Jump to content

TinVi19

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala.Praktički u istom danu može se napraviti izjava sestre o odricanju plodouživanja i darovni ugovor brat-roditelj? Inače, ako se to ne napravi , bez obzira na promjenu vlasnika, netko može stalno ostati plodouživatelj ako je tako pisalo u kupoprodajnom ugovoru ako se taj netko ne odrekne tog prava? Ako sestra ostaje plodouživatelj, da li se u darovnom ugovoru brat-roditelj navodi i to? Tek kad se bude nakon 2 godine prebacivat stan s roditelja na kćer, onda se može kćer odreći prava plodouživanja jer će ona postati vlasnik ili će to onda ići automatski jer ne može biti i vlasnik i plodouživatelj?
  2. Prvo, zahvaljujem na odgovoru. Da, plodouživanje je bilo upisano i u ZK. I da, sve ovo se radi da bi se izbjeglo plaćanje poreza na nekretnine. Sestra se bez problema odriče prava na plodouživanje jer u konačnici će ona biti vlasnik stana. Kakvo je to pisano jednostrano odreknuće ovlaštenika služnosti? Šta treba točno napisati, može li nekakav primjer i kome se to predaje? Da li se to mora riješiti prije darovnog ugovora brat-roditelju da bi se u konačnici mogao obaviti darovni ugovor,roditelj -kćer?
  3. Pozdrav, što treba točno nadodati u darovni ugovor stana između sina i roditelja(sin daruje roditelju), a vezano je za stavku da želi da ujedno i prestane doživotno plodouživanje sestre koja je dosad koristila to pravo i bilo je navedeno u kupoprodajnom ugovoru (i brat i sestra žele da prestane to plodouživanje)? Naime dalje, drugim darovnim ugovorom , između roditelja i kćeri, u konačnici će kćer postati vlasnica stana, pa je zato bitno da se u prethodnom darovnom ugovoru između sina i roditelja, to pravo plodouživanja izbriše. Darovanje stana (2).pdf
  4. Pošto je žurno da se prebaci nekretnina na kćer, nema se izbora da se momentalno izbjegne plaćanje poreza, tek nakon 2 godine,uf
  5. Hvala na odgovoru.Znači da dođe na isto, ako brat odmah daruje sestri , ili ako u istom danu napravimo dva darovna ugovora(brat-mami, mama-kćeri).U oba slučaja se plaća porez..
  6. Zahvaljujem na svim odgovorima, ali ovaj dio mi nije jasan. Ako sin daruje mami stan , onda tek nakon 2 godine može mama kćeri stan darovat bez da se plati porez? Znači, kad bi isti dan napravili 2 darovna ugovora, sin-mama, mama-kćer, na drugi darovni ugovor(mama-kćer) bi trebali platit porez??
  7. I jedna napomena, ako to uopće znači u ovom slučaju, brat i sestra imaju istu adresu prebivališta, stanuju u toj istoj nekretnini više godina.
  8. Molim vas točnu informaciju u slučaju gdje brat želi darovati nekretninu sestri. Da bi se izbjeglo plaćanje poreza, da li je potrebno da brat daruje prvo nekretninu roditelju , a potom roditelj kćeri? Da li se u slučaju kad dijete daruje roditelju plaća porez? (Znam da kad roditelj djetetu daruje da se ne plaća, ali ne znam da li važi i kad je obratno) U ovom slučaju bi išla dva darovna ugovora (sin-roditelju, roditelj-kćeri) i da li je to moguće u istom danu obaviti, da li se to uopće smije tako? Da li se onda nakon sina prvo roditelj mora uknjižiti pa tek onda kćer?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija