Jump to content

eyllulu

Korisnik
 • Broj objava

  2
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je eyllulu objavio

 1. Pozdrav svima,

  zanimalo bi me vaš savjet za ovaj slučaj:

  Policija je na festivalu uhvatila dva Nijemca. Kod jedne su našli 1,1g marihuane, dobila je prekršajni nalog o 5000kn kazne + 500kn kao «cijena posebnih troškova nastalih radom MUP-a».  Policajci joj su oduzeli osobnu iskaznicu kao mjera opreza da ne bi opustila Hrvatsku. Kod drugog su našli jedan joint, a na nalog nema konkretnog podatka o količini u gramu.

   

  Ovoga drugog odmah su odvesli na postaju gdje je proveo noć (...da su ga prije toga bez razloga bacili na pod pa tukli neće biti tema sad). Zbog boravka u zatvoru tu noć, kazna se umanjila po 600kn, tako da ostaje prema nalogu 4400kn. Od toga treba samo platiti 2/3, dakle 2933,33kn, ako plaća u roku 8 dana + ono 500kn troškova. Također su zadržali njegovu osobnu (trenutno živi u Makedoniji, kuda se mora ubrzo vratiti).

   

  Obadva su potpisali prekršajni nalog. Prva otprilike zna hrvatski jezik, drugi skoro pa nikako. Na postaji su mu rekli da se ne može odmah obraniti zato što ne radi tumač i da – ako ga hoće čekati za obranu – morao bi prevesti još jednu noć tu u zatvoru. Da ne želi to, morao bi odmah potpisati da nema komentara, što je onda i učinio. Sve u svemu je proveo nešto više od 14 sati na postaji.

   

  Evo mojih pitanja:

  1.     Ima li smisla pisati prigovor? (S obzirom na to što je ovo prvi put za obaju da su u konfliktu sa zakonom i što je jedna od njih studentica a drugi volonter, tako da nemaju dovoljno sad za platiti kaznu)

  2.     Da se prigovori, smiju li policajci i dalje zadržati dokumente?

  3.     Zašto jedna nije dobila mogućnost umanjenja kazne ako plaća u roku, a drugi jest? Policajci joj su samo rekli da dobije taj «popust» ako plaća u baš toj noći prekršaja, što naravno nije bilo moguće.

  4.     Imaju li policajci pravo da mu na navedeni način «odreče» pravo na tumača? I da su mu oduzeli slobodu više od 14 sati?

   

  Jako bih bila zahvaljenja da mi kažete što mislite o tome, jer se meni čini da nije sve to po pravilu.

×
×
 • Napravi novi...