Jump to content

Dalmatinka_M

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dalmatinka_M objavio

  1. Radovi se još odvijaju! Da li se može zvati gradski komunalni redar,da on utvrdi stanje stvari?!
  2. Poštovani! U stambenoj zgradi sa 34 stana, ovih dana je vlasnik stana u prizemlju nalio betonsku deku širine 1 m i dužine svog stana (2 balkonske nadstrešnice),te ogradio visine cca 80 cm! Da li je trebala kakva suglasnost ostalih vlasnika u zgradi,jer nitko nije ništa ni potpisivao,niti je bilo ikakvog sastanka u svezi istog. Po nekim saznanjima,vlasništvo zgrade je nekih 1,5 m oko iste,a ostalo je gradsko! Šta poduzeti u svezi gore navedenog?! Hvala!
  3. Hvala na opsežnom odgovoru! Nekretnina je inače upisana u katastar!
  4. Ako radite sa agencijom u HR,(napr.Adriatic,Adriagate) koja Vas reklamira napr.na Bookingu i na ostalim reklamnim stranicama,tada oni podmiruju PDV,jer oni posluju s njima i Vi s tim nemate ništa! Ukoliko direktno sami poslujete s Bookingom,onda ste obveznik plaćanja PDV-a! Osobno radim s agencijama godinama i oni plaćaju PDV-kako sam navela u prvom primjeru! Lp.
  5. Poštovani Imam dio obiteljske nekretnine (kao suvlasnik)-1 etaža kuće građene 1863 g.Generacijskom diobom kuće,daljnji rođaci imaju pola kuće,a mi (2 strica i brat i ja) svoju polovicu -3 etaže! Početkom 90-ih kuća je renovirana,jer je pod jednim krovom,te je svak dobio svoj ulaz (daljnji rođaci svoj-mi svoj)! S obzirom da je vanknjižno vlasništvo,kako je kao takvu nekretninu upisati u z.k.,jer mislim da nema gotovo nikakve papire,s obzirom na godinu gradnje?! Postoji i diobeni ugovor između stričeva i nas! Hvala!
  6. Molim Vas, da li kod sudske diobe (civilna dioba),ako su 2 vlasnika-oba plaćaju troškove pola-pola ili prema udjelu u nekretnini?! Hvala!
  7. Poštovanje! Molim Vas odgovor na slijedeće: postoje 2 suvlasnika nekretnine,koju jedan koristi povremeno i uzurpira,a drugom ne da pristup! Da li se sudskim putem može tražiti blokada korištenja nekretnine /od strane drugog suvlasnika/ dok se ne riješi suvlasništvo tj.podijeli šta je čije,s obzirom da nitko od suvlasnika na navedenoj nekretnini nema mjesto prebivališta? Hvala!
  8. Dala sam joj 48 sati da se očituje,u protivnom joj oduzimam punomoć! Naravno,dotična se uredno javila u tom roku,poslala broj spisa Tužbe koju je podnijela taj isti dan.A s tim me zavlačila predugo! Sad ću i ja zavlačiti s plaćanjem ;))
  9. Navedena osoba uredno čita moje poruke na WA,te prati moj status na istom! A na poruku ne odgovara,ni na mail!
  10. Molim Vas odgovor! Moja odvjetnica,koju sam angažirala u vezi pravnog posla /sudske tužbe/,još prije 3 mj.i s kojom sam dogovorila gore navedeno prije gotovo 2 mj.,ne javlja mi se! Na već 2 moja pisana upita/zadnjih mj.dana/ šta je s tužbom koju je trebala pokrenuti-nema odgovora! Sad šaljem pisani dopis /mail/ ukoliko mi se ne javi u roku 2 dana sa brojem spisa predmeta,da smatra da joj uskraćujem/poništavam danu punomoć! Da li je gore navedeno pravno u redu-mislim na moj "otkaz"istoj?! Navedena je u drugom mjestu stanovanja! Hvala!
  11. Poštovani, ukoliko netko zna-može li se dignuti hipotekarni kredit za nekretninu koja je u suvlasništvu više osoba,a jedna bi digla isti? Hvala i lp.
  12. Poštovanje! Već sam u par navrata pisala o problematici koju imam. Radi se o nasljedstvu čije rješenje datira od prije puno g. Naime,nas četvero nasljednika nasljeđujemo svi po 1/4 svega (2 kuće i dosta čestica zemlje) iza smrti supruga tj.oca! Njih troje nasljednika godinama mi ne da ući u posjed,a prije g.dana umire 1 od nasljednika-sestra! Naravno dolazi do ostavinske rasprave iza nje,gdje smo mi ostali troje opet nasljednici (majka,brat i ja)! Oni i na toj ostavinskoj osporavaju neku ostavinu i ista se rasteže na više od g.dana. Rješenje je upravo pravomoćno sa iste i sad idem u novu pravnu bitku s njima,ne bi li ušla u posjed svog vlasništva! Imam namjeru podnijeti tužbu za ulazak u posjed-da dobijem ključ i da mogu koristiti (kao što su svi oni koristili i koriste sve te g.),do diobe! Zanima me nešto o tom procesu i koliko to može trajati! Ušla bi u dio nekretnine koju niko trenutno ne koristi (ima više etaža i ulaza),pa me zanima ukoliko to uspijem sudski realizirati smijem li promjeniti bravu na ulaznim vratima tog dijela?! Hvala!
  13. Ne mora nigdje pisati da su fotografije zaštićene,jer se to podrazumijeva,a autor nema potrebe nikakvu fotografiju "zaštititi" ili plaćati porez,samo dokazati "originalom"- (full size) da je foto njegov! Nečija autorska fotografija objavljena na internetu se smatra autorskim djelom,koje je zaštićeno zakonom o istom: Članak 189. (1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: 2. bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava ili udruge za kolektivno ostvarivanje autorskog prava reproducira, distribuira, skladišti ili poduzima druge radnje radi distribucije, ili na bilo koji način priopći javnosti ili preradi autorsko djelo, ili se njime koristi bez plaćanja naknade, ili se na drugi način protupravno koristi autorskim djelom (članak 18.-33.), 4. bez navođenja imena, pseudonima ili neke druge oznake umjetnika izvođača, osim ako je umjetnik izvođač u pisanom obliku izjavio da ne želi biti naveden, javno se koristi njegovom izvedbom
  14. Hvala Vam! Niste mi odgovorili treba li prije sastaviti diobeni ugovor,jer postoji i zajednička okućnica,garaža,podrum (ovo dvoje zadnje van kuće tj.u okviru okućnice)! Brat koji živi van Europe i želi etažiranje,ali godinama ne želi održavanje i plaćanje računa!
  15. Poštovani! Zanima me slijedeće: Moj suprug i njegov brat vlasnici su kuće (nasljedstvom iza smrti roditelja) po pola! Teorijski se zna šta je čije,ali diobu nikad nisu stavili na papir! Sad njegov brat (koji inače odavno živi van Europe) želi etažiranje! Kakva je procedura s obzirom na sve gore navedeno?! Da li treba prije napraviti dokument o diobi,da se zna šta je čije,pa onda na osnovu toga uraditi etažiranje?! Molim hitan odgovor! Hvala,lp.
  16. Čekam drugo po redu ročište,ali kao što znate već je dugo štrajk! Izjave osoba su isključivo radi moguće koristi druga 2 nasljednika (osim mene),koji su iste predali tek 8.mj.nakon smrti sestre i 5 mj.nakon prikupljenih papira u J.B.koji nije mogao riješiti ostavinu nego je sve poslao na sud!
  17. Poštovanje! Ako netko može dati odgovor na slijedeće: Već neko vrijeme vodi se ostavinska rasprava iza smrti sestre,na sudu! Prije nekog vremena (kad je bilo 1.ročište) dobila sam uvid u dokumente koji se odnose na dvije osobe koje su dale ovjerene izjave kod J.B.,koje su po njihovim navodima tada radile kao "pomoć u kući",dok je sestra bila još živa! Kontaktirala sam nedavno voditelja projekta "pomoć u kući" u to vrijeme i zatražila podatke o obe te osobe tj.od kad do kad su radile u projektu.Dobila sam odgovor da ne mogu dobiti podatke zbog zakona o zaštiti podataka /GPDR/,iako sam obrazložila stvar i rekla da imam pravni interes u ostavinskoj na sudu! Sve je to bilo preko maila! Kako da dalje ostvarim svoja prava i dobijem te podatke /koji trenutno nisu možda toliko bitni za ostavinsku,ali mogli bi biti/?! Hvala! Lp.
  18. Evo,nije došlo do tužbe od druge strane,te ostavinska iza smrti sestre /izvanparnični postupak/ na sudu ide dalje! Zanima me da li dalje u procesu mogu tražiti od suda da mi se omogući i pristup u moj dio koji ću naslijediti,jer sam već dugo u dijelu vlasništva nasljedstva od pok. oca (1/4),ali onemogućen mi je posjed/pristup istom?! Ili se oni ne bave s tim u ovom postupku! Hvala!
  19. Poštovanje, Molim ako mi se može pojasniti slijedeće: U kojem slučaju bi mogla potraživati nužni dio ostavine iza smrti majke,ukoliko bi ona oporučno ostavinu ostavila svom sinu (mom bratu)?! Šta je sa slučajem ukoliko netko sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju ili nešto slično,kakva su tada prava za nužni dio? Hvala!
  20. Što se tiče ključa-tražila sam isti prije cca 2 g. preko dopisa moje odvjetnice,na korištenje dijela kuće koji niko ne koristi-do diobe! Međutim oglušili su se tada o moju zamolbu,bez ikakvog odgovora!
  21. Mi smo već na Sudu i imali smo 1.ročište sad u 3.mj.Upravo kako ste i rekli-sud je uputio drugu stranu (majku i brata) da se dogovore sa mnom ili da me tuže i dokažu svoje tvrdnje! Još teče rok za tužbu (30 dana od Rješenjs suda) i šta će oni riješiti ne znam dok ne dobijem novi poziv za Sud!
  22. Moj otac je davno preminuo,ali nikad se nije napravila dioba između nas četvero,jer je oni nisu htjeli! To je davno gotova stvar! Djed je preminuo isto davno,prije mog oca i ostavio oporuku šta kome ostavlja,ali dioba između stričeva i nas (četvero nasljednika mog oca) je napravljena tek iza smrti mog oca! Papiri su uredni u toj podjeli,ali na ostavinskoj sad,iza smrti sestre,majka i brat to osporavaju,jer im tako odgovara!
  23. Bonaparte 1.Nekretnina ostala iza smrti mog oca dijeli se na 1/4 i to nije sporno na ovoj ostavinskoj.Tu ću dodatno naslijediti 1/4 od sestrine 1/4! 2.Sporna druga nekretnina je ostavština mog djeda po ocu,gdje smo nas četvero naslijedili njegov dio isto sa po 1/4 svak.Ali to je 1 etaža stare kuće prvi red do mora,koja nije velika! Diobeni ugovor između stričeva i nas to nedvojbeno i pokazuje,te Rješenje iza iste te diobe o nasljedstvu! Moj brat tu živi i ulagao je u isto,pa majka i on osporavaju sestrin dio,samim time i moj! Nadam se da je sad jasnije
  24. Bonaparte Ovdje se radi o tome da se i nakon (pre)dugih niz godina ne zna šta je čije,pogotovo na 1 većoj nekretnini i to samo zato jer se njih troje nije htjelo djeliti (dioba),a svi su istu koristili,a ja ne,jer nemam pristupa svom vlasništvu tj.nisam u posjedu! Sad,nakon smrti jednog od njih,preostalo dvoje osporavaju i dio nasljedstva druge nekretnine umrloj osobi,a time i meni moj dio na istoj,kao i nasljedni dio umrle! Unatoč što su svi papiri čisti i vidi se ko je čiji nasljednik,oni osporavaju čak i svoje vlastite potpise na određenim dokumentima,koji su ispravni,pravdajući se da su oni ulagali u nekretninu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija