Jump to content

Dmm72

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dmm72 objavio

  1. Dobar dan Na ostrvu blizu Zadra sam dobio nasledstvo i u vlasnicki list sam upisan kao vlasnik 1/5 od 20tak parcela. Hteo bih svoj deo da prodam a ostali i (njihovi naslednici) ne žele, odgovara im ovakav status _ neki iz Amerike se i ne odazivaju na sudke pozive (prethodna podjela) . Sta raditi dalje? Kakav je postupak sudske deobe? Da li se za svaku parcelu mora zvati geometar? Da li ako ja sam pokrenem sudsku diobu mogu nekekako od ostalih nadoknaditi troskove (vjerovatno dobrovoljno nece pristati da ucestvuju) ? Da li neko moze da mi preporuci dobrog advokata u Zadru? Isao bih krajem septembra da to zavrsavam. Ono sto me zanima jos je procjena troskova deobe za sve parcele, ako neko zna. Gde da provjerim dugujem li porez i koliko? Strani sam drzavljanin ne stize mi nista. Hvala unaprijed na odgovoru.
  2. Sivko, da li to sto meni pise u izvod iz maticne knjige iz 1987 rodjenih da sam drzavljanin SFRJ i mojoj majci na istom tom izvodu pise drzavljanstvo SFRJ da se nisu izjasnili? Imam cak i svjedocanstva iz škole od 1990 gde mi pise da sam drzavljanin SFRJ iz 1987.god i u radnu knjizicu mi pise da sam drzavljanin SFRJ da fakticki ja sada imam pravo na osnovu toga da trazim drzavljanstvo? Uz napomenu da sam 1972.god. I da mi je majka rodjena u HR tj da mogu izvaditi njenu Domovnicu(provjerio sam).
  3. Zaboravio sam da kazem da mi je pokojna majka upisana u knjigu drzavljana HR i da sam to pozivom proverio te da su mi rekli da mogu dobiti njenuDomovnicu tj. Potvrdu da je imala HR drzavljanstvo
  4. 06.04. Uvjeti su se malo izmjenili https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/hrvatsko-drzavljanstvo/utvrdjivanje-hrvatskog-drzavljanstva/1720 pa kaze Osobe koje su se iselile u inozemstvo, izvan područja bivše FNRJ/SFRJ, zahtjevu prilažu i dokaz o prijašnjem jugoslavenskom državljanstvu (stari pasoš, uvjerenje o državljanstvu, vojnu ili radnu knjižicu i sl.).Za osobe koji su državljani neke od država nastalih od bivših republika SFRJ, odlučujuća je činjenica jesu li po propisima koji su važili do 8. listopada 1991. godine stekli neko drugo republičko državljanstvo u okviru bivše SFRJ. U tom slučaju ne udovoljavaju uvjetima za utvrđivanje hrvatskog državljanstva i naknadni upis u knjigu hrvatskih državljana. Iznimno, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN br. 102/19), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, hrvatskim državljaninom smatra se i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva." Ja sam rodjen u Crnoj Gori 1972. majka je rodjena u Zadru. Nasao sam izvod iz maticne knjige iz 1986. God. gde i meni i njoj ipise da smo drzavljani SFRJ, bez drzavljanstva CG. Ocu ne pise drzavljanstvo on je bio prijavljen tokom kolonizacije u Vrbasu. Ima 2 problemcica u koloni JMBG nije upisan maticni broj i Majki je je umjesto slova I ukucano slovo A (umesto Rinka ukucano RAnka) . Ali sa kasnijim izvodom iz 2002. Iz SRJ Moze se na oba utvrditi isti broj upisa u maticne knjige 472. iz 1972 i svi podaci su tacno uneseni. Sto znaci da ja nisam imao drzavljanstvo Crne Gore vec samo SFRJ? Takodje imam i radnu knjizicu gde je upisano SAMO drzavljanstvo SFRJ Sta mislite da li imam uslov za drzavljanstvo?
  5. Zasto bi neko ko je rodjen van bivse SFRJ bio veci hrvat od onog ko je rodjen u bivsoj SFRJ a jedan roditelja je I jedno I drugom rodjen u HR? To mi je malo bez veze.... Ali tako je kako je.
  6. Tuzba protiv neke drzave se podnosi ako ista ne primenjuje zakon. Da li ga Hrvatska ovim pravilnikom postuje ne znam, to bolje znaju pravnici. Licno mislim da je pravilnik legalan skrroz. U bransi u kojoj radim pravilnik se takodje razlikuje od zakona tj u njemu je detaljnije sve objasnjeno I radi se po njemu. Dosta slucajeva ima u praksi koji su dobili drzavljanstvo neke zemlje tuzbom... U Italiji konkrektno majku koja je rodjena pre 01.01.1948.nisu priznavali tj po njoj se nije moglo dobiti drzavljanstvo. Moja majka je rodjena u Dalmaciji za vreme okupacije vec sam kontaktirao advokatsku kancelariju.... Kad malo otopli pokusati cu iz arhiva da dobijem dokumenta kompletne njene porodice pa cu im poslati. Taj process nazalost traje dugo a vjerovatno I dosta kosta....u svakom slucaju pre ulaska u pricu daju procjene uspesnosti I troskova.
  7. Ne kapiram te ko je poslao pismo zalbe? Konzulat ili tvoj pravnik konzulatu? Ako ti pravnik bude rekao da postoji neka mogucnost tuzbe protiv drzave (nacin na koji se dobija italijansko drzavljanstvo kada se trazi po majci) racunaj I na mene. Pa cemo deliti troskove.
  8. Druze ako budes kontaktirao nekog advokata I ja sam zainteresovan. Zakon je napravljen tako da nas iz bivse SFRJ skartira i... Nismo I'm interesna grupa 😊sta je tu je.
  9. Drugari hvala svima na komentarima, svima vama koji Imate osnov za HR drzavljanstvo cestitam I zelim Sve najbolje. Ostaje mi da cekam neku novu izmjenu zakona.... Neki novi voz koji ce vjerovatno za mene doci pre kasno.... Pozdrav hvala I srecno svima.
  10. Za osobe koji su državljani neke od država nastalih od bivših republika SFRJ, odlučujuća je činjenica da li su po propisima koji su važili do 8. listopada 1991. godine stekli neko drugo republičko državljanstvo u okviru bivše SFRJ. U tom slučaju ne udovoljavaju uvjetima za utvrđivanje hrvatskog državljanstva i naknadni upis u knjigu hrvatskih državljana. Iznimno, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“ broj: 102/19), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, hrvatskim državljaninom smatra se i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991 Mislio sam da osobe koje su posle 1991. stekli drzavljanstvo neke clanice SFRJ nemaju pravo USTVARI nema pravo niko ko je imao bilo kakvo drzavljanstvo bivse SFRJ.... 😔 I jednog roditelja HR drzavljanina
  11. 😔Ja sam 2008 dobio srpsko... Znaci kraj price.... Ne bi oni napisali na zvanicnom sajtu da da nije tako
  12. Sivko hvala jos jednom na svim uputima I komentarima u ovoj temi. Na linku nema nista za one sto traze drzavljanstvo na osnovu podrijetla. Do sada su djecu ispod 18 god koja imaju pravo na drzavljanstvo podrijetlom prijavljivali I upisivali u knjigu drzavljana direktno u maticnom uredu (citajuci Sam tako shvatio). Po clanu 5. stariji od 21 god ce se Isto tretirati u naredne 2 godine kao I maloletnici. Po tome Sam dosao do zakljucka da mi stariji od 21 direktno idemo u maticni ured ili eventualno prvo po potvrdu u HR MUP da nismo u evidenciju. (tako Sam shvatio) Ja sam Dana's zvao MUP Zagreb., HR konzulat u Srb, sredisnji maticni ured u Zagrebu, Ministarstvo spoljnih poslova kao Ii gradjanskog odvjetnik a za HR drzavljanstvo1svaki put Sam dobio centralu I prebacen sam na neki odjel za drzavljanstva gde se niko nije javljao. (Sve te brojeve Sam nasao na sajtovima Hrvatske kao I na linku koji si postavi) Pretpostavlja da su ljudi spojili danasnji Dan sa praznicima te cu pokusati ponovo u ponedeljak. Izgleda da ce biti jeftinije od telefonskg racuna otici direktno.
  13. Da li imas preko 21. godinu. Da li si potvrdu o nekaznjavanjui ostale dokumente prevodila, na hrvatski. Da li je potvrda o nekaznjavanjui I data u BiH ili HR? Pitam jer u clan u 5 pise da se mora traziti potvrda iz hrvatskog MUPa. To si Sve predalau policiju? Licno Mislim da ce se dobijanje drzavljanstva ubrzati I da se na to nece cekati Dugo kao pre, radi toga sto u statistic zele prikazati pozotivnu brojku odnosa otpust I prijem u Hr drzavljanstvo
  14. Sve su mi krivo rekli u telefonskom razgovoru. Preneo sam samo ono sto su mi u telefonskom razgovoru rekli.
  15. Tvoj slucaj nije sporran iseljenik si sigurno za razliku od nas iz bivsih republikama SFRJ koji smmo pod znakom pitanja....
  16. '' Ova se mogućnost, dakle, odnosi na sve slučajeve u kojima je moguće pratiti liniju iseljavanja. Mnogo su kompliciraniji slučajevi onih koji na temelju pretka Hrvata žele hrvatsko državljanstvo, a preci im se nikada zapravo nisu iselili, nego su ostali u, primjerice, BiH ili Srbiji''
  17. Ja sam zvao maticni ured u Zadru rekli su mi da mogu u bilo kom uredu u HR izvaditi domovnicu I izvod iz knjige rodjenih I bilo ko moze izvaditi umesto mene. Meni takodje na drugi zahtev mailom nisu odgovorili.
  18. http://www.veritas.org.rs/vecernji-list-06-12-2019-do-drzavljanstva-nece-moci-svi-potomci-hrvata-izvan-hrvatske/ Po vecernjem nema nista za nas u bivsim republikama stariji od 21god..... 🤔
  19. Da li je neko uspio od vas da dobije talijansko drzavljanstvo?
  20. Da li je neko vadio italijansko drzavljanstvo po majci koja je rodjena u Hr ali na teritorijama koje su bile italijanske (Istra, Hrprimorje)? Moja majka je rodjena 1940. na Otoku Molat koji je bio It teritorrija. Pronasao Sam da ako je rodjena pre 1948. ne moze po majcinoj liniji. Da li je to tacno?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija