Jump to content

Tirza

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. U tome i je problem što račun dužnika u vrijeme sklapanja ugovora još nije bio blokiran. Nakon sklopljenog ugovora o prodaji, račun mu je blokiran nakon 2 mjeseca te je u tom roku otvorio novu firmu. Uglavnom, sklapanje ugovora, preuzimanje robe, blokada računa te otvaranje nove firme, sve se dogodilo u 2 mjeseca. Mišljenja sam da će kaznenom prijavom zbog prijevare u gospodarskom poslovanju biti jako teško dokazati da je u vrijeme sklapanja posla dužnik znao da će upasti u financijske probleme budući da mu tad račun još nije bio u blokadi. Razmišljala sam i o kraznenoj prijavi temeljem članka 626 ZTD-a temeljem kojeg dužnik može kazneno odgovarati zbog nepodnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ali se sa računa dužnika putem zadužnice već naplaćuje jedna pravna osoba (mi smo 12 u redoslijedu). Ne znam što napraviti, pokrenut kaznenu prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju temeljem KZ-a ili čekati da se ispune uvijeti iz članka 626 ZTD-a? Ili možda netko ima kakav bolji prijedlog? Radi se o prilično velikom iznosu potraživanja pa mi je savijet potreban što prije. L.p.
  2. Dužnik ima sjedište nove firme na istoj adresi, čak mu i neka motorna vozila imaju logo prijašnje tvrtke, radi istu vrstu djelatnosti a mi moramo dokazivat da je on u trenutku sklapanja poslova već znao da neće moći ispoštovati svoje obveze. Pa naravno da je znao! Ne znam zašto se takvim osobama uopće dopusti da otvore novu firmu? Strašno! Ovaj slučaj nam nije jedini, imamo brdo nenaplaćenih ovršnih predmeta dok odgovorne osobe tih firmi normalno posluju pod drugim imenom i sa novom firmom.
  3. Firma u kojoj radim je pokrenula ovršni postupak koji je obustavljen iz razloga što se ovrha nad dužnikom nije mogla provesti niti na jednom od predmeta (žiro račun blokiran, nema pokretnina, nekretnina, motornih vozila itd). Radi se o društvu sa ograničenom odgovornošću čiji je direktor i jedini osnivač osnovao novo d.. pod drugim imenom i sa istim predmetom poslovanja te normalno posluje ( firma posjeduje svoje kamione, nekoliko prodavaonica, nekretnine itd). Budući da se pokretanjem stečajnog postupka ne bi mogli namirit iz stečajne mase (koja ne postoji) prve firme, mene zanima ima li se može podnijeti protiv odgovorne osobe kaznenu prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju?
  4. Firma je sklopila sa fizičkom osobom Ugovor o djelu. Riječ je o sezonskoj vrsti posla. Prilikom izvođenja radova izvršitelj posla (fizička osoba)ozlijedila je nogu te tužbom potražuje od naručitelja (pravne osobe) naknadu štete pozivajući se na čl. 13 st. 2 Zakona o radu. Radi se o poslu koji nije propisan kao posao sa posebnim uvjetima rada te za isti naručitelj izvršitelju posla nije dužan osigurati posebnu obuću i odjeću. Rdanik se ozlijedio svojom nepažnjom. Smatram da je samim potpisom Ugovora o djelu izvođač pristao izvršiti posao temeljen na ugovoru građanskog, obveznog prava temeljem kojeg izvođač radi za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju djela, u svoje ime i za svoj rizik te se kod sklapanja takve vrste posla primjenjuju odredbe ZOO-a a ne ZOR. Mene zanima kakva je sudska praksa kod takvog slučaja? Hvala!
  5. Obavljati praksu iz radnog odnosa radi stjecanja uvjeta za polaganje pravosudnog ispita možeš samo na sudovima. Na ODO ne! To koliko ti je potrebno tzv. prakse sobzirom na godine staža u struci najbolje da provjeriš u Ministarstvu da poslije ne bi bilo zabune ako ti poslodavac odobri praksu. Ako si čitala ovu temu na forumu nadam se da si shvatila kako je pametno krenit sa praksom prije NG. A to koliko sati, dana u tjednu si obavezna biti na sudu dogovaraš sa predsjednikom suda na kojem ti odobre praksu. Mene je isto to pitanje morilo kad sam dobila pozitivan odgovor sa Županijskog suda ali stvarno je sve stvar dogovora! Kad imam manje posla u firmi idem češće, kad mi je gužva ne idem i tako! Sretno!
  6. Samo se poslodavcu pošalje podnesak kojim Vi kao ovrhovoditelj povlačite rješenje o ovrsi kao i zahtjev za postupanje po tome rješenju iz razloga što je ovršenik sam dobrovoljno izmirio preostali dio tražbine i to bi bilo to. Javni bilježnik sami izdaje Rješenje o ovrsi te nije potrebno poduzimati nikakve pravne radnje u svezi povlačenja ovrhe kod njega. Druga stvar bi bila da se postupak vodio pred nadležnim sudom.
  7. Dobila Rješenje sa Županijskog suda! Odobrili su mi praksu iz radnog odnosa, NAPOKON!!! Ali naravno, ja ne bi bila ja da ne naletim na problem. Dakle ovako, kao što već svi znaju koji prate ovou temu na forumu, imam 2 god. radnog staža kao pravnik u jednoj firmi. Iz Ministarstva su mi rekli da trebam godinu dana prakse na sudu kako bi ranije stekla uvjete za polaganje pravosudnog ispita. Jasno mi je da uvjete stječem po starom Zakonu jer sam krenula na praksu prije NG. Mene zanima tj predsjednika suda zanima koliko ja sati iliti dana u tjednu moram provesti na Sudu? Znam da ste mi već rekli da se dogovorim sa njima ali ja sam prvi slučaj koji volontira iz radnog odnosa pa ne znaju!
  8. Zanima me da li je kod subjektivnog preinačenja tužbe kada se pored dosadašnjeg tuženika pojavljuje još jedan i to nužni suparničar, potrebna njegova suglasnost ili suglasnost prvotuženog? Hvala!
  9. E da ja bar imamam takav problem. Bar si upala na sud. Ako mi ne upali ni kod Općinskog suda u Sl. Brodu ići ću poslije radnog vremena volontirat kod jednog odvjetnika, čisto da mi bude lakše na pravosudnom zbog ostalih ispita jer u firmi najviše radim na trgovačkom i građanskom pravu dok sa kaznenim, obiteljskim, ustavnim pravom nemam nikakvog kontakta.
  10. Već sam pitala u DO, ne može. Ma zvala sam jučer Općinski sud u Sl. Brodu da ih pitam ima li uopće smisla da im šaljem zamolbu, javit će mi slijedeći tjedan. Borba sa vjetrenjačama. Da zovem javnobilježničke urede po Pž vjerojatno nema smisla jer sigurno nisu upućeni u mogućnost obavljanja prakse iz radnog odnosa. A ništa, opet za tel. i zovi Ministarstvo. Da poludiš!
  11. Stiglo Rješenje sa Trgovačkog suda u Slav. Brodu. Odbijena, prebukirani su. Ajde bar su mi odgovorili Rješenjem a ne odgovorom na Zamolbu kao neki. No dobro, probat ću na prekršajni. Zna li netko može li se ta praksa iz radnog odnosa odradit kod odvjetnika ili javnog bilježnika?
  12. Jedino možda proširiti tužbu na još jednog tuženika(supruga tužene)...
  13. To mi je jasno da slijedi parnica mene samo zanima ima li smisla voditi istu budući da sam ugovor o poslovnoj suradnji glasi na ovršenika/suprugu dok je u potpisu suprug dotične (paraf supruga), dakle ista svar kao i sa račun-otpremnicom. Ugovor je sastavljen na ime ovršenika/supruge budući da je ista vlasnik zemljišta na kojem su bile zasađene ugovorene kulture. Isti takav ugovor potpisao je i suprug samo na drugoj parceli koja naravno glasi na njegovo ime. Ima li smisla priložit sve te dokaze kao i istaći da se radi o supružnicima koji žive u zajedničkom domaćinstvu te se bave poljoprivredom ili ipak od te ovrhe neće biti ništa budući da se radi o različitim osobama na dokumentu i u potpisu istog. Hvala!
  14. Ovršenik je podnio prigovor na rješenje o ovrsi i to promašene pasivne legitimacije iz razloga što je u Rješenju kao ovršenik navedena supruga budući da otvorene stavke kupca glase na istu, dok je račun-otpremnica potpisana od strane supruga. Napominjem da su oba bračna druga dugogodišnji kooperanti u firmi koja je pokrenula ovršni postupak u kojoj su i dizali spornu robu te su oboje redovito potpisivali otpremnice. Šta sad? Ovršenik u svom prigovoru navodi da nikada nije ni bila u poslovnoj suradnji sa ovrhovoditeljem što naravno nije istina.
  15. To se i ja pitam jel normalan! Ma nisu se oni još susreli sa terminom prakse iz radnog odnosa pa im se to malo pomiješalo sa volontiranjem na sudu. Valjda ću dobit pozitivniji odgovor sa Trgovačkog u Sl. Brodu...treća sreća
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija