Jump to content

st0001

Korisnik
 • Broj objava

  49
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O st0001

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatio, postoji mogućnost da se dodijelilo ručno, određenom sucu ali da će biti naznačeno "automatska dodjela" ? Prema sad već bivšem sucu koji je u medijima, baš on tvrdi da su predmeti dodjeljivani ručno...određenom sucu. Valjda je to onda vidljivo ako tvrdi, inače bi govorio da sumnja... Ok. Budemo pokušao napraviti uvid ili ću tražiti pismeno očitovanje.
 2. Da li se može napraviti uvid na koji način je predmet dodijeljen tj. ako je ručno mora pisati razlog... "Predsjednik suda može pisanom naredbom odrediti ručnu dodjelu spisa samo u iznimnim ... " Sud je javna ustanova....
 3. Poštovani, potaknut osobnom sumnjom ali i člankom jednog bivšeg suca (koji je trenutno u svim medijima) zanima me slijedeće: Na koji način se može saznati da li je predmet dodijeljen kompjuterski ili ručno? Moja je sumnja da je predmet dodijeljen ručno određenom sucu. Prema mojim saznanjima, ručnu dodjelu radi predsjednik suda (iznimno). Radi se o dodijeli predmeta na viši (županijski) sud. Na koji način doći do informacija? Ako je predmet dodijeljen a nije trebao biti koji su pravni koraci? Hvala.
 4. Nije tako jednostavno. Vode se sudski sporovi. Napravljeni su neki nezakoniti upisi. Npr. proveden je darovni ugovor iako je postojala zabrana otuđenja i opterećenja u zemljišnoj knjizi (srodnici-koja djeluje apsolutno) tj. omaškom je izdan zk bez zabrane i onda opet vraćena. Piše u zk-u omaška, ali nisu po službenoj dužnosti ispravili i upis novog vlasnika već samo zabranu. " Zabrana otuđenja ili opterećenja djelovat će apsolutno tj. prema trećima, ako je osnovana u korist bračnoga druga, djeteta, roditelja, posvojenika ili posvojitelja i ako je upisana u zemljišnu knjigu odnosno u javni upisnik u koji se stvar mora upisati da bi se na njoj steklo vlasništvo (npr. upisnik brodova). U navedenim slučajevima raspolaganja protivno zabrani neće imati pravni učinak ..." " Da bi ograničenje djelovalo prema onima koji mogu i koji prihvate takav teret, zabrana se mora upisati u zemljišnu knjigu. Tek tada to ograničenje ima stvarnopravni (apsolutni) učinak i prema trećima. " Izvor:http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=11125
 5. Darovnim ugovorom, novi vlasnik daje prijašnjem vlasniku navedeno plodouživanje. Na zk-u ima više suvlasnika. Da li je moguće predati u posjed objekt koji pravno ne postoji? Pitanje koje nije direktno vezano za naslov jest, da li je moguće predati nekome posjed na neetažiranom objektu kad ima više suvlasnika? Kad bi objekt pravno postojao, da li se može plodouživanje tj. uporaba i pravo stanovanja provesti iako nije etažirano? Iako u zk-u plodouživanje nije na vlasničkom djelu druge osobe u stvarnosti ispada da je plodouživanje na svemu i na onom djelu koji pripada osobi koja nije dala plodouživanje.
 6. Na zk-u gdje je kuća nema ništa upisano i piše vinograd ili voćnjak. UKNJIŽBA, OSOBNA SLUŽNOST - PRAVO PLODOUŽIVANJA, UGOVOR O OSNIVANJU PRAVA SLUŽNOSTI STANOVANJA, UPORABE I PLODOUŽIVANJA (datum), PRAVO SLUŽNOSTI STANOVANJA I UPORABE Koje su pravne radnje moguće?
 7. Zk odjel je to prihvatio i proveo te sada postoji pravo služnosti i stanovanja i uporabe na vinogradu. "Nekretnina koja je ucrtana na katastarskom planu, a nije formirana u pisanom dijelu katastarskog operata, te kao takva ne postoji u katastru zemljišta niti u zemljišnim knjigama, nije sposobna biti objektom prava vlasništva." Izvor:http://sudovi.pravosudje.hr/zsvz/img/File/sudska_praksa/Zbirka-GP-9.pdf..
 8. Poštovani, kuća koja postoji u naravi, ali nije ucrtana u katastarskom operatu te nije zavedena u zk izvatku, da li se takav objekt može darivati tj. vršiti prijenos vlasništva jer pravno gledano ono ne postoji? Da li je moguće imati pravo služnosti i stanovanja i uporabe? Za kuću se ne može dobiti potvrda o kućnom broju. Kuća nije zavedena u katastarskom operatu. Kuća nije u zk izvatku već vinograd. Kuća ima građevinsku dozvolu, radi se o 30 godina starom objektu. Znam za takav primjer pa me zanima da li je to na temelju zakona ili je zemljišno-knjižni odjel morao odbiti takav upis i po kojoj osnovi?
 9. Pisanim zahtjevom sam osobno išao u policiju na šalter kako ne bi morao objašnjavati, napisao sam sve podatke (svoje i od osobe koje tražim...oib), na temelju kojeg zakona tražim i zbog čega (svrha). Uz to sam imao i zapisnik kod sebe da dokažem da sam stranka u postupku. Čak i biljege. Otišla je kod nadređene... Na moj upit ako mogu dobiti potvrdu da mi se odbija zahtjev, na temelju čega mi se zahtjev odbija, nije imala odgovor. Bude odvjetnik službenim putem zatražio. Napisao sam post samo "na znanje"!
 10. Bude sad odvjetnik zatražio. Nisu mi htjeli dati jer "privatnim" osobama to ne izdaju. Ma službenica ni sama nije znala pa je najlakse odbiti. U zahtjevu je napisan i članak i zakon na koji se opozivam. Ide se zbog sumnje na davanje lažnog iskaza pred sudom.
 11. Poštovani, da li postoji ograničenje koliko se požurnica može poslati na sud i u kojem vremenskom razmaku? Izgled požurnice mi je jasan.
 12. Poštovani, policija je odbila zahtjev za izdavanje uvjerenja o prebivališta iako sam imao sudski zapisnik i izvod gdje se vidi da se vodi spor. Oni meni kao "privatnoj" osobi ne mogu bez privole suprotne strane izdati uvjerenja.
 13. U pravu je g. Spitfire. Činjenica je da su u toj gruntovnici napravljeni upisi i radnje za koje smatram da nisu mogle biti napravljene (sumnja na korupciju). I prigovor te žalba-čiji je status udovoljeno su u tijeku (ima više toga u postupku). Odvjetnica suprotne strane redovito "njeguje" poznastva tako da nju i neke ljude sa suda (zapisničarke) viđam po gradu na kavicama. Samo kao primjer da navedem. Moja tužba za smetanje posjeda koja je po zakonu hitna, stoji i dolazi na red za 3 mjeseca kako bi od suprotne strane prijedlog za uređenje međe došao na red 15 dana nakon podnošenja a poziv je napisan drugi dan nakon podnošenja prijedloga itd...
 14. OIB-a nema jer je to stara greška a radnja nova. Hvala na odgovoru.
 15. U ugovoru i rješenju piše ispravno a na zk-u je krivo. Da li je sad kad je ta osoba vršila radnje u gruntovnici imala legitimizaciju? Nije prvo trebalo tražiti ispravak postojećeg zk-a da bi se nakon ispravljenog stanja mogla vršiti radnja?
×
×
 • Napravi novi...