Da je vaša supruga u radnom odnosu imala bi porodiljnu naknadu svakako. Ako se radi o trećem ili nekom slijedećem djetetu, pravo na naknadu ostvaruje i nezaposlena majka. Vaša žena ne bi ostvarila ni to pravo jer, pretpostavljam, nema odobren stalni boravak.
  22. Moguće je,ukoliko je prikladna za stanovanje i ako zaista tu živite. Morate zatražiti dodjelu kućnog broja, na katastru izvaditi potvrdu o kućnom broju i vlastovnicu koja glasi na vaše ime.Ukoliko je kao vlasnik još uvijek uknjižena osoba od koje ste kupili kuću, morat ćete priložiti i kupoprodajni ugovor.
  23. čl. 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu glasi: Državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo, smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom. Nedvojbeno je da ste u Republici Hrvatskoj hrvatski državljanin, a ne stranac. Zanima me što studirate, je li moguće da jedan student ne zna što je to domovnica i da mu tako malo znači. Ne znam tko vam je uopće dao hrvatsko državljanstvo, ovo je nevjerovatno.
  24. Brazilski državljanin može ući u Hrvatsku sa putovnicom, nije mu potrebna viza.
  25. Budući nemate hrvatsko državljanstvo, u RH biste imali status stranca. Stranac može raditi samo na temelju radne ili poslovne dozvole, odnosno potvrde o radu bez radne odnosno poslovne dozvole. Zanimanja i potrebe za zapošljavanjem stranaca utvrđuje Vlada RH za svaku kalendarsku godinu, donošenjem Odluke o kvoti radnih dozvola.Pročitajte odredbe Zaknon o strancima (N.N. br:79/08 i 36/09)koje reguliraju rad stranaca.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija