Jump to content

Kostur iz ormara

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ok, zahvaljujem na odgovoru i pojašnjenju. Teško je procijeniti visinu te naknade. Ne vidim da na tržištu u blizini da neko daje u zakup golo zemljiušte. Našao nešto slično u drugom dijelu grada za 9 kn/m2 mjesečno. Ok, svakako hvala na savjetu..
  2. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Ako dobro tumačim stavak 3, članka 107, susjed ima pravo tražiti naknadu za tih 7 kvadrata kojih se koriste. E sad, po ovoj rečenici https://prnt.sc/pjh1pd , ispada da naknada koju traži može biti najmanje kao da je provedno izvlaštenje, tj. kao da je prodao tih 7 kvadrata. S obzirom da se radi o atraktvnom zemljištu od cca 500 €/m2 (procjena sudskog vještaka), dolazimo do naknade od minimalno 3.500 € na koje on ima pravo? Nisam sigurno jesam dobro protumačio ovaj podcrtani stavak, pa ću zamoliti potvrdu? S tim da ovdje sam mu dužan toliko platiti i tih 7 m2 se neće izvlastiti nego će ostati u njegovu vlasništvu. On prijeti i tužbom za umanjenjem vrijednosti imovine s obzirom da će kupci misliti da je to sada naša parcela. pretpostavljam da za to nema osnove?
  3. Pozdrav, zamolit ću pomoć: sa vlasnikom susjedne parcele potpisao sam sporazum na temelju kojeg podzemne dijelove građevine (garaža i suteren) možemo graditi na 0,8m udaljenosti od međe, a DPU je bilo propisano 2m. Zbog potrebe dubokog iskopa (cca. 10m) bilo je nužno napraviti pokos i time smo ušli u susjedovu parcelu za cca 1m (dužina cca 8m) jer je nemoguće toliko visinu s takvom zemljom iskopati vertikalno pod 90stupnjeva, a da se ne ugrozi sigurnost radnika koji će dolje raditi. Susjed sada prijeti građevinskom inspekcijom i tužbom jer smo ušli 1m u njegovu parcelu iako ćemo nakon završetka radova to uredno zatrpati i vratiti u prvobitno stanje. Očekuje se da ćemo kroz 20ak dana završiti podzemne radove kada bi zatrpali taj iskopani dio. S obzirom da je u fazi prodaje nekretnine, tvrdi da je ovime narušena vrijednost nekretnine jer će kupci priliskom dolaska na teren smatrati da je parcela manja i da smo mi kao susjedi prisvojili jedan dio parcele za sebe što je glupost i spremni smo potpisati šta god treba kako bi jamčili da će se vratiti sve u prvobitno stanje. On prijeti: - građevinskom inspekcijom i tužbom za umanjivcanje vrijednosti nekretnine Nadzorni inženjer će objasniti situaciju građ. insepktoru i tu ne bi trebalo biti problema. Zanima me situacija oko tužbe, ima li pravo za tužbu kojom prijeti? Ili ima pravo na neku drugu tužbu (npr.ometanje posjeda)? Koji su rizici za nas? Moram odlučiti hoću li raditi po pravilima struke i za 20dana zatprati po planu ili hitno izvoditi taj zid mimo pravila struke (potencijalni problemi s izolacijom poslije) kako ne bi podigao tužbu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija