Jump to content

Saschie

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav! Mama i ujak me žele ovlastiti da ih zastupam u prodaji posjeda. Ujak je u Njemačkoj te nema namjeru dolaziti, a trenutno zbog situacije nije ni moguće. Mama je u HR ali se ne želi time baviti jer bi ionako ja svugdje s njom trebala ići. Pročitala sam dvije teme ovdje vezano uz punomoć ali ipak bih htjela provjeriti par stvari. Dakle, treba sastaviti specijalnu punomoć za kupoprodaju nekretnine. 1. mama i njezin brat imaju svaki polovicu udjela, trebam li posebno punomoć od mame, posebno od ujaka ili se može sve zajedno? 2. pročitala sam i da za Njemačku nije trebao prijevod punomoći nego mogu ujaku poslati samo na hrvatskom? Je li to stvarno tako, je li sigurno ili je ipak bolje napraviti prijevod? (ujak će to rješavati kod javnog bilježnika u Njemačkoj), da li slati samo prijevod ili treba i original i prijevod slati u Njemačku? 3. postoji li neka univerzalna špranca specijalne punomoći te gdje ju skinuti, ako ne postoji, kome se obratiti da mi ju sastavi, bilježniku, odvjetniku, nekom trećem? Našla sam ovaj primjer šprance na internetu (Primjer specijalne punomoći ) , je li to ok špranca, mogu li ju iskorisititi, pokriva li sve elemente koji mi mogu zatrebati prilikom prodaje, je li pravna terminologija te šprance ispravna i "up to date"? Naravno, ispravila bih gramatičke greške i unijela naše podatke. 4. koliko primjeraka punomoći napraviti? (kupac će uplatiti novce u kešu, jednokratno, na račun mame, ne znam da li to onda isključuje posredstvo banke i jedan primjerak punomoći manje?) Ispričavam se na puno pitanja i ako tražim previše određenih informacija, a bit ću zahvalna na bilo kojoj informaciji. Hvala unaprijed!
  2. Da, imate pravo. Nisam znala da je kućni broj dovoljan da se netko baci u potragu i sazna sve informacije. A nisam dala potpune informacije jer ne znam što je uopće sve dostupno. Na informacijama sam zahvalna.
  3. Da, javni su, ali nije baš ugodan osjećaj da si je netko uzeo ekstra trud da pregleda jedno cijelo mjesto da bi našao nečije podatke iako nisam navela o kojoj se ulici radi. Pomalo je stalkerski. Hvala na ostalim odgovorima.
  4. Ispričavam se ali od kud vama ti podaci?
  5. Ja sam zadužena za rješavanje toga za majku i njezinog brata koji su vlasnici. Po informacijama od njih ta kuća nema nikakve papire. U katastru je ta kuća dobila kućni broj XA, a ova manja kuća ima broj X, osim toga je slovima nabrojena u popisu na toj čestici i piše joj površina, što su izgleda nekako izmjerili izvana, odokativno. Hvala na komentaru.
  6. I nama je čudno, to je velika kuća, na tri etaže ali praktički u cigli. Građena valjda 60' ili 70'. 2019. su bile neke geodetske izmjere, revidirana su zemljišta itd. Čak smo dobili rješenje da nam pripada nešto više zemljišta. Izgleda da ću morati do referenta saznati pojedinosti. Hvala na odgovoru. Ali dalje ću svejedno trebati savjet mogu li prodati u postojećem stanju.
  7. Vidljiva na katastru kao označena, pridodan joj je kućni broj plus slovo te je upisana kvadratura, to su valjda računali odokativno. Ne znam hoće li se taj referent razumijeti u uvjete prodaje jer ponavljam mene zanima pravni aspekt prodaje u ovom postojećem stanju. Da kupac na sebe preuzme eventualne buduće ozakonjenje ili rušenje ili što već proizađe iz toga....
  8. Nama nije bitno hoće li biti legalizirana nakon prodaje niti što će kupac učiniti sa kućama, možda ih i sruši, ali se mi time ne želimo baviti, a kupac želi kupiti u ovkvom stanju. Pitam je li to pravno moguće, prodati zemljište s dvije kuće (od kojih veća kuća nema nikakve dozvole ali je od nedavno vidljiva na katastar.hr), a da mi kao prodavatelji ne moramo nabavljati papirologiju, legalizirati, plaćati eventualne kazne itd. Problem je što doista nemamo nikakvo znanje o ovoj tematici. Trebamo formirati prodajnu cijenu, a ne znamo što s velikom kućom, hoće li je budući kupac smjeti koristiti ako nema dozvole itd tj. kako kažete da se neće moći legalizirati pošto ne smiju biti dvije kuće na zemljištu. Rado bih uzela nekog savjetnika za sve detalje uz prodaju, bavi li se netko takvim savjetodavnim radom, odvjetnici ili netko?
  9. Poštovani, trebali bi prodati zemljište s dvjema kućama. U katastru su navedene dvije kuće, jedna ima sve dozvole i priključke, a druga, stara, nije nikad legalizirana, nema nikakve priključke (struja, voda, kanalizacija) i ne znamo je li preizgrađena, ima li ikakve druge dozvole, vjerojatno nema. Osim toga postoji još dvorište i oranica. Vlasnici su majka i njezin brat, 2/1, oboje suglasni s prodajom kuće, nema nikakvih tereta niti plombi. Dobili smo upit za kupnju kuće i ono što me zanima je da li se može sastaviti takav ugovor da se zemljište s kućama proda u ovakvom stanju uz napomenu da novi vlasnik preuzima obavezu legalizacije i svih ostalih potrebnih stvari? Naravno, uz pristanak kupca, za što je on već sada izrazio slaganje. Da li postoji ikakva opcija prodaje u zatečenom stanju ako ide preko banke ili ako ide privatno isplata bez kredita? Ne želimo naškoditi ni u kojem smislu niti kupcu niti sebi. Od kud uopće krenuti? Je li banka potrebna ako kupac ima novce u kešu i kupuje bez kredita? Nemamo nikakvog iskustva s prodajom. Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija