Jump to content

retlav

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je retlav objavio

  1. retlav

    trijem

    Poštovani, ako netko zna odgovor za pomoć Ja sam izradila elaborat prije pet godina, kad je trebalo ići etažiranje pa nije. Na kojem nema promjene. No, sad bih htjela da od trijema napravim spojenu dodatnu prostoriju, da li će zato biti problem nakon etažiranja, to mi je najvažnije pitanje?. Htjela bih da je etažiran na način da mi može biti nastavak stana ( zatvoren ). No sad kreće etažiranje a ja to ne mogu zatvarati sada prije etažiranja ako sam možda trebala, nego recimo za pet mjeseci, da li ću imati problem me zanima, jer svi nešto pričaju da ću morati prenamjenjivati prostor a to se čini skupo i dugo. Trijem izgleda ovako: Jedan zid se naslanja na moje buduće vlasništvo šta nije problem. Drugi zid se također naslanja na moje vlasništvo odnosno na kuhinju, gdje bi ja htjela u zidu staviti voltu da imam produžetak prostora u tom trijemu. One dvije otvorene strane, jedna se nalazi također prema vrtu sa strane mojeg vlasništva a druga prema balkonu drugog vlasnika ali mu je jako blizu. No trijem će biti moje vlasništvo. I sad mene zanima, da li ću imati problem, kad se etažira, to zatvoriti sa te dvije otvorene strane, na stranu susjeda zid, a na vrtnu stranu vrata sa zidom. S time da to ima 25 kvadrata, znači ne treba mi građevinska i u gabaritima kuće je. Znači, pitanja su, da li je problem šta je za tu poluprostoriju napisano da je trijem, da li ću zato morati tražiti prenamjenu jednom i da li bi je dobila i koliko to traje. A drugo, da li ću morati pitati susjeda da li mu to smeta radi vidika ( ima bršljan pa nema i tako vidik, ali eto da znam ). I treće, koliko obično traje etažiranje, znči nas četvero, svi papiri sredjeni, svi žele etažirati, ono cca trajanje da znam da li pričamo o mjesec dva ili više mjeseci. Hvala najljepša.
  2. Ako netko zna možda ili ima sličan slučaj. Dakle 17.11. sam podnije kod bilježnika zahtjev za brisanje društva j.d.o.o po skraćenom postupku, s obzirom da nema duga nije trebala ni likvidacija. Kod bilježnika mi je rečeno ( ako sam ja dobro razumjela ),da onog časa kada potpišem prestajem biti zaposlena te ujedno i član uprave odnosno direktor ( bila sam samo ja i vlasnik i jedini zaposleni i član upave ). Uglavnom, rekli su mi da se mogu odmah odjaviti na zdravstveno i mirovinsko, te na Zavod prijaviti radi novčane naknade. Te da ću rješenje trgovačkog suda dobiti za desetak dana da je društvo brisano. I sad mi sa Zavodom nije jasna jedna stvar ili je ja ne razumijem. Rekli su mi kod bilježnika da imam 30 dana da se prijavim na Zavod, da mi je ta odluka koju sam sklopila kod bilježnika dovoljna, no ispalo je da Zavod ima neka svoja pravila i da im treba baš rješenje suda o brisanju društva, što mi nije bio neki problem, jer znam da će biti za desetak dana, a imam trideset dana vremena. No onda je uslijedilo nešto meni čudno, kaže gospođa na Zavodu ( u pravnoj službi ), da bez obzira šta ću ja u roku se prijaviti na Zavod, da ću imati rupu ne plaćenog mirovinskog od 17.11. pa do dobivanja rješenja o brisanju te da bi bilo idealno da sam odjavljena kad dobijem rješenje od suda ( razumijem ali šta ja mogu kad to nije idealno nego kako je ), recimo ako rješenje dođe 27.11. to je deset dana, i da će mi zahtjev za naknadom biti odbijen ukoliko si za to vrijeme ( razliku u vremenu ) ne uplatim staž, jer da mora biti kontinuirano plaćen staž da bi doila naknadu za nezaposlene. E sad meni nije jasno kako mogu platiti staž kad sam zatvorila račun od društva, i kada sam prijavljena na zdravstveno već kao nezaposlena, temeljem čega da ja to uplatim, i da li će mi to dozvoliti na mirovinskom. Da li je možda netko ima sličan slučaj? Hvala.
  3. Cca 2.004 kn doprinosa mjesečno, i knjigovođu od cca 700-1500 kn ovisno o tome koga nađete, ali kad budete otvarali provjerite još sve to.
  4. Hvala svima na odgovoru, vidjet ću šta će mi reći na poreznoj onda. Danas zvala javnog bilježnika i pitala dali šta treba sa vlasnikom nekretnine, kaže da ako nemam poslovni prostor da ne treba samo za adresu, nevjerojatno, valjda je to još jedna stvar ovisno kako u kojem gradu. Ja sam u Rijeci inače. A ništa, ići i pitati opet da budem sigurna.
  5. Ne virtualni ured, nego je terenska firma u pitanju, koja nema poslovni prostor samo adresu mora imati.
  6. A ovo za adresu firme bez poslovnog prostroa kako ide, zna li netko?
  7. Hvala na odgovoru, znači kao šta sami mislila, meni će firma biti otvorene a pet do sedam dana neću moći raditi toga radi, a čim otvorim uredno će mi početi teći vrijeme za obveze firme tj.dobrnose...ma krasno.
  8. Dobar dan, Odobrili mi poticaje sa biroa za zapošljavanje za j.d.o.o, sad moram samo čekati da mi dođe na pismeno, i onda imam mjesec dana da otvorim j.d.o.o. E sad, našla knjigovođu s kojim sam dogovorila da počimljemo raditi naravno kad otvorim firmu. No, imam neke nejasnoće u vezi otvaranja i početka rada, naime: Ići ću naravno kod javnog bilježnika pokrenuti otvaranje, i sad dok čekam taj papir učim na netu koji su mi koraci: ime firme, javni bilježnik, banka, pečat..., dobro svladala ja to, raditi ću sa gotovinom i treba mi fiskalna blagajna. I eto prvog problema, zovem ja tcom jučer da malo samo okvirno doznam šta i kako treba, znam da ima vjerojatno ono šta čitam na netu i boljih od tcoma za to, ali oni mi imaju i iznajmljivanje blagajne i net sve u jednom za cca 200kn, pa meni kao početnici će to biti lakše. E, međutim kaže mi osoba sa druge strane slušalice da nakon šta napravim porezni akt da onda mogu tražiti od njih fiskalnu kasu i da se to valjda radi softvera kojeg moraju napraviti ili lega god čeka 5-7 dana, znači: ja otvorim firmu i onda čekam pet do sedam dana da mogu početi raditi, jer porezni akt mogu napraviti tek kad otvaram firmu, ne mogu prije. Znam da postoje ti paragon blokovi, ali koliko sam povezala do sad, to je samo kad nema interneta, nigdje nisam pročitala da ja mogu dok ne dobijem kasu raditi na njima. A i ovo moje će biti terenskog tipa, nisam nikad vidjela da čovjek npr.ima kafić pa da privh sedam dana radi bez kase. Ili možda svi čekaju sedam dana pa tek onda počmu raditi kad se fiskalizacija sredi. Eto to je prvo pitanje ako netko zna odgovor? A drugo, vezano za adresu firme, tj.sjedište, s obzirom da neću imati prostor, samo adresu, a živimo kod roditelja, da li to znači da ću morati uzeti osobu od osamdeset godina vodit kod javnog bilježnika da nešto potpiše za adresu, ili je dovoljno da meni potpiše pa da ja odnesem, ili netreba ništa s obzirom da sam i ja prijavljena na toj adresi, mislim ako ja imam dozvolu njenu, pretpostavljam da je za zaključiti vlastima da i firma bez prostora može imati ime na sandučiću. I to je drugo pitanje? Ostalo mi se čini da sam sve svladala ( ili mi se to samo sada tako čini dok ne krenem ) Hvala unaprijet svima na odgovoru
  9. Hvala puno, kad otvorimo e građani, ako budem imala pitanje za bolje postaviti, pišem,hvala.
  10. Poštovani, Molim za odgovor ako se netko razumije, Suprug je pomorac sa navršenih 60 godina života. Zanimalo ga je kolika bi mu bila mirovina ako ide u prijevremenu, rekli su na mirovinskom da moraju napraviti nekakvu pred kompletažu staža koju su napravili i doznao je da ima 36godina i 10 mjeseci staža. To vjerojatno nije dovoljno za punu mirovinu jer treba imati za punu mirovinu 15 godina navigacije. Na pitanje koliko ima navigacije, rekli su da to ne mogu reći dok se ručno ne zbroji ali tek kad se preda zahtjev za mirovinu. E sada, njega zanima da li mu se uopće isplati ići u mirovinu tako ili još ne. Na to pitanje gospođa sa mirovinskog je odgovorila kao šta želi ići u mirovinu, on je rekao kao pomorac. Ako smo dobro shvatili, to mu se ne isplati jer bi ako nema dovoljno navigacije to bila prijevremena mirovina, a pomorci imaju nekakve povlaštene mirovine i kao takve ne mogu dobivati onih 27posto šta ostali imaju ako idu u prijevremenu mirovinu. I sad ono šta nas najviše zanima. Ako se on zaposli na primjer kao šofer u nekoj firmi, i onda traži mirovinu, dali će ići kao pomorac ili kao šofer, kažu da se zadnje gleda, ali nas zanima koliko mora raditi kao šofer, dali je to dovoljno mjesec, pet mjeseci ili godinu dana da radi kao šofer ( da je recimo tako prijavljen ili bilo šta drugo, znači koliko vremena mora biti tako prijavljen ) ?, a to sve s razlogom da bi mogao ići u prijevremenu NORMALNU mirovinu a ne povlaštenu kao pomorac. Eto ja znam šta sam htjela pitati, samo još ako sam to dobro objasnila možda netko zna odgovor. Hvala unaprijed.
  11. Hvala najljepša na odgovoru, Jeste li vodili računa o tome da trebate plaćati mjesečno knjigovođu cca 1500 kn, fiskalnu blagajanu, prostor u kojem će te imati sjedište, turističku i HGK članarinu, spomeničku rentu? To isto stavite u račun pa vidite hoćete li si moći isplatiti plaću i da vam ostane nešto sa strane Ovo što ste navei sam uzela u obzir, osim ovo sa fiksalnom blagajnom, tj.i to sam uzela u obzir, iako mi ni djelovi toga nisu jasni, ali za to ću morati vjerojatno se raspitati u poreznoj, naime jasno mi je da moram imati aparat za izdavanje računa, ali mi nije jasno ako to recimo bude dobro išlo i zaposlim još nekoga da li to znači da moramo imati dva aparata jer radimo na dvije strane grada, isto tako mi nie jasno da li postoji bilo koji način da se učno izdaju računi, ili ako to nie moguće, da li je barem moguće uplatnicama, makar ja nosila uplatnice od stranaka na poštu uplatiti, to sve kažem radi kompliciranosti, recimo kako ja neću raditi u svom prostoru nego po stanovima korisnika, nemaju svi recimo internet ( dosta stariji ljudi su obično korisnici takve vrste usluga ) i takve stvari koje mi se čine kompliciranje bezveze. Sjedište firme će biti u stanu od roditelja, međutim čitala sam da je dovoljno iznajmiti od roditelja formalno za cca 200kn mjesečno, kažu da nije pametno za kunu jer da onda država stavi svoju cijenu jer ne povjeruje u jednu kunu. Dosta mi je toga jasno a dosta i nije ali se valjda dosta stvari rješava i u hodu. To je vrsta posla za koji je recimo najvažnija reklama, i vjerojatno u prvih pola godine, godinu nebi imala neku veliku zaradu, zato me je i zanimalo koliko mi treba mjesečno da pokrijem sve šta se države tiče i da sam na nuli što ste mi odgovorili. Naravno da bi mi puno jednostavnije sve to bilo da mogu otvoriti paušalni obrt ali ne mogu bez majstorskog ispita, a za polaganje istog mi trebaju dvije godine staža koje ja nemam ( recimo ne mogu dokazati da imam ). Naći osobu sa majstorskim nezaposlenu je popriličan problem, a računala sam da kada bi joj platila mirovinsko i zdravsveno i tisuću kuna da sjedi doma i ništa ne radi a da ja radim, dođe mi mjesečno manje nego obveze za j.d.o.o ali eto šta je tu je. Mene je više od otvaranja strah ako budem morala zatvoriti da mi se ne dogodi ona prodedura ( za koju kažu da su je od 1.1. smanjili ), ali kažu ljudi ne možeš znati dok ne probaš. Nemoguće je znati da li ću mati dovoljno stranaka mjesečno dok ne probam, ispitivanje tržišta nije moguće u ovom slučaju dok ne otvorim firmu, jer bi to bilo prilično neozbiljno da pitam ljude da li bi i onda oni kažu da bi, a onda ja kažem e dobro čekajte dok ne otvorim. Hvala još jednom na odgovoru
  12. Poštovani Legalis, Evo čitajući vaš portal čini mi se da imate odgovore na sva pitanja, pa evo i mene sa problemima: Dakle, u čim kraćim crtama, Željela sam otvoriti obrt terenski rad u stanovima korisnika, staračkim domovima..., međutim nemam majstorski ispit za to zanimanje iako imam završenu struku, i ne mogu otvoriti obrt, pa mi naravno ostaje j.d.o.o. I sada svuda nalazim kako se otvara, ali mene zanima šta nakon šta se otvori, već na pamet znam iz cjelog interneta po nekoliko portala kako se otvara, razlike između d.o.o i j.d.o.o i obrta, ali ono najvažnije neznam, a to je šta nakon otvaranja: 1. Nisam nigdje zaposlena, dakle moram biti i direktor i radnik, e sada, da li je moguće da se po novom zakonu od 2019 kao direktor i radnik prijavim na poluradno vrijeme i plaćam doprinose manje, ili je to sada nemoguće. naravno ne da platim naknadno na kraju godine. / znam za opciju da mi netko drugi bude direktor ali ta solucija mi ne dolazi u obzir 2.Ako već moram platiti pune doprinose za direktora tj.sebe i dati si plaću, koliko je to mjesečno, a na to se ujedno nadovezuje i sljedeće pitanja ako si već plaćam doprinose na puno radno vrijeme, da li sam si dužnda sama sebi isplaćivati plaću, ili to nisam dužna. To sve naravno pitam da znam koliko moram imati sigurnih klijenata mjesečno, primjer ako sam frizerka i uzimam 200 kuna po frizuri, da znam koliko će mi trebati glava mjesečno da ništa ne dugujem družavi i da mi firma može raditi, to mi je ustvari najvažnije pitanja. 3. Onda isto meni važno pitanje, ako mi je frizura 200 kn, da li mi na računu mora pisati A) 200kn naplaćeno ili B) 100kn trajna 100 kn pranje kose zbrojeno pa naplaćeno 200kn to su naravno primjeri cijena, te me također zanima, da li cijene određujem sama, tj.da li Marici i Anici moram naplatiti jednako pranje kose ako mi Marica živi sto metara od mene a Anica kilometar od mene, te ako sama definiram cijene, da li sam dužna odgovarati poreznoj zašto je tome i tome tolika a drugome tolika cijena. To su možda za ljude koji su u biznisu banalna pitanja, ali to meni ništa jasno nije, kažu da ne postoje glupa pitanja. Pa eto ako netko ima vremena i volje mi malo pojasniti ovo šta sam napisala, zahvaljujem unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija