Jump to content

Moon Sun

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Moon Sun objavio

  1. Ako mi netko molim može odgovoriti da li je moguće da mi prepiše samo 1% svojeg dijela, i na što bi trebalo paziti da se navede u ugovoru?
  2. Ne bih rekla da je tako, jer pregovaramo s MUP-om svo vrijeme, i oni tvrde da se ne mogu prijaviti ako nemam suglasnost svih suvlasnika.
  3. Pozdrav! Stjecajem okolnosti bili smo prisiljeni otići živjeti u suprugovu kuću. Kuća nije etažirana i trenutno to nije moguća opcija, dakle on je suvlasnik s bratom koji već nekoliko mjeseci ne da suglasnost da se ja prijavim na adresu. Jedino moguće rješenje ispada da mi suprug darovnim ugovorom prepiše dio svoga dijela. Da li je moguće da mi prepiše samo 1% svojeg dijela, i na što bi trebalo paziti da se navede u ugovoru?
  4. Pozdrav svima. Molim preporuku dobrog odvjetnika u Zagrebu koji ima dovoljno iskustva u zastupanju protiv CZSS i Poliklinike. Radi se o izrečenoj mjeri Centra koja se direkno kosi sa onim najosnovnijim pravima i interesima djece i obitelji.
  5. Vidim, na mojoj temi se dozvoljava bezvezno birtijsko raspredanje o sasvim pretpostavljenim privatnim stvarima, i na to moderatori ne reagiraju, ali se moj odgovor istima uredno obrisao, jer je kao prešao granice? Ma bravo! Pa da pokušam temu vratiti na bitno. Kako rješenje ostavine iza djeda učiniti pravomoćnim, na najbrži i najjednostavniji način?
  6. Nisam ništa zaboravila, nego ne želim ostavinu iza majke, niti ja osobno želim primiti dar, da se netko moguće ne bi sjetio doći s ovrhama i kamatama na njezino ili moje ime otprije 20 godina (desilo mi se za ZET iz 1998.!), za koje možda niti ne znamo. Da, moja skromna želja je da bi i mi roditelji imali pravo u nuždi koristiti barem taj krov nad glavom i brinuti o kući (dok se ne riješe drugi problemi na nekretnini supruga, također u suvlasništvu ) a da dijete bude upisano kao vlasnik, bez nekih tereta (osim tog plodouživanja kojeg se mislimo odreći kad postane punoljetan) i ovrha. I bez mogućnosti da mu tu nekretninu netko u mogućem svojstvu skrbnika otuđi. Što se također dešava svakodnevno. Dakle 1. želim izbjeći ostavinu zbog mogućih ovrha 2. želim da se provede to darovanje bakinog dijela nekretnine djetetu (jednom, starijem, zbog ranije punoljetnosti) i 3. osigurati da u slučaju smrti ili nesposobnosti nas roditelja djete/djeca ne završi bez te nekretnine zbog moguće zloupotrebe. Nadam se sam sad jasnija. Opet kažem, nisam pravnik, i ovo sve me zateklo, jer sam smatrala da je situacija čista i jasna, i da je samo formalno pitanje darovnog ugovora
  7. Meni nije uopće jasno o čemu vas dvojica sada pričate?! Nitko nije osporavao rješenje o nasljeđivanju iza mog djeda, niti bilo što govori u prilog takvom scenariju. Ako ništa drugo, ono već korištenjem tog dijela kuće dvadeset godina je dosjelošću moja majka postala vlasnica tog dijela koje je njezino vanknjižno vlasništvo. Ili se varam? Mislim, ugledni odvjetnički ured koji mi je pisao darovni ugovor zastupaju moju obitelj već 40 godina, jako dobro znaju cijelu obiteljsku situaciju, i osim tog dijela ugovora s plodouživanjem nad darom maloljetnom djetetu nisu nikada "omanuli", i sad odjednom mi vi uletite s tim da ostavina iz 1998. ne važi?! 😲 Izvinjavam se zbog povišenog tona, ali nadam se da shvaćate moju poziciju. Majka mi umire, treba hitno riješiti to da su mi barem djeca donekle osigurana, i sad mi iskrsnu ovakve stvari za koje uopće nisam mislila da su upitne. Molim vas, što da poduzmem, otkud da krenem? Da zatraži da se rješenje okači na oglasnu ploču Suda i pričeka da postane pravomoćno? Da majka još dok je živa pokrene postupak upisa vlasništva temeljem dosjelosti, ili kako?
  8. U redu, ali darovni ugovor bi vrijedio dok se ne steknu uvjeti za provedbu u ZK? Odnosno, predmetna nekretnina se ne bi računala u nasljednu masu ako je pokrenut postupak za upis darovanog u zemljišne knjige?
  9. Je, u sasvim drugom predmetu koji se tiče prava na sasvim drugoj nekretnini je Sud već odlučio da je ta nekretnina o kojoj govorimo vanknjižno vlasništvo moje majke. Naslijedila je očev dio, bilo je oporuke. Djedova supruga je u pitanju, maćeha moje majke, ne prrabaka. Da, znali su vrlo dobro. Ne znam, i to me ne brine, niti se bojim nijh, jer ta obitelj ima naslijeđenih daleko vrijednijih nekretnina oko kojih se isto ne mogu dogovoriti, već im propadaju po 40 godina. Bojim se da mi djeca zbog mojeg i suprugovog lošeg zdravlja moguće završe u domu jer nemamo bliske obitelji koja bi ih uzela, i da bi im skrbnici mogli otuđiti jedinu nekretninu. Oprostite, ja moram ići spavati jer sam prošlu noć probdjela. Dakle, zbog vanknjižnog vlasništva ja sada zapravo ne mogu pokrenuti ništa?
  10. Zato jer nisam pravnik, nisam znala da je to bitna činjenica. Angažirala sam odvjetnika da mi se pomogne oko tih stvari, čekala tjedan dana da bi mi sastavili ugovor koji se ne može provesti u ZK. Mislim da tu nije moja krivica. Moj djed i njegova supruga gradili su tu kuću, i ona je uredno uknjižena 1/2 i 1/2 dijela na njih dvoje. Djed je umro 1998., prije supruge i ostavio svoj dio svojoj kćeri tj. baki o kojoj govorimo, na što je supruga pristala. Bilo je nekoliko ročišta na kojima su se ispravljale pogrešno utvrđene činjenice i netočno upisanii podaci. Djedova supruga umrla je dvije godine kasnije, dok rješenje još nije bilo pravomoćno. Njezine nasljednice su bile njezine sestre, međutim su i one su uskoro pomrle. Svaka je imala nekoliko djece i neki jesu, neki nisu željeli primili to rješenje o nasljeđivanju, zato ono još uvijek nije pravomoćno.
  11. Da, ali mislim da bi se ovako moglo dan za danom to napraviti? Nekretnina se nalazi 300km od Zagreba, gdje svi imamo prebivalište, ima li to neku ulogu? I to što je baka vanknjižni vlasnik, jer to je nasljeđena nekretnina? Molim vas, uputite me točno što, u kojoj formi i gdje, jer sutra je petak, dakle trebalo bi to hitno sutra riješiti.
  12. Jel to sigurno moguće tako napraviti? Ako je, bit ću vam do neba zahvalna za taj savjet. 😙
  13. Koliko dugo bi trajao taj upis? Jer vrijeme je nažalost presudan faktor u ovoj priči. 😢 Imate li možda neku drugu ideju za osiguranje od mogućeg budućeg neželjenog otuđenja nekretnine od treće strane?
  14. Odgovor javnobilježničkog ureda, tako da može poslužiti nekome tko se nađe u takvoj situaciji: Rekli su nam u zemljišnim knjigama kako je ipak potrebno odobrenja suda u izvanparničnom postupku jer je plodouživanje teret na nekretnini, i to neovisno o istovremenom upisu.
  15. Pozdrav! Mama je nažalost na kraju života. Zbog brojnih razloga, jedina nam je opcija da mojem sinu, svom unuku prepiše svoju nekretninu. Na istoj nema tereta. Problem je nastao jer odvjetnički ured koji je pisao ugovor tumači jedno, javna bilježnica drugo. U pitanju je Darovni ugovor sa stupanjem u neposredni posjed s osnivanjem plodouživanja za sebe tj. baku, mene majku, oca i sestru. Zbog zdravstvenih okolnosti mene i supruga nije nemoguće je da djeca završe i u domu, pa bismo tim teretom plodouživanja željeli izbjeći moguće neželjeno otuđenje nekretnine idućih 5 godina, tj. do djetetove punoljetnosti, i da se možemo nastaviti koristiti nekretninom, jer kako stvari stoje -to bi nam moguće ostala jedina nekretnina i krov nad glavom. I tu se pojavio problem jer javna bilježnica tumači da se takav ugovor ne može sprovesti u ZK, jer se mldb. djetetu daje teret na nekretnini, i za to bi trebalo posebno odobrenje Suda, a vremena za to nažalost nema. Po tumačenju odvj. ureda istodobno se stječe i nekretnina i teret, prema tome ne treba odobrenje Suda u tom slučaju. Tko je u pravu? Što je najbolje napraviti? Meni je doista u ovom trenutku sve konfuzno, nadam se da sam navela sve točno i potrebno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija