Jump to content

kizica

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dobro jutro! Jedno pitanje vezano za dokumenta koja treba da se predaju za utvrdjivanje HR drzavljanstva u konzulatu (konkretno BGD). Da li je potrebno "prevoditi" na hrvatski dokumenta koja nisu na latinici i koja nemaju obrazac da budu izdata na latinici, kao npr neke stare potvrde i samo drzavljanstvo Republike Srbije? Takodje, ostale dokaze da li treba overavati kod notara ili oni u konzulatu mogu da sami urade za sebe kopije originala (u jednom od poziva konzulatu sam dobila ovu informaciju). Sto se tice zivotopisa, da li je ovaj formular (http://ua.mfa.hr/_old/Portals/CA/File/Stjecane_drzavljanstva_Zivotopis.pdf) to sto treba da se preda? Hvala unapred!
  2. Tako je, sad sam iscitala i to je bio prijem po cl 47. Nego sam ja verovatno zapamtila da su moji klasicno cascavali tamo nekoga za to sto radi svoj posao, klasicna srpska posla. E sad samo da izborim bitku sa konzulatom u BGDu koji su mi preko telefona u tri poziva dali tri razlicite informacije o potrebnoj dokumentaciji, tj jednom su mi rekli da ja uopste nemam nikakva prava na drzavljanstvo RH. Veliko hvala svima na info. Ukoliko budem imala jos neke nedoumice pisem i naravno javljam ishod iz konzulata.
  3. Tu sada mene buni detalj sto se u tim dokumentima iz 96/97 godine nigde ne spominje Republika Hrvatska vec iskljucivo bivsa SR Hrvatska - "...Kako su u trenutku rodjenja oba roditelja bili drzavljani SR Hrvatske, te je i imenovana stekla drzavljanstvo bivse SR Hrvatske, odbija se zahtev za upis podataka u knjige o drzavljanstvu koje se vode u Republici Srbiji..." i onda kada su nasli neku vezu u MUPu Srbije upisana sam, tj svo troje smo, u maticnu knjigu jugoslovenskih drzavljana 1997 i tu stoji "... imenovana koja je drzavljanin SR Hrvatske istovremeno stice i drzavljanstvo Republike Srbije".
  4. Hvala veliko na odgovoru, Jos jedna nejasnoca, da li je neophodno da roditelji prvo traze drzavljanstvo Republike Hrvatske, tj domovnice, ili mogu ja za sebe nezavisno od njih? Otac mi ima >80 godina i nije bas ni pri zdravlju ni pri pameti, dok je majka nezainteresovana za bilo sta van njene kuce.
  5. Postovani, Moja situacija je sledeca, rodjena u Srbiji 1979, oba roditelja kao i njihovi predaci rodjeni u HR. U tom momentu oba roditelja imaju drzavljanstvo SFRJ i SR Hrvatske. 1997 godine, kada sam trebala vaditi licnu kartu, odbija mi se upis u drzavljanstvo Srbije jer su mi roditelji drzavljani Hrvatske i ja automatski kao i oni (imamo pisani dokument koji svedoci ovo). Povlacenjem nekih veza u SRB u MUPu dobijamo svo troje i srpsko drzavljanstvo te 1997 godine, s'tim se da se niko nije odrekao HR drzavljanstva niti ista slicno. Takodje, moji roditelji nisu vadili drzavljanstvo Republike HR, tj domovnice. Da li po izmenama zakona za sticanje HR drzavljanstva, konkretno ovog dela, ja imam prava da trazim HR drzavljanstvo? Iznimno, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“ broj: 102/19), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, hrvatskim državljaninom smatra se i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva. Postupak utvrđivanja hrvatskog državljanstva provodi se temeljem članka 30. stavka 1. i članka 30.a stavka 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Hvala unapred!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija