Jump to content

Cro_gavran

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav svima, Imam pomalo čudnu situaciju. Prije nekoliko mjeseci do moje majke je došao motorist koji je tražio mjesto za prespavati i kako je majka imala slobodnu sobu i bilo je sve to u duhu solidarnosti prema Ukrajincima (dotični je ukrajinski državljanin), ponudila mu je smještaj na jednu noć ili nekoliko dana. U jednom trenutku, dotični je nestao a sve njegove stvari ostale su kod nje. Nakon nekoliko dana, kontaktirao sam policiju i saznao da je isti uhićen, te nam je rečeno da zadržimo njegove stvari oko mjesec dana, jer će tada vjerojatno biti pušten. Ukoliko ne bude, da ih opet kontaktiramo. Prošlo je četiri mjeseca, kontaktirao sam policiju jer nikome ni traga ni glasa i ne baš ugodan policijski službenik mi je rekao da smo obavezni čuvati njegove stvari u nedogled, da ih oni neće primiti i da se one njih ne tiču. Ne znam da li je gospodin još uvijek u zatvoru ili ne jer policajac to nije mogao provjeriti (pretpostavljam da nije dobro spelovao ime zatvorenika i u sustavu mu ništa nije pokazivalo). Zanima me kakve su obveze moje majke u vezi s osobnim stvarima nekoga tko je uhićen a tko je doslovno 24 sata boravio u prolazu kod nje? Od stvari tu se nalazi laptop, putovnica, radna dozvola za Poljsku i još hrpa drugih manje bitnih osobnih stvari. Možemo li ipak negdje to predati na policiju? Ako ih moramo čuvati, koliko dugo ih moramo čuvati? Vidim da prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti obveza čuvanja stvari gostiju je godinu dana, međutim majka mu nije iznajmila smještaj već ga dala dobrovoljno kao pomoć pa pretpostavljam da isti zakon nema veze s nama. Hvala
  2. U navedenom nigdje nije navedeno kao uvjet obavljena prijava boravišta u stranoj zemlji, a upravo to me tražila teta na šalteru.
  3. Pozdrav, Zanima me što je sve potrebno da se izvrši Prijava privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske koji će trajati duže od godinu dana? Prema onome što sam pronašao na stranicama MUP-a, dovoljno je doći s osobnim dokumentom i priložiti razlog odlaska, a ukoliko je privatne naravi (kao u mojem slučaju) imati napisanu izjavu o tome. Međutim, teta na šalteru me vratila i rekla mi da moram imati prijavu boravišta u inozemstvu. Kako to nigdje ne vidim kao uvjet na stranicama MUP-a, zanima me da li me se riješila po brzom postupku jer je bio kraj radnog vremena ili postoji nešto što sam propustio? Moj razlog odlaska je obiteljski. Žena mi je strankinja i plan nam je provesti sljedeće dvije godine u inozemstvu dok joj traje ugovor o radu, a potom vjerojatno vratiti se u Hrvatsku. Ja sam nezaposlen i ne ostvarujem nikakvo radno pravo ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu. Konkretno, radi se o Poljskoj, dakle unutar EU.
  4. Zahvaljujem na odgovoru. Kontaktirao sam carinsku ispostavu i također nisam dobio sasvim jasan odgovor. Konkretno je problem u tome što ja boravim više od 185 dana, koliko je navedeno po Zakonu da trebam u inozemstvu, ali kako se zbog pandemije nisu radile prijave privremenog boravišta stranaca iz EU u Poljskoj nemam nikakav dokument koji to potvrđuje. Kako je auto (i ja također) više od pola godine u Poljskoj a ne u Hrvatskoj, taj auto nikako ne može biti registriran u Hrvatskoj jer ona kršim(o) njihove propise. Jedno od rješenja koje mi je dala Carina jest da platim carinske troškove u Hrvatskoj ali ne registriram auto, no i sami su mi rekli da to nije sasvim u skladu sa Zakonom jer je navodno spomenuto da se mora obaviti i registracija i staviti hrv. tablice. Rečeno mi je također (što ste i Vi spomenuli), da će se prema tome gdje ostvarujem mirovinsko i zdravstveno provjeravati gdje boravim. Tu također postaje stvar zanimljiva jer sam nezaposlen (nisam prijavljen na Zavod za nezaposlene), a zdravstveno ostvarujem u Hrvatskoj no isto tako koristim Europsku zdravstvenu iskaznicu i iz uvida mojih posjeta liječniku je vidljivo da osim u tri ljetna mjeseca koje provodim u Hrvatskoj ne koristim svoje pravo zdravstvenog osiguranja. U jednom od tekstova na ovu temu sam pročitao da carina također provjerava evidenciju prelazaka državne granice? Ne znam da li je to točno? Ukoliko je, nemam problema, jer redovito izlazim iz Hrvatske krajem rujna i vraćam se krajem lipnja. Nisam uspio nigdje pronaći podatak da li se uopće vodi evidencija prelazaka hrvatsko-slovenske granice? S obzirom da su mi rekli u Carini da je dokazivanje boravka u inozemstvu na mojoj strani, ostaje mi jedino izvadak iz prometa karticom bankovnog računa koji jasno pokazuje da svakodnevno obavljam kupovinu u Poljskoj, a s obzirom da nitko nema punomoć, to mogu samo biti ja.
  5. Prometna dozvola je Poljska. Upisan sam kao suvlasnik. Tj. oboje smo upisani u prometnoj dozvoli.
  6. Znači ja kao suvlasnik ne smijem sam upravljati vozilom?
  7. Pozdrav, građanin sam Republike Hrvatske i imam stalno boravište u RH. Žena je građanin Poljske i stalno boravište u Poljskoj. Ona je vlasnik osobnog automobila, ja sam suvlasnik. Mogu li normalno njime upravljati u Hrvatskoj ili moram prolaziti neke carinske propise? Koristimo ga uglavnom dok je i ona ovdje ali povremeno vozilo ostaje kod mene dok ona odlazi avionom u Poljsku. Vozilo je većinu vremena u Poljskoj, gdje je i uredno registrirano itd.
  8. Pozdrav, Imam pitanje oko susjeda, napravio je zid koji je 1.80 m visok, ali ako se računa niža razina od starog zida (pomaknuo je zid minimalno na svoju stranu zemljišta od sredine). Ako gledamo s našeg zemljišta kao niže razine, to ispada 1 m zida do starog suhozida, onda 30 cm stepenica i dalje 1.8 m novog zida. Sve skupa oko 2.8 m. Može li mu to proć? Nadalje, bez ikakvog pitanja i dogovora srušio je dio starog suhozida koji je bio međa i napravio dvorišna vrata u naše dvorište. Na mjestu gdje je napravio vrata već godinama želi otkupiti prolaz na more ali nama ne pada na pamet prodati taj dio zemljišta niti mu dozvoliti prolaz.
  9. Pozdrav. Upravo sam dobio kaznu za prebrzu vožnju iz Češke. Koliko gledam, po Europskoj direktivi kazna je trebala biti prevedena na hrvatski? Pitam prvenstveno zbog toga što sam je dobio na engleskom. I ne razumijem baš sve napisano. Kako uopće izgleda procedura ako ja ne platim kaznu? Da li je određena zastara?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija