Jump to content

pravnikdva

Korisnik
 • Broj objava

  13
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

Sve što je pravnikdva objavio

 1. Neka me ispravi netko tko ima više znanja i iskustva. Po mom sudu, s obzirom na trajanje ugovora o radu (a to je 6 mj.) zaista imate pravo na 6/12 GO-a. Međutim, to pravo stječete 15.06. (zašto 15.06. pogledati čl.79.st.4. Zakona o radu), i prije tog dana poslodavac vam nije dužan omogućiti korištenje GO-a za 6. mjesec. Naime kada bi vam poslodavac omogućio korištenje GO-a u razmjernom dijelu od 6/12, a radni odnos vam recimo otkazom prestane 11.06., poslodavac ne bi imao pravo tražiti povrat naknade za korištenje GO-a za 6. mjesec (čl.78.st.3. ZOR-a). Poslodavac se u toj situaciji n
 2. Niti jedna odredba Zakona o radu ne nalaže da se GO mora iskoristiti tijekom ljeta, međutim to može biti predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Radnik si ne može sam rasporediti korištenje GO, već je to pravo poslodavca, koji raspored korištenja GO donosi u skladu s kolektivnim, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu. GO koristite kako želite. Što se tiče prava na studiranje odnosno dužnosti poslodavca da vam to omogući, regulirano je čl.54. Zakona o radu: (1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada,
 3. Uglavnom točno. 1. situacija - stari poslodavac vam je dužan omogućiti korištenje g.o. ili isplatiti naknadu za neiskorišteni u razmjernom dijelu od 6/12, a isto toliko stječete kod novog poslodavca. 2. situacija - stari poslodavac vam je dužan omogućiti korištenje g.o. ili isplatiti naknadu za neiskorišteni u razmjernom dijelu od 6/12, a kod novog poslodavca stječete pravo na puni g.o. 20.12. Apsurdno, ali istinito. Međutim, ako bi vam krajem godine prestao radni odnos imali bi ste kod novog poslodavca pravo na razmjerni g.o. 6/12, a ne puni.
 4. 1.Ne morate (osim ako ste to obvezu obavjescivanja odredili ugovorom). 2. Ne. Radni odnos vam prestaje istekom roka. Kad bi ste potpisali sporazumni, izgubili bi ste pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti. 3. Ne mogu. 4. Mislite na naknadu za vrijeme nezaposlenosti? Da imate (ako ste prijavljeni na HZZ).
 5. Zasto podlodavac jednostavno s vama ne sklopi ugovor o radu s nepunim radnim vremenom? I prijavi vas na 6h tjedno. Pravno je neizvediva ova situacija za poslodavca, jer je za izracun place relevantan ugovor o radu i radno vrijeme utvrdjeno njime.
 6. Kad ste sklopili ugovor o radu za mjesto direktora, kako ste regulirali postojanje prethodnog ugovora o radu (za računovodstvene poslove)? Da li ste ga stavili izvan snage? Da li ste uopće to pitanje regulirali? Da li je možda ugovorom o radu za direktorsko mjesto predviđeno da ćete uz računovodstvene poslove obavljati i poslove direktora? Dali je možda ugovor za direktora sklopljen u obliku aneksa?
 7. Da, duzan vam je, I to kako ste napisali, za 6/12.
 8. Ni ja ovdje ne vidim mobing. Eventualno povredu cl7.st.1. Zakona o radu, buduci da upute koje vam poslodavac daje nisu u skladu s naravi I vrstom vaseg posla (kako vi tvrdite).Medjutim trebate provjeriiti opis posla.
 9. Da li ste dobro proucili interne propise poslodavca (posebice pravilnik o radu)? Mozda u njima postoji odredba koja poslodavca obvezuje da vam ponudi sklapanje ugovora za radno mjesto koje odgovara vasim kvalifikacijama.
 10. Nisam siguran. Ono u sto sam siguran je da pravo na isplatu otpremnine dospijeva prestankom radnog odnosa, sto znaci da odtad mozete zahtjevati od poslodavca isplatu. Sve prije toga bi, po mom misljenju, bila dobra volja poslodavca.
 11. Ako GO nije iskorišten zbog porodiljnog, radnik GO odnosno neiskorišteni GO ima pravo iskoristiti i nakon 30.lipnja, a najkasnije do kraja sljedeće kalendarske godine (ako se je u toj godini vratio s porodiljnog). U vašem slučaju GO iz 2019. koji je neiskorišten zbog odlaska na porodiljni možete iskoristiti do kraja 2020.
 12. Radnik koji se vrati s bolovanja ima pravo vratiti se na poslove koje je obavljao prije bolovanja. A cega se u vasem slucaju poslodavac nije pridrzavao. Medjutim iz ovoga sto ste napisali proizlazi da ostvarenje tog prava niste zahtijevali od poslodavca (postupak cl. 133. Zakona o radu, ispravite me ako se varam). Sada bi vam, po mom sudu, jedino preostalo traziti eventualno naknadu stete.
×
×
 • Napravi novi...