Jump to content

Seka D

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

186 pregleda profila
  1. "Za osobe koji su državljani neke od država nastalih od bivših republika SFRJ, odlučujuća je činjenica da li su po propisima koji su važili do 8. listopada 1991. godine stekli neko drugo republičko državljanstvo u okviru bivše SFRJ. U tom slučaju ne udovoljavaju uvjetima za utvrđivanje hrvatskog državljanstva i naknadni" Može li mi neko ovo pojasniti? Da li to znači da neko ko je rođen 1989. godine u Srbiji, a recimo nije odmah po rođenju upisan u knjigu državljana R Srbije nego nakon 1991. godine, ima pravo na Hr državljanstvo? Ili je možda ta osoba upisana u knjigu državljana Jugoslavije ali ne i Srbije. I koji su to propisi koji su važili do 8.10.1991? To mi je baš nejasno.
  2. Možeš li reći šta je sve predala od dokumentacije? I u kojoj ambasadi je predala zahtev?
  3. Ima li neko bilo kakvih saznanja što se tiče spajanja porodice? U pitanju je država Malta. Majka koja ima HR pasoš i punoljetna ćerka koja ima srpski pasoš. Da li u ovakvom slučaju postoji spajanje porodice ili može samo suprug, supruga i maloletna deca? Hvala na bilo kakvoj informaciji.
  4. Neće morati oni ništa. Ne žele nikoga sa prostora bivših republika. Davaće državljanstvo osobama iz ko zna odakle, osobama koje ne znaju ni gde je Hrvatska na karti sveta, osobama koje ne znaju ni zdravo na hrvatskom, a našoj deci koja imaju u Hrvatskoj pretke do ko zna kog kolena, njima ništa. Pogotovo ne deci iz Srbije. E to je žalosno.
  5. Da li pod ovim misliš upisivanje deteta u knjigu rođenih u Srbiji? Ja kad sam rodila ćerku, ništa nisam potpisala. Moj suprug sam je otišao da je prijavi.
  6. Samo jedan roditelj u trenutku rođenja. A pošto je u pitanju 1989. godina, znači ni taj jedan roditelj ništa ne znači. Koja je to nepravda i diskriminacija. Dobijaće HR državljanstvo oni koji su rođeni u raznim zapadnim državama, ne moraju znati hrvatski jezik ni poznavati latinično pismo, ne moraju znati ni gde je Hrvatska na karti sveta, a dobiće državljanstvo bez problema. Pa gde je tu pravda?
  7. Tri puta sam pročitala i preslušala. I evo šta piše: "Još jedna velika novost: također i osoba starija od 21 godine može steći hrvatsko državljanstvo pod jednakim uvjetima ukoliko najkasnije do 31.12. 2021. godine podnose zahtjev za to. Zahtjev se u inozemstvu predaje konzularnom uredu ili diplomatskoj misiji Republike Hrvatske, a može se predati i u nadležnom matičnom uredu u Hrvatskoj." I kako to protumačiti?
  8. Da li bi pomoglo kad bi moja ćerka naknadno upisala hrvatsku nacionalnost u rodni list? Ta rubrika u rodnom listu je prazna.
  9. Za vreme Jugoslavije nikad nigde, bar meni, nije upisano da sam hrvatica. Imam rodni list mog oca i tu piše da je on hrvat. Što se tiče rodnog lista moje ćerke, rubrika nacionalnost je prazna. Ne znam da li bi koristio naknadni upis nacionalnosti. A upis u hr birački spisak, otišla je tamo gde se upisivalo i upisali su. I nju i mene.
  10. Da li to znači da ako bi imala dokument gde se izjasnila kao hrvatica, onda bi imala neku šansu da dobije državljanstvo? Pretpostavljam da to što je upisana u hr birački spisak nema nikakav uticaj?
  11. Suprug je bio srpske narodnosti. Ni ona ni ja nemamo dokaz o nacionalnom izjašnjavanju. Po toj logici, deca koja su upisivana pre punoletstva, i ta deca su rođena za vreme Jugoslavije, pa su dobili državljanstvo samo zato što su maloletni. Zaista mi nije jasno to vremensko ograničavanje.
  12. Ponovo pišem jer nisam sigurna da li sam prvi put dobro uradila. Rođena sam u Zagrebu 1960. godine i iste godine sam upisana u knjigu hr državljana. Od 1979. god živim u Vojvodini. Imam domovnicu. Po narodnosti sam hrvatica ali to ne mogu da dokažem. Imam ćerku koja je rođena 1989. god u Novom Sadu što znači da sam ja u trenutku njezinog rođenja bila hr državljanka. Novi zakon kaže da osoba koja je starija od 21 godine ima pravo na hr državljanstvo ako je u trenutku njenog rođenja jedan roditelj bio hr državljanin. Međutim, u konzulatu u Subotici sam dobila objašnjenje da ona nema pravo na državljanstvo zato što je rođena pre 1991. godine. Uopšte mi nije jasno zašto godina rođenja ima bilo kakvu ulogu u tome. U njenom rodnom listu rubrika nacionalnost je prazna. Da li uopšte postoji bilo kakav način da ona dobije državljanstvo?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija