Jump to content

Makita

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Makita

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

55 pregleda profila
 1. Možda nema godišnjeg odmora jer vas je poslao na godišnji odmor za vrijeme karantene, pa pošto ste ga sad svog iskoristili zato ga za ovu godinu više i nemate?
 2. Hvala! Javim se popodne u ovi thread kad pogledam što točno piše u mom ugovoru o radu na neodređeno vrijeme. Razumio sam vaš odgovor za izračun prosječne mjesečne plaće. Napisali ste da se prekovremeni rad spada u plaću ali da "u praksi nije uvijek tako" Dali to znači da poslodavac krši Zakon ako ima takvu praksu i dali to znači da od takve prakse treba odustati? Kolika je zastara za poslodavca za takav eventualni prekršaj i koliko godina unatrag mogu tražiti da meni i ostalim radnicima poslodavac isplati razliku u netočnom izračunu plaće za vrijeme godišnjeg odmora? Mala smo tvrtka u privatnom vlasništvu, od 10 do 15 zaposlenih, nemamo nikakvo Radničko Vijeće niti smo ikad dobili uvid u ikakve Statute firme.
 3. Hvala Prvo, dali se u taj prosjek mjesečne plaće uračunavaju i neoporezivi dodaci na plaću, konkretno prijevoz sa posla i na posao, što je u mom slučaju oko 450kn do 600kn mjesečno (ovisi o broju radnih dana) Drugo, dali se u taj prosjek mjesečne plaće uračunavaju i prekovremeni sati kojih mjesečno ostvarim 8 u prosjeku?
 4. Bok! Zaposlenik sam u firmi u privatnom vlasništvu u kojoj radim neprekidno preko 20 godina na ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mjesečna plaća mi je fiksna, cca 5800kn bruto plus prekovremeni rad i plus plaćen prijevoz (prijevoz je oko 450kn mjesečno, neoporezivi primitak) Imam oko 15 dana neiskorištenog godišnjeg odmora od prošle godine i plus cijeli godišnji odmor za 2020. godinu. Dana 23.03.2020 uprava firme je odlučila mene i večinu djelatnika poslati na godišnji odmor zbog COVID-19 epidemije i Vladine odluke kojom su zabranili rad djelatnostima u koje se i moja tvrtka ubraja, odluka Vlade od 19.03.2020 Tvrtka nije u potpunosti zatvorila, ostalo je samo par ljudi u "hladnom pogonu". Prihod se od tada drastično smanjio i firma je ispunila uvjete za državnu pomoć u kojoj je država obećala za svakog radnika u RH koji nemogu raditi zbog COVID-19 epidemije 4000kn za mjesec travanj. Ukratko, premijer i Vlada su poručili POSLODAVCIMA: "Zatvorite tvrtke, pošaljite ljude doma da se čuvaju od zaraze, nemojte im dati otkaze, Vlada RH će za svakog radnika poslati vam 3250kn za ožujak i 4000kn za travanj ako ispunjavate uvjete" Moja firma je ispunila te uvjete, predala zahtjev za tu pomoć i firma čeka da joj Vlada pošalje novce za nas radnike (ili su to već možda dobili, neznam) Međutim, što je moj poslodavac odlučio napraviti? Uzeti će te novce ali isto tako uzeti će nam i godišnji odmor na koji nas je poslao. Odsustvo će nam skinuti sa godišnjeg ali najavili su za mjesec travanj da će također i smanjiti plaću na 4000kn neto, nemamo više prijevoz ni prekovremeno... Dakle ovu pomoć ćemo dobiti ali svejedno firma će nam skinuti i dane godišnjeg odmora. Po kojem modelu? Odsutni smo sa radnog mjesta, firma ne snosi nikakav trošak za nas tijekom tog razdoblja, proslijediti će nam Vladinih 4000kn međutim svejedno će nam odrezati godišnji odmor?! Ako smo na godišnjem odmoru zar onda po zakonu nebi taj godišnji odmor trebao biti plaćen u ISTOM iznosu kao i da radimo? A ako nam daju tih vladinih 4000kn zar onda nebi trebali to naše odsustvo ne računati kao godišnji odmor? Hvala
×
×
 • Napravi novi...