Jump to content

goldsticker

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    goldsticker je dobio reakciju od babalu12 u Sadnja na međi susjeda   
    Dobro vam se čini, Odluka iz Kaštela ne zadire u susjedska prava (kao što je i navedeno u postu) ali je daleko kvalitetnija i bliža uređenom svijetu od bilo koje druge odluke lokalne uprave trenutno u Hrvatskoj. Zato sam ju i naveo.
    Grane, plodovi i smeće neodgovornog susjeda saditelja koje zadire u posjed susjeda koji trpi ne samo da ne postoje u anglo-saksonskim zemljana, takve je situacije gotovo nemoguće vidjeti već u susjednoj Sloveniji a kamoli u super uređenim državama kao Švicarska. Kada bi u Switzerland susjedove grane ušle u tuđe dvorište, to bi vjerojatno bila šok-vijest No 1 na svim CH vijestima a lokalni gradonačelnik bi osim obavezne ostavke, od sramote vjerojatno otišao živjeti u drugi Kanton  Istovremeno vlasnik drveta ili zelenila bi vjerojatno dobio takav račun za uklanjanje grana i čišćenje i odvoz, da mu više nikada u životu ne bi palo na pamet tako nešto.
    Dakle, upravo je Zakon o vlasništvu problem - pravo jednog vlasnika da sadi raslinje na svojem zemljištu koja onda zadire u susjedovo zemljište, nikako ne može i ne smije dopuštati da drugi susjed zbog toga trpi, odnosno da sve što može, je uzeti pilu u ruke pa sam rezati tuđe grane. Tu se, tipično hrvatski, bezrazložno vrtimo u krug oko totalno jednostavne stvari. Ako je Zakon o vlasništvu već išao regulirati međususjedske odnose, onda je umjesto opcije da ugroženi susjed sam reže tuđe grane (što je zaista nebulozno i smiješno) trebao zaštititi recimo to tako, susjedov zračni prostor i nepromišljenom i neodgovornom saditelju direktno zabraniti i kazniti situaciju u kojoj bi njegove grane išle u tuđi zračni prostor. A ako već ulaze u susjedov zračni prostor, onda uz kaznu, odrediti i obvezu plaćanja troškova uklanjanja takvih grana od strane treće osobe (tvrtke koje se profesionalno bave takvim poslom). 
     
    A ne, tipično balkanski :  šta te muči? susjedove grane idu 3 metra u tvoje ? ajde brate uzmi pilu i reži to.... još samo nisu naveli i ideju: nakon što odrežeš, zapali na dvorištu, a ako ima u pri ruci kakva kobasica ili ćevap, baci na grill pa zali pivom....
    Posebna glupost Zakona o vlasništvu, spomenuti čl 105 je u tome da zakonodavac podrazumijeva da je susjed koji trpi tuđe granje, tuđe zelenilo i smeće u svojem dvorištu, hortikulturno - vrtlarsko - šumarski ekspert kojemu je jako dosadno u životu, pa jedva čeka situaciju da ide rezati tuđe granje i mesti i zbrinjavati smeće nastalo nakon rezanja  A ako on to ipak nije, nego je vlasnik neki fizički manje sposoban i spreman muškarac, samohrana majka, nemoćna starica…… što onda ? Vjerojatno je opet balkanski stav : za takve niti nije kuća sa okućnicom, šta se ne maknu i prodaju to, ajmo baba, pali.....
  2. Sviđa mi se
    goldsticker je dobio reakciju od babalu12 u Sadnja na međi susjeda   
    U Hrvatskoj za razliku od većine uljuđenih i uređenih država, osim minornih članaka 104/105 Zakona o vlasništvu koji se sastoje od par rečenica, nema regulative koja bi se ozbiljno bavila propisivanjem i penaliziranjem u Hrvatskoj uobičajenog ponašanja, da svatko sadi što god želi, kako god želi i gdje god želi, bez ikakve odgovornosti.

    Naime u većini uređenih demokracija, vrlo je detaljno regulirano gdje se može saditi drvo i zelenilo, kakve vrste, na koji način i pod kakvim okolnostima te je precizno određeno kako se isto zelenilo ima održavati. Dakle, bez dozvole lokalne vlasti i zainteresiranog susjedstva, ne možete saditi kako ste se sjetili. Potrebno je voditi strogo računa o tzv. problemu sjene, o zaklanjanju pogleda, o dovoljnom odmaku od međe (50-100 cm) kako bi se posađeno zelenilo moglo održavati sa svih strana. Također bilje mora biti autohtono, sađeno i održavano na način da u sigurnosnom smislu ne ide previsoko da u slučaju padanja ne može napraviti štetu susjedstvu.

    U Hrvatskoj možete zasaditi 5 hrastova na međi sa susjedom i onda grane guraju ogradu ili ulaze u susjedovo dvorište 3 metra a oštećeni susjed trpi i praktično nema nikakva prava, osim da "sam odreže grane koje mu smetaju". Dakle, umjesto da onaj tko je posadio drvo na nebuloznoj poziciji sam vodi brigu o istome, u Hrvatskoj saditelj nema apsolutno nikakvu odgovornost a oštećeni susjed se poziva da sam izigrava vrtlara, Batmana ili Tarzana sa pilom i škarama. Ako zna, želi, ima opremu i može. Ako ne, nikome ništa. Može eventualno nekome platiti da to učini za njega, što je dva puta godišnje sigurno značajan izdatak kada se (naročito ako grana ima puno i ako su na visini) plati stručna ekipa koja će to posjeći, fizički iznositi iz dvorišta i odvesti na odlagalište. I ako to i plati, opet nikome ništa. Može eventualno sudskim putem od neodgovornog saditelja tražiti naknadu računa. Granje treba održavati 2 puta godišnje, dakle svake godine dvije tužbe, svaka košta par tisuća kuna, traje godinama...…..

    Ovakvih situacija ima tisuće, ne samo među susjedima nego grane neodržavanog zelenila idu i na javne površine, ceste, nogostupe, parkove, krovove.... I nikome ništa.


    Nije li logičnije ispraviti ovakav smiješan i nakaradan zakon pa onda kazniti neodgovornog saditelja umjesto ismijavati njegovu žrtvu ? Možda netko ima kakvih boljih saznanja ili iskustava o ovoj temi koja je životno vrlo česta a tako zanemarena.
  3. Hvala
    goldsticker je dobio reakciju od G-man u Sadnja na međi susjeda   
    btw. copy paste: Kaštela, Odluka o komunalnom redu, kojom su Zagreb i zagrebačke komunalce ostavili 50 godina iza sebe... Ova odluka je iako još svjetlosnim godinama daleko od dobre (i dalje ignorira privatne odnose i fokusira se na trpljenje javne površine) , za sada najbliža uređenim EU državama
     

    Vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina uz poslovne, stambene zgrade i ostale građevine, livada, neizgrađenoga građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina koje su u kontaktu s javnim površinama, moraju ih održavati na način da trava ne bude viša od 20 centimetara, da redovito moraju rezati živicu, uklanjati šikaru, smeće, građevinski otpad, plijeviti grmlje, rezati suhe grane, te uklanjati stabla koja ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine na javnim površinama. Ako se zelena površina i posude s ukrasnim biljem uredno ne održavaju, komunalni redar naredit će njihovu vlasniku, odnosno korisniku da se uklone uočeni nedostaci, a ako vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina i posuda s ukrasnim biljem u ostavljenom roku ne postupe sukladno nalogu komunalnog redara, ti će se nedostaci ukloniti preko treće osobe na trošak vlasnika, odnosno korisnika. Isto tako ukrasni nasadi, voćke i druga stabla ne smiju svojim granama prelaziti na javne prometne površine, te ne smiju biti posađeni tako da otežavaju preglednost i odvijanje prometa. Lišće, cvjetove, plodove i grane koje padaju na javnu prometnu površinu vlasnici su dužni odmah ukloniti.
    Osim zemljišta, i o okućnicama se mora voditi računa. Ako se dvorište ne održava urednim, komunalni redar naredit će vlasniku, odnosno korisniku da se uklone uočeni nedostaci. Ako vlasnici, odnosno korisnici dvorišta u ostavljenom roku ne postupe sukladno nalogu komunalnog redara, nedostaci će se ukloniti preko treće osobe na trošak vlasnika, odnosno korisnika. A kazna zbog neodržavanja sukladno čl. 149. iznosi od 600 do 1000 kuna
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija