Jump to content

alkion258

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sivko, hvala! U medjuvremenu sam ih molila da stopiraju postupak i preformuliraju ga u prijavu privremenog odlaska sto su iz Veleposlanstva odgovorili da je moguce. Danas me ipak ista gospodja zvala da im posaljem izjavu koju ce oni proslijediti MUP-u u kojoj izjavljujem da ne zelim promjenu prebivalista i da je doslo do zabune...
  2. Pozdrav svima, Trenutno boravim u Sloveniji gdje sam i zaposlena od travnja 2020. Ovdje imam prijavljeno "zacasno prebivalisce" do kraja 2022. Kako bih odjavila boraviste u Hrvatskoj, zakazala sam sastanak u nasem Veleposlanstvu. Na sastanku mi je gospodja ponistila osobnu, iako sam ju vise puta pitala zasto - buduci da se na osobnoj nalazi adresa mog prebivalista, koje i dalje je u Hrvatskoj. Njezino objasnjenje je bilo - da je promjena boravista unutar Hr jedno, a promjena boravista van Hr drugo, i da je to naprosto postupak. Po izlasku sam vidjela da je na uplatnici za placanje procesa napisala "promjena prebivalista". Mozete li mi savjetovati, sto je najbolje da napravim? Na stranicama Veleposlanstva drugdje nalazim sljedece: "Hrvatski državljanin koji se ne namjerava iseliti iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi, nego privremeno boravi izvan Republike Hrvatske radi obrazovanja, zaposlenja, dugotrajnog liječenja i drugih razloga nije dužan odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ta osoba je dužna policijskoj upravi ili postaji na čijem području ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu. Ako nije u mogućnosti doći u Republiku Hrvatsku, obavijest o svojem privremenom boravku u inozemstvu može dati i u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu te mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu (potvrdu o zaposlenju, školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu i sl., a u nekim slučajevima i svoju pisanu izjavu o razlozima boravka u inozemstvu).Osoba koja privremeno boravi u inozemstvu ima i dalje prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i ima pravo na osobnu iskaznicu s adresom prebivališta u Republici Hrvatskoj." Koliko shvacam, konzulica nije imala nikakvo pravo samoinicijativno mi ponistiti osobnu. Sada ne samo da nisam uspjela prijaviti privremeni boravak, nego imam u postupku nezeljenu odjavu prebivalista, i manjak osobnog dokumenta kojeg ne znam kad cu staviti u izradu s obzirom na coronu i situaciju s granicom. Puno hvala svima, svaki savjet je dobrodosao!
  3. Postovanje, Nadam se da mi netko moze pomoci u vezi sljedeceg pitanja. Dobila sam stipendiju koju financira Eu i kao stipendist cu biti zaposlena na institutu u Ljubljani. Sukladno tomu, morat cu promijeniti prebivaliste, i, koliko razumijem, postati porezni obveznik u Sloveniji. Istovremeno, u procesu sam prodaje nekretnine u Hrvatskoj. Kupac je u procesu dobivanja kredita te bi po dobivanju istog isplatio trazeni iznos na moj racun u HPB-u. Zanimaju me zapravo dvije stvari: 1. imam li neke porezne obaveze prema Hr vezano za stipendiju (od Eu) koju primam kao zaposlenik u Slo; 2. imam li porezne obaveze prema Hr s obzirom na prihod koji ce biti ostvaren prodajom nekretnine? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija