Jump to content

Neo67

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Neo67 objavio

  1. Brat nema nikakvih dokaza da se majka bunila ili da je bila prevarena. Ovo za odvjetnika sam se krivo izrazila, nije brat odvjetnik vec ima odvjetnika koji je iznesao tu tuzbu. Stan koji je darovan njemu je bio stan od oceve tete, koji je brat otkupio, kao i ja ovaj.
  2. Molim Vas… Otac je bio korisnik stana u društvenom vlasništvu sa stanarskim pravom. Godine 1995. sačinio je kupoprodajni ugovor na svoje ime bez supotpisa majke, a obroke otplate ja sam otplaćivala od prve do posljednje rate, s tim da sam na uplatnicama navedena kao pratitelj. Taj isti stan godine 2004. otac mi je darovao Ugovorom o darivanju, a po otplati stana ja sam se uknjižila kao vlasnik. Knjižni vlasnik sam već 13 godina. Dakle, otplatu stana vršila sam i 9 godina prije nego mi je stan darovan, tako i nadalje do cjelokupne isplate. Napominjem u trenutku darivanja otac je u gruntovnici bio knjižni vlasnik 1/1. Ja sam u stanu sama od 1986. godine, za to imam dokaz potvrdom prebivališta. Protiv mene je pokrenuta tužba u kojoj moj brat (njegovo odvjetničko društvo) navodi kako smo otac i ja prevarili majku. U tužbi se navodi kako je stan proizvod bračne stečevine te da je Ugovor o darivanju ništetan. Dakle, sporno je to što na darovnici nema i majčinog potpisa. S majkom i ocem sam uvijek bila u dobrim odnosima, nažalost sad su pokojni. Bratu je poklonjen drugi stan, ali stoji na tomu da ga pripada i pola stana u kojem sad živim s obitelji. - Nisam znala da se i majka treba potpisati na ugovoru o darivanju. Pitanje: - mogu li se na sudu pozivati na Zakon o vlasništvu, odnosno na dosjelost? - mogu li se pozivati i na Zakon o kupoprodaji stanova sa stanarskim pravom, gdje se u članku 6 istog zakona navodi kako stan može kupiti i netko od članova domaćinstva uz dozvolu nosioca stanarskog prava? U stanu neprekidno živim preko 40 godina.
  3. Zahvaljujem. No, radi se o tome da je stan još izdvojen iz ostavine. Odvjetnik mog brata ima namjeru odmah uknjižiti brata u gruntovnicu na pola dijela stana, ili vratiti darovano u ostavinsku masu. Ako vrati stan u ostavinsku masu, po tome smatram da ja neću imat problema jer me štiti oporuka pokojne majke, odnosno Ugovor o dož. uzdržavanju, što još nije provedeno (ostavina je prekinuta zbog Ugovora o darivanju stana). Ako se moj brat uknjiži na pola stana, kako to traži, onda nema povratka. Jesam li u pravu? Žele na temelju bračne stečevine stan staviti u ostavinu, ili se odmah uknjižiti. Napominjem da je Ugovor o darivanju napravljen još prije 15 godina.
  4. Molim za pomoć, - Otac mi je bio nositelj stanarskog prava u stanu za otkup. Stan mi je darovao Ugovorom o darivanju 2004. godine, u kojem je naveo da rate otkupa ja plaćam, što sam činila sve do 2006. godine. Po isplati otkupnine sam se i uknjižila kao vlasnica. Majka je umrla 2010. godine. Majka je 2003. godine svojem suprugu, a mojem ocu, oporučeno ostavila svu svoju imovinu, oporuka je proglašena 2011. godine. Otac je umro 2012. godine. Otac je sačinio Ugovor o doživotnom uzdržavanju 2011. godine, kojim sam ja uzdržavateljica, dakle nasljednica cjelokupne imovine. Napominjem: vlasnica stana nisam bila u trenutku vremenskog perioda kad je moja majka sačinila oporuku kojom ostavlja svu svoju imovinu suprugu, mojem ocu. Živjeli su u bračnoj zajednici. U stanu živim već 46 godina, a sada i s obitelji, stan sam ja otplatila, i ja ga održavala, i plaćala sve režije. Pitanje: sada kad je ostavinski postupak u tijeku, moj brat je podnio tužbu za ništetnost darovnog ugovora i traži da se odmah uknjiži na pola (1/2) nekretnine - stana. Molim vas da mi odgovorite, što mogu očekivati i kako se braniti, da se moj brat ne uknjiži u nekretninu - stan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija