Jump to content

Juznjak

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Tuzitelj me tuzi radi uknjizbe poljoprivrednog zemljista gdje njegovi svijedoci kazu da je njegov djed "brao smokve". Da li je to dovoljno ili treba neko intenzivnije iskoristavanje? Kakvo treba biti iskoristavanje? Branje sumskog cvijeca, da li je to zakonski prihvaceno iskoristavanje? Iskoristavanje je nemoguce jer su se medje bile obrusile i ostala je mala povrsina gdje su bile smokve! Danas svatko bere smokve u prolazu te bi se tako mogli pozivati na dosjelost iskoristavanjem. Kazu da iskoristavanje treba biti kontinuirano? Sto to znaci? Ako netko dodje ubere trava za staviti u rakiju pa tako svake godine da li je to iskoristavanje prihvaceno za dosjelost? Hvala! MOj posjed kupljen od mojih pokojnih roditelja polovicom proslog stoljeca po katastru i tabularnim izjavama je moje medjutim susjed je poceo obradjivati novim tehnologijama dio zemljista koji je bio urusen i tesko obradiv starim tehnologijama. Ja sam ga tuzio za povrat posjeda i izgubio na Opcinskom i po zalbi opet izgubio na Zupanijskom Sudu. Svijedoci (a rodjeni su jedan 1942. a drugi 1941.) su laznim svjedocenjem uvjerili sutkinju da je susjed to koristio od 1940-1970. Sada susjed tuzi mene radi uknjizbe medjutim zbog nekih dogadjaja ti svijedoci sada kazu da su prednike susjedove tu vidjali brati sezonsko samoniklo voce. Sud trazi dodatne svijedoke. Pitanja bi bila: A) Koji su elementi uvjet dosjelosti? Da li recimo povremeno branje sumskog voca moze biti smatrano kao iskoristavanje koje bi zadovoljilo osnovne elemente za dosijelost? B) Koja i kako formulirana pitanja mogu postaviti svijedocima a da me sudac ne upozori da to nesmijem tako postavljati? Druga ekipa prijavljenih svijedoka je rodbina susjeda koji trazi dosjelost? Hvala.
  2. Da li bi u rijesavanju ovog spora i ostvarivanju mojih prava mozda pomogao institut MIRENJA i kome bih se trebao javiti. Hvala
  3. Hvala svima. Moj dio na koji sam ja upisan u Katastru susjed je uzurpirao i sada je posadio vinovu lozu na taj dio na kojem nije bilo niceg mozda dvije tri izgorene masline a ako je loza i bila nije je bilo zadnjih 40-tak godina. Kako to da na drugu zemlju koja je na mene upisana u Katastru a koja je na Sudu upisana na druge a ja je koristim 50 godina ja moram tuzbom ostvarivati upis a ovaj susjed koji je to uzurpirao i drzao neobradjeno moze ukoliko mu svjedoci potvrde da je to obradjivao vise od 20 godina?
  4. Hvala, medjutim nisam dobro razumio ako susjed koristi preko 20 godina dio parcele ciji sam ja korisnik tj upisan sam u katastru da li on stijece pravo koristenja ili vlasnistva? Da li mu ja mogu kao vanknjizni korisnik traziti da mi placa najamninu za to koristenje dijela parcele? Hvala.
  5. Moj pokojni otac kupio je prije nekih 50-ak godina zemljiste koje mu je bivsi korisnik ustupio globalno na koristenje. Mi smo koristili dio tog zemljista u poljoprivredne svrhe a dio je bio zarastao sumom. Sada sam zelio suvremenom obradom iskrciti sumu te obraditi cijelu parcelu. Moj susjed je poceo krciti svoju parcelu te nastavio krciti i dio moje parcele. Kada sam ga pozvao da pogledamo skupa nase razgranicenje ignorirao je moje pozive. Dakle uzurpirao mi je dio i poziva se da ga je on koristio od davnina te da ce to dokazati svjedocima. Moguce je jer su tu bile neke masline koje su opet izgorile prije 15-tak godina. Dio koji je bio koristen od mene a sastoji se od jedne gomile kamenja takodjer zapocinje koristiti. Poslao sam mu preporukom pismo da me prestane ometati u koristenju zemlje. Odvjetnik mi govori da ako on dokaze da je zemlju koristio preko 20 godina da cu izgubiti. Kako mogu ponovno poceti koristiti svoju zemlju? Sto on ustvari stice nakon preko 20 godina koristenja recene zemlje i kako ja to mogu povratiti u svoje sto je on stekao? Mogu li traziti da mi placa najamninu na zemlju? Napominjen da nisam uknjizen kao vlasnik jer to nisam sada ni trazio ali vlasnicu su to prodali mome pokojnom ocu i sada su svi mrtvi. Ja sam upisan kao korisnik u Katastru. Hvala na odgovoru.
  6. Hvala lijepa medjutim kako bismo mogli nazvati taj Ugovor? Mislim koja je to vrsta Ugovora? Unaprijed hvala.
  7. Ovo mi pitanje ne izgleda kompliciranim a opet nikog nema sa odgovorom. Molim pomognite savjetom!
  8. Forumasice drage, forumasi dajte, nije pitanje komplicirano ustvari odgovor trebam. Pomognite i biti ce te mi dragi gosti na festi koju cemo upriliciti ako sve to krene ono kako Bog zapovjeda.
  9. Ne, niste. I mene cudi da nitko ne dolazi sa odgovorom odnosno savjetom jer i mene zanima odgovor na Vase pitanje.
  10. Registrirati Ugovor ili samo Ovjeriti Potpise?
  11. O toj ideji sam razmisljao. Hvala lijepa. Neki mi savjetuju i osnivanja zajednickog poduzeca medjutim i tu ima puno zamki. Zelio bih odabrati najbolju opciju koja ce biti stimulativna za obje strane i gdje ce svatko naci svoju racunicu. Ako jos ima savjeta biti ce dobrodosli te se unaprijed zahvaljujem.
  12. Ukoliko zemljiste koje je u Zakupu tijekom trajanja Ugovora a zbog ulaganja u istog bitno promijeni svoju vrijednost da li Zakupodavac po prestanku Ugovora treba platiti Poreznoj Upravi naknadu za povecanu vrijednost. Ustvari da li mu se to moze smatrati kao placanje u naturi te na to naplatiti porez i prirez? Hvala
  13. Hvala na savjetu. Ja bih usao sa zemljom i drzavnim subvencijama koje bi dobio od drzave za obradu zemlje. Zamisljam opciju da i ja tu nesto radim kao i opciju da to sve prepustim partneru. Sto bi bilo najbolje dogovoriti? Sto u jednom a sto u drugom slucaju? Hvala na pomoci svima koji pokusaju.
  14. Da li bi me mozda netko mogao naputiti od koga bih mogao dobiti najbolji savjet o najboljem obliku suradnje? Unaprijed hvala uz lijepi pozdrav
  15. Juznjak

    Potkrovlje

    Zgrada koja je dvojna zgradi ciji sam ja vlasnik ima derutni krov te su nasljednici zgrade (koji zgradu jos nisu medjusobno podijelili) u razmisljanju prodati potkrovlje. To se potkrovlje moze urediti u stambeni prostor i uciniti mu pristup iz mog podkrovlja. Ja nebih mogao podizati zidove i u stambeni prostor moglo bi se iskoristiti 75 % povrsine podkrovlja. Ako je cijena stana 1.200 €/M2 kolika bi bila cijena tog derutnog podkrovlja kojeg treba odmah sanirati/promijeniti krov? Tko bi trebao platiti postavljanje novog krova a tko njegovo daljnje odrzavanje i kako to regulirati? Kako je sa zemljistem na kojem je ta cijela kuca i zemljistem uz kucu koje joj pripada a koje bi oni zeljeli zadrzati za sebe? Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija