Jump to content

Esk

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Esk objavio

  1. Hvala, Odličan link. Još jedno pitanje i mislim da je sve više manje jasno. Hoću li morati napraviti prijavu dohotka na udjele koje sam sada kupio početkom 2020te ili se to radi samo prilikom prodaje (pretpostavljam da je tako)? Da li tada (recimo 2023.) upišem najnormalnije datume kupnje udjela od ove godine (2019.) i datume prodaje udjela (2022. recimo). Nije problem ako je kupnja izvršena ranije jer u suštini nisam dobio nikakav dohodak u tim godinama između?
  2. Mario, puno Hvala na odgovoru. Imam još par pitanja. Pošto uplate planiram raditi mjesečno, to bi značilo da mi udjeli postaju neoporezivi "klizno". Dakle ako kupim jedan dio udjela sada, drugi za mjesec dana, treći mjesec nakon, svaki prihod od tih udjela će prestati biti oporeziv u trenutku prodaje ukoliko je ta prodaja izvršena 2 godine nakon kupnje? JOPPD se predaje do kralja veljače za prethodnu godinu ukoliko sam dobro shvatio iz istraživanja,i većinom porezna objavi obavjest na svojim stranicama o tome je li tako? Što se tiče evidencije, ta evidencija mora biti FIFO tablica sa kupnjama i prodajama, njihovim datumima i iznosima, i nema neki standardni oblik u kojem se ta evidencija predaje nego je samo bitno da su svi podaci tamo? LP.
  3. Poštovanje, Nedavno sam uložio novac u ETF fondove preko jedne on-line platforme (eToro). Nisam siguran kako to funkcionira u odnosu na porez na kapitalnu dobit. Ukoliko sam kupio udjele preko te platforme recimo danas (2.9.2019), a prodam udjele i isplatim si novac unutar 2 godine od kupnje (Recimo 2.9.2020), tada sam obavezan platiti 12% plus prirez. Ukoliko udjele prodam 2 godine ili više nakon kupnje, tada nisam obvezan platiti nikakav porez. Jesam li u pravu? Planiram nastaviti ulaganja, mjesečno kupovati dionice istih fondova bez prodavanja idućih nekoliko godina, imali nešto općenito na što bi trebao paziti u tom slučaju što se tiče poreza? LP.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija