Jump to content

Ana Anić

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ana Anić objavio

  1. Poštovani, Dlelatnik radi na radnom mjestu korisnička podrška, te kupci ostavljaju nakon poziva smajlić, sretan , tužan. Sretan smajlić znači zadovoljstvo i naravno tužan nezadovoljstvo. Postavljeni cilj je 90% sretnih, zadovoljnih. Da li poslodavac smije to koristiti kao mjerilo kvalitete rada, te na osnovu toga uručivati opomene djelatnicima sa kvalifikacijom povrede radnog odnosa? Dnevno manje od 10 kupaca ostavi smajlića. Ako je jedan od tih "tužan" ne možeš postići cilj od 90% zadovoljnih. Ili, ako nisi odgovorio ono što kupac želi čuti (npr.traži povrat, a ne ostvaruje pravo na povrat sukladno pravilima) ostavi tužnog smajlića, a da djelatnik nije napravio ili rekao ništa protivno pravilima. Određeni poslodavci u sferi poslovanja pružanja korisničke podrške(kojih je u HR sve više) ovo primjenjuju u svom načinu rada i postupanju prema djelatnicima. Ne izgleda kao nešto što bi bilo u redu, pa molim sve koji su upućeni da daju svoje pravno mišljenje. Unaprijed se zahvaljujem na svakom odgovoru.
  2. Poštovani, za izdavanje vize za Južnoafričku Republiku traže se tri platne liste. Zanima me da li liste moraju biti prevedene i ovjerene od ovlaštenog prevoditelja, ili to može prevesti poslodavac i ovjeriti? Nema mogućnosti ispisa liste na engleskom iz programa. Ako netko zna... Hvala na svakom odgovoru.
  3. Poštovani, da li pravni subjekt XY d.o.o., može objaviti natječaj za radno mjesto, provesti selekcijski postupak (razgovori, testiranja, itd.), te nakon odabira kandidata ponuditi Ugovor o radu koji se sklapa sa agencijom za zapošljavanje? Kandidat da je imamo informaciju da će ugovor biti sa drugom firmom, u ovom slučaju sa agencijom, ne bi aplicirao za radno mjesto, niti gubio vrijeme na razgovore i testiranja.... Unaprijed hvala za odgovor!
  4. otkazni rok 15 dana, prestanak 06.09.
  5. Doslovce su mi napisali " Vaša daoznaka od 01.08.-21.08.2020. je na teret poslodavca (do 42 dana) Doznaka za 22.08. je na teret fonda i za to ste nam poslali potvrdu o plaći. Bolovanje treba biti zaključeno s 22.08.2020. (subota) i od ponedjeljka Vam se računa otkazni rok kako ste kod gđe. ....i potpisali odluku. Prestanak radnog odnosa je zaključno sa 06.09.2020." Dakle, bila sam tamo 24 i potpisala što su mi dali, i stalno smo pričali o otkaznom roku od 2 tjedna (15 dana), jer sam manje od 6 mj. kod njih... Kako je njima od 24.8. do 6.9. 15 dana, ne znam...
  6. Poštovana, upravo sam dobila odgovor i traže da im pošaljem doznaku do 22.8.. Što da radim sada?
  7. poslala sam mail gdje sam ih pitala kako na to gledaju. Za sada bez odgovora. A traže me potvrdu od bivšeg poslodavca, za period od 21 do 24.8 što ide na teret HZZO-a, tako da ne razumijem...
  8. a napisali su da mi je prestanak radnog odnosa 6.9. Ako ne griješim, u toj varijanti bi prestanak trebao biti sa 09.09. Da li mi mogu uskratiti pravo na 15 dana otkaznog roka?
  9. nisam radila...24 sam bila u uredu samo za potpis ugovora. otkazni rok ne odrađujem, a bolovanje je zaključeno sa 24.8., tako da mi nije baš jasno..
  10. bolovanje je bilo do 24.08. Otkazni rok je 15 dana, a navode završetak radnog odnosa 06.09. To znači da otkaz teče od 22.8. i počinje za vrijeme trajanja bolovanja. Da li je to uredu?
  11. Poštovani, da li početak otkaznog roka može biti za vrijeme opravdane nenazočnosti radnika na radu? Npr. za vikend, dani koji su kod poslodavca bili neradni dani. Hvala Lp,
  12. Poštovani, zatražila sam sporazumni raskid ugovora sa poslodavcem kod kojeg sam radila, na osnovu pisma namjere od drugog poslodavca, sa kojim sam dogovorila posao i početak rada u 04/2020, prijavom na natječaj objavljen u 02/2020 Zbog korona situacije i pada prometa poslodavac koji me htio zaposliti donio je odluku da nema zapošljavanja do daljnjeg. Da li imam ikakva prava, od bilo koga,(novi poslodavac, HZZ) obzirom da sam ostala bez ikakvih prihoda, istina stjecajem okolnosti, ali i uz činjenicu da ne bi tražila raskid ugovora, da nisam imala pismo namjere za drugi posao. Naravno da nitko nije mogao znati razvoj situacije prije mjesec dana, ali svejedno odluka o ne zapošljavanju za mene ima efekt kao i da sam dobila otkaz. Da li imam pravo na ikakvu naknadu od HZZ-a ili poslodavca koji mi je dao pismo namjere? (radi se velikoj kompaniji sa preko 3500 zaposlenih) Zahvaljujem na svakom savjetu i odgovoru.
  13. Poštovani, da li bi prijavljivanje radi nasilja dalo neki rezultat, obzirom da je gospodin smješten u dom? Da li bi se to smatralo ipak nekom brigom za osobu, bez obzira što znamo da bi gospodin mogao imati puno bolje uvjete na osnovu svoje mirovine? Gospodin X nije u stanju boriti se za svoja prava. Slabo je pokretan, iako može hodati. Prisutna je i demencija, tako da sin ne može doznati da li je i što potpisao? Ne želi uopće razgovarati o svom odnosu sa suprugom. Sve što je vidljivo to je da je nezadovoljan, nesretan u domu u kojem se nalazi (sa razlogom), ne raspolaže svojom mirovinom, nema pristup u stan u kojem je živio 35 god., i oženjen je... Da li osoba u braku ima pravo potpisati sa nekim ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za mirovinu? Jer po svemu, gospodin ne posjeduje drugo. Da li ima pravo na cijeli iznos svoje mirovine? Prima dvije mirovine. Jednu iz HR, drugu iz inozemstva, jer je tamo radio. Supruga je izjavila da ona ima pravo na tu INO mirovinu, jer se eto i "ona žrtvovala i bila sa njim vani dok je radio". Kako sam rekla gospodin se bavio znanstvenim radom, i imao velika primanja. Da li to supruga može osporiti? Da li to može biti pravna osoba? Npr. da li bi gospodin mogao dati svoju mirovinu nekom adekvatnom privatnom domu, gdje bi imao primjerenu skrb, bez suglasnosti supruge?
  14. Poštovani, hvala na Vašem odgovoru! Nema poseban razlog za "okretanje leđa" sinu. Jednostavno su se udaljili. Njegov sin je živio vani sa njegovom mamom. Vratio se kao odrastao čovjek, oženio, izgradio svoj život, i druženja su bila kao poznanici, prijatelji. Uglavnom, sin ne treba ništa od gospodina, i to nije problem. Ali za sve što je Gospodin dao svojoj "obitelji" trebao bi imati obitelj koja brine za njega, ali to nema. Sada je to sin... Sin ga jako voli, ali njegova žena naravno da je u obitelj uključila svoje dijete, dok on svoje nije mogao a kasnije, ne znam. Njegova žena nije dozvoljavala "obiteljska" okupljanja za njegovog sina, jer je to njen stan, a gospodin je na to pristao ili morao pristati radi mira u kući. Dolazio je gospodin kod sina, ali sam.. Svi ti odnosi nisu stvarali nikome probleme dok gospodin nije završio u domu, po mišljenju većine iz njegove okoline, a da nije tako trebalo biti. Gospodin kada je završio u domu, okreće se sinu i traži pomoć. Nije problem da mu sin pomogne, uzme ga k sebi, pomaže mu na dnevnoj bazi, kupi što treba, da nešto novaca, ali uz pristojnu mirovinu za HR prilike to ne bi tako trebalo biti. Može i morao bi imati više od onog što je pošteno zaradio. Tražiti i od sina je teško i na neki način ponižavajuće...
  15. Poštovani, molim za pomoć i pravni savjet. Situacija je sljedeća: gospodin X se oženio prije 35 godina za ženu koja je imala svoj stan (iz prvog braka) Gospodin je imao svoj stan, zemljište na moru, auto i visoka primanja. Znatno veća od svoje supruge.( od prilike omjer 1:5). Btw bavio se znanstvenim radom. Svoju imovinu je prodao (prema dogovoru sa suprugom), a ostali su živjeti u njenom stanu. Gospodin X je sada već u poznim godinama, 88 god. i supruga ga je smjestila u neadekvatan Dom za starije, te mu ne dopušta dolaske u stan. Nema novaca ni za cigarete (ima mirovinu cca 9.500 kn). Dom je 3.200,00. Supruga raspolaže sa svim. Dođe ga pogledati, sa ponekom sitnicom. Ponekad nešto mu opere, i to je to. Gospodin nije baš u stanju za rasprave, svađe, suđenja, nasilne ulaske u stan i sl. ali bi jako želio biti u stanu barem za blagdane, vikende i sl., ali to nije moguće. I kako on kaže "volio bi umrijeti u svom stanu", ali to nije njegov stan. Glasi na suprugu... Ako već ne može u stan, tražio je neke svoje stvari, ali ni to nije dobio. Obadvoje imaju po jedno dijete iz prvog braka. Gospodin sa svojim sinom nije imao neki odnos. Sin nije dolazio u njihov stan. Viđali su se uglavnom u restoranu, kafiću i sl., dok je kćerka od gospođe bilo sastavni dio obitelji, i gospodin ih je smatrao svojom pravom i jedinom obitelji. Sve što je imao dao je njima. Sin je sada nezadovoljan stanjem i odnosom prema svom ocu (bez obzira na sve) ali, što može napraviti da se ocu poboljša stanje na osnovu njegove mirovine? Svi očekuju da on nešto poduzme, ali što? Može ga primiti k sebi, bez mirovine. To je jedino jasno nama laicima. Koja su prava gospodina X u pogledu stana? Da li ima pravo na stan bez suđenja? Kako on može doći do svoje mirovine? Da li se gospodina može premjestiti npr. u bolji smještaj i zahtijevati da se to plati od njegove mirovine? Da li se mogu obavijesti, angažirati neke institucije koje bi štitile gospodinova prava? U kratkim rokovima, obzirom na godine.. Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija