Jump to content

Polipo

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Zivim i radim u Italiji, imam italijansko drzavljansvto ali i hrvatsko. Sa 67 godina imam pravo da trazim mirovinu u Italiji. S obzirom da imam 9 godina radnog staza u Hrvatskoj od 1980 do 1989 a i 7 godina u Sloveniji od 1989 - 1996, molim vas da mi objasnite postupak. Da li INPS - Italia ( mirovinski ) trazi direktno od Hrvatskog mirovinskog ureda potvrdu podataka koji sam ja dostavila u trenutku podnosenja zahtjeva za mirovinu ili ja treba da trazim od Hrvatskog mirovinskog podatke i da ih ja dostavim italianskom INPS u? Da li cu hrvatski dio mirovine primati u Italiji gdje imam boravak istovrijemeno sa italijanskim dijelom ili cu dobivati na racun svaki dio posebno ( naprimjer : 1.1. 2022. dobijem italijansku na racun jer je rok ovdje uvijek 1 u mjesecu, a hrvatski dio 5.01.22 jer u Hrvatskoj drugacije? Ako trebam osobno traziti od hrvatskog mirovinskog , kome se mogu obratiti, da li je moguce preko elektronske poste ili mora biti osobno. Imam originalnu staru radnu knjizicu sa podacima ali tvornica gjde sam radila vise ne postoji - mislim da to ne bi trebao biti problem. Ako slucajno znate postupak i za slovenski dio ili kontakt , bilo bi odlicno. U Italiji je jako tesko dobiti korektne informacije. zahvaljuem
 2. Hvala. Problem je u tome sto nas otac zeli da stan pripadne kcerima jer ga smatra naslijedstvom od nase majke. On zeli da iskljuci sadasnju suprugu iz naslijedstva ( a ona zeli cijeli stan ne samo nuzni dio ) zato sto smatra da nema pravo na taj stan posle par godina braka i da joj je dovoljno sto ce imati pravo na obiteljsku mirovinu ( tata ima 90 godina). Supruga je imala svoju kucu priee stupanja u brak ali ju je prepisala na svoju kcerku. Poslije tatine smrti gospodja nece ostati na ulici jer ima svoje 2 kceri, unuke, praunuke i brojnu familiju a i kucu koju je dobrovoljno prepisala na kcer kad je planirala da ce udajom naslijediti tatin stan. Kako moze nas otac da rijesi pravno tako da stan ostane na 2 kceri poslije njegove smrti bez eventualnih prituzbi, sudskog procesa itd.?
 3. Hvala. Da li znate iz iskustva koliko bi otprilike trajao proces na Zadarskom sudu kod civilne diobe. Da li se dok traje proces moze koristiti nekretnina? I jos jedno pitanje, kolika je cijena, otprilike, građevinskog ili sudskog procijenitelja ako bi htjeli riješiti izmedju nas bez suda. Da li savjetujete sudski ili građevinski?
 4. Sestra i ja smo vlasnici svaka 1/2 nekretnine a otac ima pravo plodouzivanja do smrti. Sestra zeli prodati, ja ne zelim ,otac nije suglasan za prodaju. Da li sestra moze da uvjetuje prodaju na sudu, ko odredjuje cijenu i da li ja imam pravo prvootkupa. Koja je procedura? Da li sestra mora imati kupca i kaparu u trenutku kada od suda trazi prodaju jer ja nisam suglasna ili moze da trazi prinudnu prodaju bez kupca i cijene?
 5. Moj otac je kupio stan prije nego li se vjencao po drugi put. Da li ta druga vjencana supruga ima pravo naslijediti stan ( nuzni dio ) tj. da li se taj stan podrazumijeva kao zajednicka imovina i dijeli sa 2 kcerke iz prvog braka. Iz drugog braka nema djece. Otac je kupio stan poslije smrti nase majke koristeci zajednicku imovinu ( dokaz stednje knjizice u trenutku smrti nase majke). Druga supruga je u momentu sklapanja braka svoju kucu prepisala na svoju kcerku iz prethodnog braka i usla u brak sa nasim ocem bez nepokretne imovine.
×
×
 • Napravi novi...