Jump to content

Zrinka13

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno hvala svima na odgovorima. Zasad ćemo ipak ostaviti ovakvu odredbu, kako bismo koliko-toliko osigurali da se podstanari pažljivije odnose prema stvarima. Pitam se na koji način uopće regulirati ovaj problem. Ono što zapravo želim postići je da najmoprimac plaća popravke uzrokovane štetom koju sam prouzroči (nepažljivim rukovanjem ili neodržavanjem uređaja), dok mi je s druge strane sasvim u redu da najmodavac plaća popravke zbog dotrajalosti uređaja, kvara zbog više sile i slično. Međutim, zakon šturo propisuje da troškove nužnih popravaka snosi najmodavac, pri čemu se ne ulazi u razloge koji su uzrokovali nužni popravak. Dakle ako npr. podstanar neispravnim rukovanjem uzrokuje kvar perilice za suđe, najmodavac bi trebao platiti popravak jer je to "nužni popravak" i nakon toga što? Tužiti podstanara za nadoknadu štete ako ovaj ne želi preuzeti trošak?
  2. To je i meni bilo logično, međutim zbunilo me tumačenje sa stranice 15. dokumenta u privitku koje kaže "Ako bi najmodavac i najmoprimac ugovorom drukčije uredili pitanja koja su uređena Zakonom o najmu, u slučaju spora primjenjivale bi se odredbe Zakona o najmu." Zahvaljujem na odgovoru. JBrezanski-Zakon_o_najmu_stanova.doc
  3. Poštovani, ne mogu nikako pronaći odgovor na sljedeće pitanje pa molim pomoć. Radi se o iznajmljivanju stana pri čemu je sklopljen ugovor (solemniziran kod JB s ovršnom klauzulom) i plaća se porez. U dogovoru s podstanarima u ugovor je uvrštena odredba prema kojoj podstanari u cijelosti snose troškove redovnog održavanja stana i nužnih popravaka u stanu za vrijeme trajanja zakupa. S obzirom da Zakon o najmu stanova predviđa da navedene troškove snosi najmodavac, a mi smo ugovorili drugačije, zanima me što bi prevagnulo u slučaju spora. Unaprijed hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija