Jump to content

pravnikdva

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    pravnikdva je dobio reakciju od G-man u pravo na razmjerni dio GO   
    Neka me ispravi netko tko ima više znanja i iskustva.
    Po mom sudu, s obzirom na trajanje ugovora o radu (a to je 6 mj.) zaista imate pravo na 6/12 GO-a.
    Međutim, to pravo stječete 15.06. (zašto 15.06. pogledati čl.79.st.4. Zakona o radu), i prije tog dana poslodavac vam nije dužan omogućiti korištenje GO-a za 6. mjesec. Naime kada bi vam poslodavac omogućio korištenje GO-a u razmjernom dijelu od 6/12, a radni odnos vam recimo otkazom prestane 11.06., poslodavac ne bi imao pravo tražiti povrat naknade za korištenje GO-a za 6. mjesec (čl.78.st.3. ZOR-a). Poslodavac se u toj situaciji ne bi mogao pravdati da vam je omogućio korištenje GO-a u trajanju dužem od onoga koje vam je pripadalo u trenutku odlaska na GO. 
    Ako vam poslodavac ne omogući korištenje ostatka GO-a (u ovom slučaju još za 6.mj.) nakon 15.06., a do kraja 6.mjeseca, onda vam je je dužan za taj mjesec isplatiti naknadu za neiskorišteni dio GO (čl.82.ZOR-a). Ako ne isplati ni naknadu onda istu možete potraživati sudskim putem.
  2. Sviđa mi se
    pravnikdva je dobio reakciju od G-man u Godišnji odmor   
    Niti jedna odredba Zakona o radu ne nalaže da se GO mora iskoristiti tijekom ljeta, međutim to može biti predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
    Radnik si ne može sam rasporediti korištenje GO, već je to pravo poslodavca, koji raspored korištenja GO donosi u skladu s kolektivnim, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu.
    GO koristite kako želite.
    Što se tiče prava na studiranje odnosno dužnosti poslodavca da vam to omogući, regulirano je čl.54. Zakona o radu:
    (1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.
    (2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.
    (3) Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.
  3. Sviđa mi se
    pravnikdva je dobio reakciju od G-man u godišnji odmor   
    Uglavnom točno.
    1. situacija - stari poslodavac vam je dužan omogućiti korištenje g.o. ili isplatiti naknadu za neiskorišteni u razmjernom dijelu od 6/12, a isto toliko stječete kod novog poslodavca.
    2. situacija - stari poslodavac vam je dužan omogućiti korištenje g.o. ili isplatiti naknadu za neiskorišteni u razmjernom dijelu od 6/12, a kod novog poslodavca stječete pravo na puni g.o. 20.12. Apsurdno, ali istinito.
    Međutim, ako bi vam krajem godine prestao radni odnos imali bi ste kod novog poslodavca pravo na razmjerni g.o. 6/12, a ne puni.
     
  4. Sviđa mi se
    pravnikdva je dobio reakciju od G-man u Ne potpisivanje novog ugovora na odredjeno   
    1.Ne morate (osim ako ste to obvezu obavjescivanja odredili ugovorom).
    2. Ne. Radni odnos vam prestaje istekom roka. Kad bi ste potpisali sporazumni, izgubili bi ste pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.
    3. Ne mogu.
    4. Mislite na naknadu za vrijeme nezaposlenosti? Da imate (ako ste prijavljeni na HZZ).
  5. Sviđa mi se
    pravnikdva je dobio reakciju od G-man u Otpremnina - isplata   
    Nisam siguran. Ono u sto sam siguran je da pravo na isplatu otpremnine dospijeva prestankom radnog odnosa, sto znaci da odtad mozete zahtjevati od poslodavca isplatu. Sve prije toga bi, po mom misljenju, bila dobra volja poslodavca.
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija