Jump to content

Introspective

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Introspective objavio

  1. Pozdrav svima! Imam nedoumicu oko zaštite svoje ideje i kako je predstaviti potencijalnim poslovnim partnerima. Radi se o jednoj inovativnoj usluzi koja bi bila predstavljena jedinicama lokalne samouprave, pretežito gradovima i općinama. Ono što mene brine je kako se zaštiti od toga da ti potencijalni partneri nakon predstavljanja ideje sa moje strane jednostavno ne odu mojoj konkurenciji i sa njima pokušaju ostvariti tu ideju? Da li postoji neki NDA ugovor koji se može potpisati ili nešto slično, i kako bi taj ugovor trebao izgledati? Da li postoji neki način na koji bi se ta usluga mogla brendirati i na taj način zaštititi? Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima!
  2. Pozdrav, Imam paušalni obrt i prvog kupca iz EU. Trebala bi mu izdati račun za uslugu pa bi molila malu pomoć oko teminologije. Koliko sam istražila, mogu mu izdati račun na hrvatskom jeziku, a uz njega priložila bi i prijevod račun na engleskom da se kupac lakše snađe na njemu. Da li je to u redu? Kako nisam u sustavu PDV-a da li trebam napisati reverse charge? Ono što mene najviše zanima, a što nisam nigdje našla, je kako prevesti na engleski točno ove termine: avansni račun storno računa "obični" račun Da li to uopće postoji u zemljama EU? Postoji li neki primjer možda takvih računa na netu koji bi mogla pogledati, ili ako netko ima neki primjer kod sebe? Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima!
  3. To mi je jasno, međutim zanima me koja dokumentacija je potrebna za predaju prilikom otvaranja obrta za prijavu sjedišta obrta na boravištu gdje nisam u najmu.
  4. Hvala vam na brzom odgovoru! Poreznu sam zvala 10 puta, čekam odgovor na mailove već tri tjedna i ništa od toga. Prilikom poziva nisu mi znali ništa reći, štoviše prema ovim saznanjima sve su mi krivo rekli - nisu znali što spada pod taj prag stjecanja. Da, pitanje se odnosilo na treće zemlje, vidim da ste odmah shvatili o čemu se radi.
  5. Pozdrav svima, Istražujem sve moguće propise vezane za poslovanje paušalnog obrta sa inozemstvom pa sam naišla na pojam praga stjecanja od 77.000kn. Prema onome šta sam pročitala prilikom kupnje dobara iz zemalja EU ukupne vrijednosti do 77.000kn godišnje ne plaća se PDV u HR. Meni bi trebalo pojašnjenje tih mogućnosti i kako to porezno i pravno funkcionira s obzirom da tek planiram otvaranje obrta i nemam nikakvih iskustva s tim porezima i slično. 1. Što sve spada pod ta dobra koju se može može kupiti i za koju se ne plaća PDV? 2. Da li ovdje mogu spadati usluge hostinga, Facebook i Google oglašavanja? Negdje sam naišla da se na uslugu facebook oglašavanja obavezno plaća PDV? 3. Da li ovdje spada i kupovina softwarea u EU? 4. Ako meni tvrtka od koje kupujem software na računu napiše "reverse charge", šta to znači ? Da li ja u tom slučaju moram platiti PDV iako nisam dosegla prag stjecanja od 77.000kn? 5. Ako mi izdaju račun bez "reverse charge" šta onda? Da li to znači da su oni u tu cifru zaračunali PDV svoje države? Da li u tom slučaju ta kupovina ulazi u taj prag stjecanja od 77.000? 5. Ako ja kupujem software u nekoj tvrtki u EU i ako oni meni zaračunaju svoj PDV, da li ja opet moram platiti PDV u HR? 6. Ako je dajem uslugu van HR da li ja moram navesti na računu "reverse charge" iako nisam u sustavu PDV-a? 7. Šta je sa zemljama trećeg svijeta (van EU)? Ako kupim neku uslugu ili robu iz zemalja trećeg svijeta da li plaćam PDV u RH? 8. Ako prodam nešto u zemlje trećeg svijeta da li moram na računu navesti "reverse charge"? Planiram otvoriti obrt uz potpore HZZ-a. I sad, pošto oni financiraju i PDV na robu i usluge, a neznam kako stoje stvari sa tim plaćanjem, ne znam da li je moguća sljedeća situacija. Ako bi platila robu i usluge vam HR sa PDV-om, da li nakon toga mogu koristiti taj prag stjecanja od 77.000kn? Drugim rječima, ako slučajno platim jednom PDV da li se smatra da ja ne koristim taj prag i da mi onda to neće više biti omogućeno? I kako onda prijaviti poreznoj PDV na račun iz inozemstva? Hvala!
  6. Pozdrav, Imam pitanja vezano za otvaranje obrta (NKD 62.01) 1. Situacija je takva da prebivalište imam u jednom mjestu, a boravište u drugom. Kako mi za potrebe obrta nije potreban poslovni prostor prijavila bi obrt na boravištu. U boravištu ne plaćam najam jer se praktički radi o obitelji, i uredno sam prijavljena. Imam pisanu i potpisanu izjavu vlasnika kuće da mi dozvoljava otvaranje obrta na toj adresi. Da li mi je to dovoljno za prijavu sjedišta obrta ili mi treba koji drugi dokument? 2. Šta je sa fiskalizacijom? S obzirom da ću poslovati samo preko transakcijskog računa a ne preko gotovine, da li mi treba i to? Koliko sam shvatila u mom slučaju nije potrebno. Hvala!
  7. Pozdrav svima, Mene također zanima ova tematika s obzirom da planiram otvaranje paušalnog obrta i prikupljam informacije. Ako koristim svoj privatni žiro-račun za poslovanje obrta da li mogu za njega tražiti Finin certifikat koji će mi trebati za slanje e-računa ili za taj certifikat baš moram imati poslovni račun u banci? Koja je uopće prednost poslovnog računa u odnosu na privatni kad je već toliko skuplji, da li uopće postoje neke beneficije?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija