Jump to content

sjzagreb

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je sjzagreb objavio

  1. Nama su davne 1985 god. eksproprirali kompletnu imovinu u Gredicama koja je bila vanknjižno vlasništvo ( s urednim kupoprodajnim ugovorima i plaćenim porezom ) pok. roditelja od supruge.

    Nešto su simbolično platili a nešto ne  . Dobili smo doživotno nasljedno stanarsko  pravo na zamjenski stan u kojem smo učestvovali s 33 % . Kasnije smo taj stan zamijenili za drugi, također u vlasništvu Grada Zagreba, koji nismo mogli otkupiti i upali u neprilike. Tijekom posljednja dva desetljeća vodili smo upravne postupke u kojima se dokazalo  da  stvarno dio imovine  nije plaćen nikako , ali oni ne žele o tome i pozivaju se  da se u istoj stvari ne raspravlja dva puta.  Također, može se dokazati da  je Grad Zagreb u više navrata prekršio ugovor. . Sada tražimo njegovo poništenje i ponavljanje ispočetka. Materijala i svjedoka je u izobilju.

    Pitanje je da li pokrenuti upravni postupak  kod Ministarstva pravosuđa  , s obzirom da  su stručne službe   Grada   Zagreba  odbile uopće razmatrati predmet i dati bilo kakvo pismeno obrazložemje. Jednostavno su mi ( na nekoj drugoj  raspravi)   uručili   " otvorenu  kovertu s uredno složenom dokumentacijom. Sad se javlja  problem "prvostupanjskog rješenja" , da bi se išlo dalje . Ili s istim problemom ići na  Općinski  građanski sud u Zagrebu.

  2.  Zanima me kako okarakterizirati  e - mail izmjenu poruka  :

    Ja :Podrum pun vode , visina Knauf elementa i više

    Tz. Investitor :

    Prijavili ste inspekciji pa je zabrana rada. Eto pa ce tako ostati poplava.

    Sve ce zalediti i doći žabe na proljeće. Kad pocnu kreketati neće cijela ulica moći spavati.

    Valjda ti je tako ljepše i bolje. 80 godina niko nista nije popravljao .

    Kako te nije sram

    Napominjem, tz. adptacija je bez ikakvih dozvola  a  glavni cilj im je da nas isele. Pošto  im sud nikako ne odgovara, nastoje  da to dragovoljno učinimo , stvaranjem uvjeta koji su nepodnošjivi za normalni život.

    Kako navedeno shvatiti ., kao pretnju ili neslanu šalu ?!

     

  3.  Moj rođak  na jednom srednjodalmatinskom otoku bavi se turističkom djelatnosti , mada  nije 100%  vlasnik zemljišta na kojem se to odvija. Naaime , ima dozvolu  Županijskog Ureda za turizam  a  samo je 2/3 vlsnik zemljišta  . Dioba nikad nije sprovedena, kao ni upis u zemljišne knjige . Kao vlasnik se još vodi davni zajednički predak.  Dozvolu od ostalih suvlasnika nkad nije ni tražio .

  4. Pravni status nije upitan. U trenutku useljenja stan je bio vlasništvo Grada Zagreba a stanarsko pravo smo stekli na osnovu eksproprirane kuće s okućnicom. Stvar je u našem  (ne )zakonodavstvu. Prilikom otkupa stanova vladao je loto - sustav , da li si mogao otkupiti stan ili ne ovisilo je u lojem si se stanu našao u tom momentu a ne način stjecanja stanarskog prava. U tom slučaju mi nismo izvukli dobitnu kombinaciju, tj. nikad nismo mogli otkupiti stan , iako su se, stanovi istog imovinsko - pravnog statusa  masovno otkupljivali , Zna se od koje grupacije ljudi. Isto tako je i s povratom imovine. Kuća izgrađena 1943 i oduzeta  1945 se vraća a o imovini stečenoj u periodu  1955 - 1985, i oduzetoj 1985 se ni ne raspravlja. Unatoč  tome što je  prilikom eksproprijacije  iz postupka izuzet  dobar dio okućnice , garantirano doživotno , nasljedno stanarsko  pravo.  Tvrdnja da je plaćena naknada je smiješna , jer je naknada bila simbolična. Sve što nije plaćeno približno  tržišnoj vrijednosti . smatram oduzetim . U igri je politika . Važno je obeštetiti elitu, ondašnje  bogataše  žrtve "jugokomunističkog režima ", a za sirotinju nikog nije  briga . To je bio politički potez  nikako ispravljanje nepravdi. U ovom slučaju rezultat je : nasljedstvo od oca = 0 ( 40 god. radnog staža ), nasljedstvo od majke = 0 ( 35 god. radnog staža  ) . Napominjem da se strogo poštovao zakon i da nisu ni dinara potrošili u nešto što bi se moglo smatrati luksusom. Sve je išlo u tu kuću i vrt. Pravosuđe RH se pokazalo u punom sjaju. Na kraju pitanje : Čija smo mi u stvari žrtva :  jugokomunističkog režima, HDZ - ovog bezakonja ili obojih  ?

  5. Vlasnik sam nekoliko  manjih čestica u auto - kampu. , koje koristi vlasnik auto kampa . Ugovorom je  predviđeno da se ugovorne obveze mogu raskinuti s rokom odgode od dva mjeseca,. Zanima me da li ja mogu slobodno prodati te čestice nekom drugom koji  ponudi bolju cijenu  od  vlasnika kampa . . Da li potencijalni kupac ima pravo parkirati  , postaviti kamp kućicu na toj čestici, , kao i gosti kampa ?

     

  6.  Ustavni sud RH  je 14.rujna 2020 donio 

    ODLUKU

    I. U povodu zahtjeva se ukidaju, a u povodu prijedloga pokreće se postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te se ukidaju članci 28.a, 28.b, 28.c, 28.d, 28.e, 28.f, 28.g, 28.h, 28.i, 28.j, 28.k, 28.l, 28.m i 28.n Zakona o najmu stanova (»Narodne novine« broj 91/96., 48/98., 66/98., 22/06. i 68/18.).

    II. Pokreće se postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te se ukida članak 6. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova (»Narodne novine« broj 68/18.).

    III. Ova odluka objavit će se u »Narodnim novinama«.

    Pitanje

    Da li zaštićeni najmoprimci plaćaju najamninu kao i prošli mjesec ili onu od prije 31. 08. 2018.

  7. Nasljedstvom .  Naime , prije  su se  ( Dalmacija )  zemljišta nakon kupnje  sređivala samo na katastru dok   se ZK nije sređivalo .Tako , neka zemljišta imaju uknjiženog jednog  vlasnika a neka i nekoliko desetaka. Kad je više uknjiženih nije problem, problem je ono 1:1.

  8. Poznato je da su kod nas zemljišne knjige nesređene. Tako na pojedinoj čestici ima uknjiženo i više desetaka osoba.Međutim , postoje slučajevi kad je  u posjedovnom listu upisana  ( 1/1 ) jedna osoba a  u zemljišnim knjigama   (1/1 ) tj. posjedovnici druga osoba . Kakva je tu sudska praksa kad se želi uskladiti  ZK i katastar ?

  9. Moji rođaci su 2/3 vanknjižni vlasnicu zemljišta koje koriste u komercijalne svrhe ( turizam ) . Za bavljenje s tim poslom imaju urednu dozvolu od Odjela za turizam županije. Da li je dozvola mogla biti izdana ako nemaju suglasnost ostalih suvlasnika i ako se su zadnje ZK izmjene bile prije više od 50 god ?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija