Jump to content

donkeylaa

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je donkeylaa objavio

  1. Posljednja uplata je bila nekad prije 6.3.2012. jer je na taj datum ovrhovoditelj donio rješenje o obustavi zbog uplate ovršenika. Dostava ovršne isprave na ponovnu naplatu je 19.8.2022. Dakle više od 10 godina sto je i apsolutni rok zastare, medutim na Zahtjevu za naplatu se ne navodi datum posljednje naplate nego samo datum ovrsnosti a on je 29.5.2011. pa mi nije jasno je li Fina po sluzbenoj duznosti moze ici na naplatu iako u zahtjevu vidi da je proslo vise od 10 god. Pretpostavljam da ih nije briga. Je li treba ici na Tuzbu za odgodu provedbe ovrhe pa ukoliko prode na parnicu radi proglasenja ovrhe nedopustenom ili ne mora na sud da bi se zaustavila prica? I ako da koji sud je nadlezan za ovo-pretpostavljam sud u mjestu ovrsenika?
  2. Molim kratak savjet ili info oko konkretnog slucaja... Ovrha na temelju vjerodostojne isprave s klauzulom ovrsnosti od 5/2011 se na zahtjev ovrhovoditelja privremeno obustavlja u 3/2012 radi djelomicnog placanja ovrsenika te se prije nekoliko dana, dakle u 8/2022 ponovno salje na naplatu preko Fine za ostatak duga. U zahtjevu za izravnu naplatu stoji datum klauzule ovrsnosti 29.5.2011. - Novcana sredstva su zaplijenjena i stajat ce 60 dana na prijelaznom racunu. Da li se u ovom slucaju radi o zastari i sukladno kojem propisu? Koji je pravni lijek dostupan ovrseniku da sprijeci provedbu naplate ako pricamo o zastari - je li Obrazac R kod FINA-e za reklamaciju dovoljan ili treba pokretati kakvu tuzbu ili obavijestiti JB odnosno ovrhovoditelja i istaknut mu zastaru itd itd... Zahvaljujem unaprijed.
  3. Opcinski sud je nadlezan onaj koji se nalazi u mjestu prebivalista ovrsenika a sto je sa javnim biljeznicima jer iz prakse znam da proces mogu voditi i biljeznici iz drugog mjesta... na koji nacin buduci nasljednik moze znati isplati li mu se preuzeti nasljedstvo ili ne? Jer po ovome sto si rekla ispada da treba kontaktirati sve javne biljeznike u drzavi sto je notorna glupost. Postoji li neki zahtjev ili neki sluzbeni obrazac za to... Nije valjda da se nasljedstvo prihvaca na blef...
  4. Imam slicnu situaciju pa ako moze info. Naime radi se o povremenim davanjima (mjesecnim) za koje je ovrha pokrenuta cca 2015. za dugovanja od 2002. do 2013. i pravomocnost je dobila jer je ovrsenik od 2010. 100% invalid i nije preuzeo ovrsnu ispravu (dakle oglasna ploca). Da li je moguce da ovrhovoditelj u jednu ovrhu stavlja 11 godina dugovanja (po zakonu mislim da je mogao najvise za 3 godine traziti ovrhu) i posto je povucena s fine zbog nemogucnosti naplate, da li postoji mogucnost da se ista srusi jer je obitelj tek saznala za taj dug slucajnom provjerom nekih drugih dugovanja koje podmiruje kod istog ovrhovoditelja. 2. Na koji nacin se moze saznati ukupno dugovanje odnosno info o svim aktivnim ovrhama (ispod 10 god starosti) u slucaju da je ovrsenik preminuo, dakle za potrebu odluke o prihvacanju ili neprihvacanju nasljedstva. (Fina ima samo one koje su predate i to u zadnje 3 god zbog prethodno spomenutog clanka 12 Zakona o naplati....)
  5. Pozdrav, imam pitanje vezano za ovu tematiku. Naime radi se o cestici zgrade odnosno stanu do kojeg se dolazi stubistem koje je na susjednoj cestici i kao takvo se stubiste koristi vec 50 godina te je u etaznim elaboratima vezanim za cesticu na kojoj se nalazi taj stan definirano pravo koristenja tog stubista te je isto i ucrtano uz naznaku ''trajno pravo koristenja''. S obzirom da planiram kupiti taj stan, banka od mene trazi upis prava sluznosti u ZK izvatku (povlastne i posluzne nekretnine) ali je zbog zabiljezbi, odnosno ovrha koje su na pojedinim etazama cestice na kojoj se stubiste nalazi taj upis sluznosti nemoguc (barem tako kazu u zemljisniku). 1. Da li je moguce na neki nacin upisati tu sluznost s obzirom da se ista spominje u etaznim elaboratima vec od prije 30 godina koje zemljisnik ima a ovrhe na susjednoj cestici su krenule ima nekoliko godina? 2. Da li je moguce uopce sklopiti ugovor o pravu sluznosti s vlasnicima susjedne cestice na kojoj se stubiste nalazi i hoce li kao takav uopce imati pravnu snagu sukladno tome da bi potpisnik trebala biti osoba koja je trenutni vlasnik ali su cestice opterecene ovrhom? 3. S obzirom da ima nekoliko vlasnika na susjednoj cestici na kojoj je stubiste da li ugovor o sluznosti moraju potpisati svi ili samo oni kojima to stubiste sluzi da dodu do svoje etaze - u smislu da ima nekoliko vlasnika na toj cestici gdje je stubiste ali zbog geolokacije to stubiste njima uopce ne sluzi da bi dosli do svoje etaze?
  6. Dobro ajd ako promijenimo jedninu u mnozinu (obrnuto sam napravio radi jednostavnosti) opet bi trebali dobiti jednoznačnost ponudenog rjesenja zar ne? Znaci promatrana nekretnina nema u katastru na svojoj cestici svoj ulaz/stubiste nego je to isto na cestici susjedne nekretnine... I radi se o dvije visestambene gradevine i etazirane su obje ali u etazama XX je ucrtano stubiste koje je nekim slucajem ''pobjeglo'' u katastru na YY cesticu (mozda je samo ucrtano u elaboratu o etaziranju ali nije oznaceno nikakvom cesticom)... Spominjete MU - meduvlasnicki ugovor? kako mislite da bi se isti mogao sklopiti ako dio vlasnika etaža (ili jedan vlasnik ako hocete) ima na sebi ovrhu radi koje se ta nekretnina na YY cestici nalazi pred prodajom od strane ovrhovoditelja.... Pretpostavljam da niti sadasnji vlasnik YY a niti ovrhovoditelj nema pravo potpisivati nikakav ugovor dok je ovrha u tijeku ili? Moraju li MU potpisati svi koji imaju ikakav udio vlasnistva na YY cestici (u slucaju da ih je vise) ili samo oni cije su nekretnine vezane za taj ulaz? (pod primjerom da ima vlasnika nekretnina/etaza na istoj cestici ali s druge strane zgrade koji nemaju potrebu koristenja tog ulaza) Sto ako ovi sa XX cestice taj ulaz koriste sto godina i nema alternative da se do nekretnine dode osim tim istim ulazom/stepenistem? Moze li ovaj sa YY ikada to zabraniti?
  7. Nisam siguran jel se kuzimo. Stubistem se dolazi do XX cestice i do YY cestice ali je u katastru to stubiste na YY cestici a u etaziranju na zemljisniku XX cestice se ne navodi da je stubiste na YY vec je ''sastavni'' dio etaziranja ali bez oznake da je to na YY cestici. Ko sprijecava vlasnika YY cestice (sadasnjeg) ili nekog buduceg ako ovrhovoditelj realizira prodaju da danas sutra zabrani vlasnicima XX cestice da dodu do svojih nekretnina s obzirom da je stubiste na YY cestici.
  8. Pozdrav ekipa, sto uciniti ako u etaznom elaboratu na ZEMLJISNIKU (provedeno) na jednoj cestici XX stoji ucrtano zajednicko stubiste s pravom koristenja svih suvlasnika svih etaza na toj cestici, dok u KATASTRU to isto stubiste uopce ne pripada toj cestici XX nego YY sto u konacnici znaci da vlasnici etaza XX cestice nemaju pravo koristenja stubista ako to vlasnici etaza na YY cestici odrede? Stubiste je u naravi zajednicko i iz njega se vec 50 godina pristupa i XX i YY cesticama medjutim jedna od etaza na YY cestici je sada predmet ovrhe stoga me zanima da li ovrhovoditelj moze dati nekakvu obvezujucu pisanu izjavu da daje trajno pravo koristenja tog stubista svima i jel ta pisana izjava obvezuje buduceg vlasnika na isto ili tu izjavu moze dati sadasnji vlasnik (uskoro ovrsen) ....? Koji je najjednostavniji/najbrzi a koji najsigurniji nacin da se ova situacija rjesi s obzirom da bi parcelizacija bila mission impossible radi trenutne situacije... Tenks!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija