Jump to content

moto321

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je moto321 objavio

  1. Pošto je prošlo 2 mjeseca od preuzimanja rješenja, danas sam išao u konzulat predati zahtjev za putovnicu. I pogodite! Još nisam upisan u knjigu državljana, kao ni nitko tko je dobio rješenje od 7. mjeseca pa nadalje. Kao razlog je "godišnji odmori". Nevjerojatno. 18 mjeseci za rješenje i onda još 4 mjeseca samo da netko sjede 2 min za računalo i unese novog državljana s tim i tim brojem rješenja i dodijeli OIB. 

  2. Državljanstvo se ne dobiva članstvom u kulturnim grupama, to je samo mali bonus. Bitno je izjašnjavanje kroz godine do danas. Ako se niste izjašnjavali kao hrvat na papirima gdje je pisalo nacionalnost, osnova za državljanstvo nema. 

    Dakle, 1. osobno izjašnjavanje kroz cijeli život, pa tek onda sve ostalo. 

  3. Mjesec dana je meni trebalo. Svaki dan sam zvao i maltretirao ih je li stiglo, i takav mail sam dobio 19.7.2019., a rješenje je stiglo točno 21.8.2019. Isti dan potpisao i rekli su mi sada da 2 mjeseca moram čekati da me upišu u knjigu državljana i tek onda mogu predati za osobnu i/ili putovnicu.

     

    Slobodno možeš poslati i mail konzulatu u Mostaru s upitom je li stiglo (navedeš da su ti svakako rekli da je rješenje doneseno). Ja sam slao na: gkrh.mostar@mvep.hr

  4. Evo da svima javim kako sam ja prošao sa cijelim procesom. Predao zahtjev u 2. mjesecu 2018., i prvih godinu dana nikakvih znakova ni javljanja. Nakon godinu dana, odlučim poslati mail (pitanja@mup.hr), i vrate mi nakon neka 3 tjedna da je u tijeku utvrđivanje činjenica. Nakon 3 mjeseca opet mail, pa mi vraćaju da je u tijeku i dalje proces. Nakon mjesec dana opet šaljem, te mi vraćaju nakon 3 tjedna, da je odluka "donesena", ali na moj upit je li pozitivna ili ne, ne žele odgovoriti. Nakon par tjedana opet šaljem mail, sa upitom da to doneseno rješenje nisam nigdje dobio niti me itko obavijestio. Nakon neka 3 tjedna, vraćaju mi kako je slučaj upravo zaključen, te je prema Mostaru (mjestu podnošenja) poslano rješenje. Rješenje je stiglo u Mostar točno nakon mjesec dana od tog maila da je slučaj zaključen. 

    U mostaru potpisao rješenje o primitiku u hrvatsko državljanstvo, te su mi rekli da se to isto sada potpisano rješenje šalje natrag u ZG u Ministarstvo uprave (u drugo ministarstvo, MUP donosi odluku o primitiku, a onda upis u knjigu državljana radi drugo ministarstvo, ministarstvo uprave), te moram čekati 2 mjeseca na upis u knjigu državljana i određivanje OIB-a, pa tek nakon toga mogu predati zahtjeve za sve papire (osobna, domovnica, putovnica itd.). 

     

    Eto, sretno svima, i preporuka - šaljite mailove bez ikakvog suzdržavanja, pitajte do kojeg je stanja, slobodno budite i "inteligentno grubi", ja sam par puta otvoreno im poslao u čemu je problem da odgovor na mail čekam mjesec dana. 

     

    Dakle i kada dobijete pozitivno rješenje opet vam treba neka 3 mjeseca dok dođete do papira. I da napomenem da su mi uvjeti traženja državljanstva bili potpuno jasni (cijela obitelj ima HR državljanstvo, svugdje upisan kao Hrvat, škole/fakultet završen po HR programu itd...). Generalno gledano prosječni rok čekanja dok dobijete HR osobnu je cca 2 godine.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija