Jump to content

Roys

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Roys objavio

  1. Pozdrav svima, slucaj je ovakav. Moj otac je nasljedio dio gradjevinskog zemljista koje ima 19 vlasnika, a on je jedan od njih. Imamo listu svih vlasnika i njihove adrese. Rekli su nam da bismo trebali angazirati odvjetnika i da bi to otprilike kostalo 5-6000 eura da se rijesi. Zemljiste se nalazi u Podsljemenskoj zoni u Zagrebu i ima 2300 kvadratnih metara, tako da nije bezvrijedno, ali ne znam isplati li se. Nakon sto se podijeli sto mogu s time... Imam nekoliko pitanja: 1. Je li istina da stvarno kosta 5 do 6000 eura? 2. Isplati li mi se uopce pokusati stupiti u kontakt sa svim suvlasnicima, te sto bih ih uopce trebao traziti? Mozda im ponuditi da otkupim od njih za neku simbolicnu cijenu ili ih pitati da li zele podijeliti gore navedeni trosak? 3. Na sluzbenom papiru kojeg smo dobili nije navedena tocna adresa, vec samo ime ulice i kucni broj "bb". Rekli su nam da moramo ici na druga mjesta istrazivati gdje se tocno to zemljiste nalazi. Jedan susjed tvrdi da zna, te je navodno na tom zemljistu vec netko izgradio (ilegalno?) obiteljsku kucu. Sto napraviti u tom slucaju? Imam li pravo od vlasnika zahtjevati da me isplati? 4. Ja sam jedini nasljednik od moga oca. Nakon njegove smrti kada to nasljedim hocu li morati jednog dana porez na to placati? Je li mozda bolje da se odreknem tog zemljista? U slucaju da se odreknem kome tada ide ako ja nemam nasljednika? Drzavi? Hvala.
  2. Ja sam, ali nisam mislio na svoju imovinu, vec opcenito. Mislio sam opcenito kako da dodje u posjet imovine... Kupnjom od nekoga, preko oglasnika, agencije itd... Jer kad bi se to uspjelo, onda bi i nasljedjivanje bilo lakse pretpostavljam. Kad je pokusala kupiti nekretninu u Hrvatskoj trazili su neki dokaz da vec postoji Hrvat koji je kupio nekretninu na Filipinima. Kad bi jedan Hrvat uspio kupiti nekretninu na Filipinima, ostalim Filipincima bi bio otvoren put za slobodnu kupovinu u Hrvatskoj... Isto, kad bi moja uspjela kupiti u Hrvatskoj nesto, Hrvati bi lakse kupovali nekretnine na Filipinima, iako je kod njih sve to malo opustenije nego kod nas.
  3. Znaci, teoretski moji roditelji i braca bi mogli raditi probleme...? Mozemo li sto uciniti kako bismo se zastitili? Od kuda uopce zapoceti i postoji li ista sto mozemo napraviti kako bi dosla u posjed nekretnine u Hrvatskoj?
  4. Postovani, situacija je ovakva: u braku sam s osobom koja ima drzavljanstvo Filipina. Brak je sklopljen u Hrvatskoj. Hrvatska i Filipini nemaju sklopljene nikakve ugovore, niti postoji reciprocitet (koji je nuzan za posjedovanje nekretnine). Osoba je vec pokusala kupiti nekretninu u Hrvatskoj, ali nije bilo odobreno. Ne zivimo u Hrvatskoj, niti planiramo tu zivjeti, stoga nema niti osobnu za strance, niti ista slicno. Pitanje 1: U slucaju moje smrti moze li normalno nasljediti nekretninu s obzirom na navede okolnosti? Moze li doci do kakvih komplikacija? Pitanje 2: Samo teoretski, jer me zanima... Kada bih oporukom odlucio ostaviti svoju nekretninu, ili pokloniti nekretninu osobi u navedenoj situaciji s kojom nisam u braku, kako bi to zavrsilo? Vrijedi li isto i za pokretnine? Unaprijed hvala na odgovorima.
  5. Hvala na odgovoru. A postoji li mogucnost da zadrzim taj novac za sebe?
  6. Postovani, Do ovoga ljeta primao sam mjesecnu zajamcenu naknadu, odnosno socijalnu pomoc od 800 kuna mjesecno. U Kolovozu sam otisao u inozemstvo i iznajmio stan u kojem sam zivio, te sam prijavio podstanare. Nisam otkazao socijalnu pomoc, zato sto sam mislio da ce to ici automatizmom kad me izbrisu iz evidencije nezaposlenih ili kada u poreznoj vide da sam prijavio podstanare. S burze su me odjavili zbog nejavljanja u Rujnu, a porezno rijesenje mi je normalno stiglo i redovito placam porez. Medjutim, ja jos uvijek svaki mjesec primam socijalnu pomoc. Trenutno se nalazim u inozemstvu i nemam mogucnost nazvati ili posjetiti lokalni ured. Vracam se tek na ljeto. Zanima me sto da napravim? Mogu li biti kaznjen ako otkriju da sam nezakonito primao pomoc i koja je kazna? Mogu li jednostavno odjaviti pomoc kad dodjem na ljeto bez sankcija? Hoce li me obavezno traziti da vratim sve pomoci koje sam primio? Ne mogu vjerovati da su institucije nase drzave toliko nepovezane i nekoordinirane... Unaprijed hvala svima na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija