Jump to content

dubravkok

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dubravkok objavio

  1. Da li je moguće raskinuti ugovor i povući sredstva bez otvarivanja ugovornih prava sa dobrovoljnim mirovinskim fondom prije navršene 50 godine života i bez prelaska u drugi fond? Fond naravno kaže da nije, ali me zanima tumačenje Zakona. Zahvaljujem.
  2. Radim preuređenje stana i htio sam proširiti vrata u nosivom zidu. Majstori su rekli da to " nema problema" i u jednom danu sredili stvar. Susjed je prijavio buku koja je bila tijekom rušenja dijela nosivog zida i komisija je stigla promptno (nisu bili tako brzi u slučaju Kupske, ali ja sam običan građanin i ja bi mogao velike štete napraviti...) No zatvorila komisija gradilište (moj stan) i izdala rješenje da se dio zida vrati. Navodno mogu tražiti dozvolu na temelju suglasnosti statičara i žaliti se (BTW, žalba ne odgađa izvršenje po rješenju). Gdje da nađem statičara, tko je ovlaštena ustanova za to?
  3. Nevjerojatno je koliko me ovakve stvari u našem pravu ljute. Naravno ja nisam pravnik pa nemam pojma reći će pravnici i odvjetnici, ali ovo samo pokazuje koliko je zakon napravljen na ruku pravnicima i odvjetnicima. Ako zakon dopušta registraciju tvrtki sa istim imenom na različitim trgovačkim sudovima onda ju dopušta, a to znači da mogu postojati tvrtke sa istim imenom u različitim trgovačkim sudovima i ne vidim zašto bi vas mogli tužiti. Niste napravili ništa protiv zakona. No ipak oni vas mogu tužiti i čak imaju prednost jer su bili prvi. Pa zašto vas netko nije spriječio da date to ime tvrtki kad ste ju osnivale, jer je več takvo ime postojalo. Zar ste trebali ići sami po Hrvatskoj i tražiti tvrtku sa tim imenom???
  4. Imam sličan problem. OK, nije problem otvoriti d. iz nule, ionako je imovina obrta u stvari imovina fizičke osobe, pa se u pravnu osobu ulaže neki novi temeljni kapital. No mene zanima odnosi prema klijentima i dobavljačima. Sa nekim dobavljačima imam ugovore o poslovnoj suradnji, partnerstvu, ili zastupstvu. Mogu li to pretvoriti nekom klauzulom da se svi poslovi i ugovori sklopljeni između obrta prenose u d... ili radim ponovo te ugovore?
  5. Imam obrt, ja sam vlasnik i jedini zaposlenik. Na ime obrta sam kupio auto na operativni leasing i mjesečno plaćam rentu koju unosim u troškove. Nisam u sustavu PDV-a. Što je sa putnim nalozima odnosno troškovima benzina? Da li trebam pisati putne naloge za poslovna putovanja? Da li po nalogu isplaćujem (odnosno umanjujem dohodak) po km, ili troškove benzina? Zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija