Jump to content

splajtz

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je splajtz objavio

  1. 6 sati i 67 minuta je jako čudno, ako ništa drugo očekivao bi 7 sati i 7 minuta. Provjerite kako vam poslodavac izračunava fond sati jer ne računaju svi na isti način. Mnogi računaju 40 sati u tjednu kao 5x8, tj svaki dan od pon do petka po 8 sati, ali recimo moj poslodavac računa 5x7+5, tj od pon do pet po 7 sati a subota 5 sati. S jedne strane je jasan, a s druge strane ima 6. članak "Vlada Republike Hrvatske može odrediti koja su državna i druga javna tijela te druge pravne i fizičke osobe dužne raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj." pa si ti misli koja su to tijela i osobe koji su dužni raditi i da li to znači da nemaju pravo na naknadu. Sve u svemu, može se reći da je čista situacija kod onih koji rade od pon do pet i ako im praznik padne na neki od tih dana onda im je taj dan neradan i plaćen kao da su radili, a ako baš moraju raditi onda dobe dodatno za rad na praznik i još im se računa kao prekovremeno ako nisu izostali koji drugi dan. Ali kad se radi o poslovima kod kojih se radi "i petke i svetke" ili smjene nisu uobičajenih 8 sati nego duže, onda poslodavci postanu jako kreativni u tumačenju zakona i u platnoj listi vam se pojavi stavka "sati redovnog rada u dane državnog praznika/blagdana" kao da je rad na neradni dan normalan, ali ne postoji stavka za naknadu ako na praznik ne rade što po 5. članku "Zaposleni u Republici Hrvatskoj u dane iz članaka 1. i 3. ovoga Zakona imaju pravo na naknadu plaće" imaju pravo.
  2. Što mi je raditi ako gazda kaže da nema novaca i ne planira mi ništa isplatiti?
  3. Dobio sam otkaz radi privremenog zatvaranje radnje. 19.03.2020. smo još radili skraćeno, ali je poslijepodne gazda objavio na FB stranicama da više ne radimo, a u petak 20.03.2020 mi je došla poruka od mirovinskog u mPretinac da sam 19.03.2020 odjavljen sa mirovinskog. Nazvao sam gazdu da pitam o čemu se radi i on mi rekao da nas je (3 zaposlenika) morao otpustiti jer pošto radnja ne može biti otvorena on nas ne može plaćati. Danas je poslao ODLUKU O OTKAZU UGOVORA O RADU preko emaila s porukom da moli vratiti potpisano. 1. pitanje je da li se potpisivanje te odluke smatra sporazumnim otkazom? 2. da li imam nakon 16 godina rada pravo na otpremninu 3. da li imam pravo na naknadu neiskorištenog godisnjeg
  4. da li se to odnosi i na situaciju kad u prvostupanjskoj presudi dobiješ, tj ne moraš platiti troškove parničnog postupka nego druga strana tebi, pa ti onda u drugostupanjskoj odluci preinače presudu pa ispadne da ipak moraš platiti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija