Jump to content

blackChandelier

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je blackChandelier objavio

  1. Pozdrav Brko, bila sam u sličnoj situaciji i iako sam drugi fakultet (a zapravo drugi smjer na istom fakultetu) upisala u drugom statusu, jer sam novim upisom postala izvanredni student, oni gledali svejedno činjenicu da sam te i te godine prvi put upisala faks i dakle, od prve godine faksa (ikad) su mi brojali godine studiranja, iako su za sve ostale stvari smatrali početkom studiranja drugi upis. Budući da propisi koji se tiču studenata (barem oni u moje vrijeme), recimo Zakon o obavljanju studentskih poslova, ako se ne varam, nije nudio jasna riješenja za takve situacije. Ipalo je da Student servis tumači isti propis na jedan način, a moj fakultet na drugi, ali naravno tu je sve stalo i dalje se nikome nisam niti mogla obratiti za pomoć već su mi svi zatvorili vrata. Sada koliko znam se nešto čak i mijenjalo, stoga nije loše proučiti detalje sve te propise koji se tiču Vaše situacije pa se i obratiti pojedinim institucijama koji se njima služe i pitati ih direktno kako ih oni tumače. Topla preporuka - pisanim putem, čisto da imate dokaz što vam je tko rekao. Nadam se da nećete imati istu situaciju kao i ja i da ćete nesmetano moći zarađivati kao student. Lijepi pozdrav!
  2. Poštovani, Zanima me postoji li mogućnost da poslodavac da radniku za kojeg zna da će ga zaposliti ugovor o radu, primjerice, 2-3 tjedna unaprijed? U poziciji sam gdje mi se nude dva posla i jedan bi odbila, no za ovaj drugi nemam nikakvu garanciju osim "rekla/kazala", stoga me zanima postoji li mogućnost gdje mi oni mogu dati da potpišem ugovor o radu sa početkom rada danom kojim oni smatraju da bi to bilo? (jer ispada da bi njih morala čekati još mjesec dana, pa bi se htjela nekako osigurati da ne odbijam druge poslove čekajući njih). U razgovoru sa jednom osobom koja radi tamo rečeno mi je (kroz podsmijeh) da se "to tako ne radi", iako ja ne vidim razlog zbog kojeg sam samim potpisom ugovora postala teret firmi sve do onog dana kada bih zapravo počela raditi. Uostalom, ne služe li tome ugovori? Molim za pomoć i zahvaljujem!
  3. Poštovani, jučer sam telefonski putem samo obavještena od strane student servisa kako je naknadnom kontrolom utvrđeno da ne mogu biti članom student servisa te tako raditi na njihov ugovor, iako su me nepunih mjesec dana prije učlanili i smatrali svom dokumentacijom točnom. Kao privitak stavljam dopis koji planiram poslati Ministarstvu znanosti i obrazovanja s obzirom da sam ogorčena na situaciju, kao i na činjenicu da mi se ne može objasniti zašto je ista odluka i donesena, te na temelju koje zakonske odredbe, pa Vas doista molim za pomoć jer mi se ovime uskraćuje mogućnost za rad i ostvarivanje jedinog primanja kojim se kao izvanredni student i uzdržavam. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći! AN dopis.pdf
  4. Slažem se, i žalosno je da je tako sve odigrano, ali je i sad se ta osoba mora nositi sa tim činjenicama, a pritom nema pravo na žalbu. Zahvaljujem na ovome za izvanredni pravni lijek, svakako ću proučiti to, a za udrugu Sos Rijeka sam osobno bila volonter, i čak i sudjelovala u pisanju istih članaka, no mislim da za pravnu pomoć mi ipak treba stručnjak. Puno hvala!
  5. Poštovani, zanima me što se može dalje poduzeti glede toga da je u prekršajnom postupku radi nasilja u obitelji, utvrđeno od strane sutkinje da je iskaz svjedoka/oštećenika nevjerodostojan (iz razloga što su policajci iskazali da žrtva tom prilikom nije djelovala previše uznemireno zbog cijele situacije, iako joj je bivši supružnik u pijanom stanju pokušao razvaliti ulazna vrata da uđe u kuću, kojom prilikom ti isti policijski službenici nisu ni osigurali dokaze, nego pošli autom uhvatiti nasilnika koji je krenuo bježati svojim), a upravo zbog nedostatka dokaza je ista izašla ususret i povjerovala među ostalim i navodima nasilnika kojemu je tom prilikom utvrđeno preko jednog promila alkohola u krvi. Žrtva/svjedok je iste večeri nakon razgovora u postaji otišla i zatražila hitnu pomoć, gdje joj je ipak doktorica psihijatrije (a čiji je nalaz inače bio priložen spisu), za koju vjerujem da malo bolje može utvrditi nečije psihofizičko stanje od jednog policajca sa trogodišnjom srednjom školom, utvrdila da je žrtva bila itekako uznemirena, te joj propisala i dala lijek za smirenje. Budući da na samu donesenu odluku žrtva/svjedok nema pravo žalbe u ovom postupku, a s obzirom da je ista očito i debelo zakinuta u svojim temeljnim pravima, gdje nasilnik, otprije poznat policiji i sudu, dakle recidivist, biva oslobođen optužbi i da se takvoj osobi zbog nedostatka dokaza (za koje sama žrtva nije niti kriva što nisu osigurani) izlazi u susret, zanima me kako i što dalje učiniti jer je ovo jedna od onih odluka zbog kojih požalite što živite u ovoj državi, ali koju opet ne možete tek tako prepustiti slučaju. Otvorena sam za sve prijedloge, kao i onaj koji uključuje Europski sud za ljudska prava. Molim Vas za pomoć i unaprijed hvala za svaki komentar!
  6. Zahvaljujem na odgovoru, i očito je da je i vaš najmodavac bio sličan kalibar. Da nije i nakon svega ispao (da ne kažem što)... možda bi i zanemarili ovo i bili sretni da smo se riješili takvog najmodavca iz pakla, ali budući da je toliko bio prgav i arogantan zato što vidi pred sobom dvoje mladih pa misli da su automatski i idioti, to mu neće proći. Svaku takvu osobu treba prijaviti, a mi ćemo to u ponedjeljak i napraviti. Pa i pod cijenu kazne nama, ali što je previše je previše!
  7. Poštovana, pretpostavljala sam da mi nitko neće moći reći egzaktan iznos, no zanimalo me da li se u tom slučaju uzima u obzir da ne možemo biti jednako kažnjeni mi i on?
  8. Poštovani, imam pitanje vezano za problem s kojim smo se susreli. Dečko i ja smo 01.03. ove godine uzeli stan u najam. Najmodavac je isprva djelovao kao korektno ljudsko biće, te smo mislili kako možda nećemo imati sa njime problema, no nažalost ispostavili se drugačije. Čim smo uselili smo krenuli imati problema s njim, počevši od toga da na naše inzistiranje da nas prijavi na adresu jer krenuo sa izvlačenjima kako će morati puno platiti porez, da to stvarno nije toliko bitno itd. Kako se nismo najbolje snašli, i bilo nam je bitno nakon duge potrage za stanom, mislili smo mu dati koji dan i ponovno ga zamoliti isto, pošto smo bili svjesni da time i mi sami kršimo zakon. Sljedećom prilikom u razgovoru s njim, spomenuli smo mu isto, gdje smo opet dobili isti odgovor i prema čemu je ispadalo da bi smo mi time njega znatno financijski oštetili. Nadalje je krenula cijela situacija sa koronavirusom te se nismo niti mogli osobno otići raspitati za bilo kakve konkretne informacije jer nije bilo moguće niti prići institucijama. Kako smo ubrzo shvatili sa kakvim pojedincem imamo posla odlučili smo mu otkazati ugovor o najmu i potražiti drugi stan. Sve odredbe sklopljenog ugovora smo ispoštovali, počevši od najave otkaza 30 dana prije izlaska iz stana, do ostalih stvari. Da ne govorim da smo mu ostavili puni polog i nakon samog odlaska iz stana iz razloga što smo morali pričekati dostavu računa HEP-a, kako bi čovjek imao garanciju da neće ostati neplaćenih režija. No, jučer u konačnom finalnom sastanku sa njime smo saznali da nam niti ne inzistira vratiti naše novce, niti vidi ikakav problem u cjelokupnoj situaciji, a još najmanje se smatra krivim. Ponavljam, slijedom svega nama je vrlo jasno da smo time i mi prekršili zakon, ali mislim da smo isto tako bili i zakinuti za to naše pravo, pa da bi to mogla biti nekakva olakotna okolnost, pogotovo s obzirom na to da smo mi ti koji smo plaćali njemu takav najam, i da je pritom on taj koji je zarađivao, a ne mi. Voljni smo ga istog trena prijaviti poreznoj upravi, no zanima me glede ovog razmjera za kaznu, ako se ne varam od 500 do 5000kn, kolika ona može biti za nas, a kolika za njega? Toliko smo ogorčeni cijelom situacijom da smo voljni platiti kaznu, nego dopustiti ovakvo bahaćenje, koje sigurno tako provodi svoj teror i unazad 10 godina, koliko se bavi iznajmljivanjem istog stana. Molim za pomoć, i unaprijed hvala svima na čitanju!
  9. Zahvaljujem Vam se prije svega na čitanju i odgovoru, no zanima me što sada mi možemo onda učiniti? Pretpostavljam pokrenuti privatnu tužbu, no zanima me koliko je tu stvar jasna i bi li doista to bilo jasno i drugima, odnosno bi se isplatilo isto? Mi smo svjesni što pokretanje postupka znači, s financijske i neke druge strane, no voljni smo i to potegnuti ukoliko ne bi bilo uzalud.
  10. Poštovani, potrebna mi je pomoć oko razrješavanja situacija koja je malo kompleksnija, a koju ne znam kako sama riješiti. Budući da ću je morati razjasniti da bi se shvatila, ovaj post će možda biti duži, ali smatram da je potrebno kako bi bilo jasno. Naime, 01.03.2020. ušli smo u podstanarstvo kod jednog najmodavca, potpisali tipski ugovor iz NN i prije samog ulaska u stan dali polog od 3000kn (imam dokaz da smo te novce dali). Prije samog useljenja u stan smo utvrdili da je konkretno krevet u spavaćoj sobi bio star 40 godina i na rupe, te smo zamolili ukoliko je moguće da odnese krevet jer smo planirali kupiti svoj na kojem bi čak i mogli spavati. Druga stvar, prostorija koja je bila dječja soba nam je trebala kao radna (i prazna), te smo ga zamolili ako mu odgovara i da taj jedan mali dječji krevet i stol odnese, jer nam je višak, a u drvarnici ne bi bilo mjesta, na što je najmodavac pristao bez ikakvih problema. Slijedom događaja, kako je dečku bio zbog koronavirusa posao smanjen na pola radnog vremena, a ja sam i ostala bez posla, odlučili smo da si život u tom stanu više nećemo moći priuštiti te smo na vrijeme (mjesec dana najave prije otkaza ugovora) javili vlasniku stana da otkazujemo ugovor, kako bi sve bilo maksimalno korektno i u skladu sa samim ugovorom. Također, ovdje sam se i informirala prije samog otkaza što to znači, kao i što možemo očekivati, te kad sam shvatila da je situacija čista i da, prije svega, ga možemo normalno otkazati bez ikakvih dodatnih troškova i zadržavanja pologa od strane najmodavca, odlučili smo se učiniti isto. Nadalje, pošto smo račune od struje tek dobili sa odmakom tjedan dana nakon što smo to došli zatražiti u HEP (nisu dolazile uplatnice mjesec za mjesec, a i nismo ih mogli ići zatražiti na šalter zbog koronavirusa), polog je privremeno ostao kod najmodavca kao garancija da ćemo ih platiti jer smo već morali izaći iz stana, danas smo se otišli razračunati sa njime. I sada dolazimo do problema. Dakle, mi prije svega nismo tražiti od najmodavca da baci sve stvari, nego smo ga još i shvatili da će on njih negdje skladištiti, te kad mi izađemo iz stana da će ih vratiti, no ispada da nije tako. Mi smo samo očekivali da će jedina nadoknada biti bračni krevet, koji smo ga zamolili da odnese, a kasnije saznali da ga je on BACIO (ponavljam, iako se nije tražilo od njega, ali što drugo učiniti sa krevetom starim 40 godina. Da je bio dobar, kako vlasnik tvrdi da njemu je, zašto ga je ipak bacio?), bili smo čak toliko susretljivi da smo pristali na to da mu platimo pola nekog koji on nađe, ili da mu ga sami naručimo na internetu. (Da se razumijemo, tu je bilo kreveta i ispod tisuću kuna na popustu, no vlasnik je naručio kako kaže u vrijednosti od 1500kn!) Vlasnik je i tu bio samovoljan i naručio ono šta je njemu bilo u redu, bez da pita koliko možemo platiti i tako danas imao neku drugu računicu u glavi. Danas, kada nam je trebao vratiti šta smo mi računali barem pola od tih 3000 kn (kad naplatimo struju 3 mjeseca i nekih 500-tinjak kn za krevet), je ispalo da je on NARUČIO I KREVET ZA DJEČJU SOBU I JEDAN RADNI STOL, o kojem prije toga nije bilo niti spomena, te tako došao na cifru (gle čuda) taman 3000kn i rekao da nam nema što vratiti. Čudi me jedino što se zaustavio na toj cifri, i što nije izabrao namještaj u vrijednosti 500 000 kn. Ogorčeni cijelom situacijom, tim gore što vidi da smo dvoje mladih, s kojima nije imao problema, dapače koji su mu stan uredili da izgleda i bolje nego što smo ga zatekli, (ušli smo u stan koji je za početak trebalo dobro očistiti i riješiti stvari prethodnih stanara, kao i stan koji je bio sa žicama i strujom izvan zidova što smo mogli vidjeti tek kad smo se uselili i krenuli micati namještaj) ne znamo što učiniti, a želimo nešto poduzeti jer smatramo da je ovo vrlo nekorektno ispao. Da ne govorim da me gospodin uvjeravao kako čim smo mu mi izvanredno otkazali taj ugovor smo bili dužni znati da to znači da on automatski zadržava polog, iako to naravno nigdje niti ne stoji kao odredba ugovora, a i tim gore što sam student prava i što sam se prije svega ovdje informirala i saznala najtočnije. Ne znamo što nam je činiti, prije svega smatram da ga možemo prijaviti poreznoj što nas nije prijavio na adresi (i tu smo mu izašli u susret jer je inzistirao na tome), iako sam svjesna da će to ići i nama na štetu jer ćemo i mi u tom slučaju biti dužni platiti kaznu, ali neka, spremni smo na to, no ne znam možemo li još što? Trenutno smo u razmišljanja da želimo poduzeti i nešto što će nas financijski koštati, naravno ako postoji ikakve naznake da bismo nešto mogli time i postići. Molim Vas za savjet i hvala svima na čitanju.
  11. Potpisali smo u ugovoru da ćemo prije samog useljenja dostaviti iznos pologa, i sada sam još pronašla u mobitelu poruku gdje sam mu napisala da se javi da mu želimo donijeti novce. Ali ako i zanemarimo taj dio i držimo se strogo ugovora, očito da prema toj odredbi koju je sam dopisao nas ne bi pustio u stan bez da smo mu dali taj polog.
  12. Poštovani, Naime, prije dva mjeseca sklopili smo ugovor o najmu stana sa najmodavcem, te smo tom prilikom potpisali tipski ugovor o najmu iz Narodnih novina. Trenutno zbog cijele situacije (dečku je smanjen posao na pola radnog vremena, a ja sam ostala bez posla), odlučili smo da si nećemo moći priuštiti život u tom stanu te da moramo raskinuti sam ugovor. Isti je sklopljen na godinu dana jer je najmodavac tražio osobe koje će mu u tom stanu biti na dulje vrijeme, a nama je to u tom trenutku također odgovaralo, no nitko nije mogao očekivati ovu mogućnost. Kada smo sklapali ugovor, isto sam se ovdje savjetovala sa pravnicima gdje sam dobila savjet da ne brinem ukoliko dođe do prijevremenog raskida ugovora (jer mi nije bilo jasno može li u tom slučaju najmodavac slučajno tražiti plaćanje najma za period na koji smo potpisali) jer na takav ugovor se to od nas ne može tražiti. Sada namjeravamo što prije to obznaniti najmodavcu tako da ispunimo i onih "mjesec dana prije" najave. No, trenutno me zanima može li on zbog toga što mu tako prijevremeno raskidamo ugovor slučajno reći da inzistira zadržati polog (iako je stan ostao potpuno očuvan i uredan) ili slično? Zahvaljujem na svakoj pomoći!
  13. da, stoji samo da je otkazni rok 30 dana, te u sljedećoj odredbi "ugovor o najmu može svaka strana raskinuti u svako doba ako druga strana ne ispunjava odredbe iz ugovora, a sve u skladu s odredbama glave VI. "Prestanak ugovora o najmu" Zakona o najmu stanova. Ovaj ugovor može prestati i u svako doba sporazumom stranaka.". Ali kažem, htjela sam samo provjeriti za svaki slučaj postoji li mogućnost da unatoč tome što bi se odradio formalni dio otkaza (dakle, da se preda najmodavcu u pisanom obliku i potrebni period vremena unaprijed itd.) da nas se tereti da plaćamo najamninu do kraja isteka roka na koji je potpisan ugovor. Zahvaljujem!
  14. Pozdrav svima! Čitala sam prije svega stare objave pokušavajući naći odgovor na svoje pitanje, ali budući da ne nalazim ništa ću sama postaviti pitanje i molim za odgovor. Naime, partner i ja smo dobili primjerak ugovora stanodavca za najam stana (kupio je šprancu iz NN) i ispunio podatke onako kako smo se sve dogovorili, te nam je dao da pogledamo ugovor prije nego što ga potpišemo. Nas dvoje tražimo stan na dugoročno i ako se uspostavi da je sa stanom sve u redu, te da je i sam stanodavac korektan kako se čini na prvu, mi i namjeravamo ostati u tom stanu duže vrijeme. No, čitajući ove odredbe vezane za prestanak ugovora imam nekoliko nejasnoća, pa molim za pomoć pravnika. Dakle, jasan mi je dio gdje se govori o otkazu ugovora slijedom neispunjavanja ugovorenih obveza, no što ako jednostavno želimo otkazati ugovor jer krenu problemi sa stanom? Znači li da to što smo potpisali na tih godinu dana moramo i plaćati najamninu za vrijeme na koje je sklopljen ugovor čak i ako se iselimo budući da smo potpisali na to vrijeme ili? Zanima me zna li itko konkretno za taj ugovor iz Narodnih novina? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija