Jump to content

Orion1

Korisnik
  • Broj objava

    85
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Orion1 objavio

  1. Hvala na odgovoru. Samo jos pitanje (neuka sam u tim stvarima i stvarno nagadjam). Dali su mozda susjedi trazili nuzni prolaz preko sudski dodjeljene zastupnice nestale gospodje? Pa posto nemaju prilaz parceli, dozvoljen im je nuzni prolaz. To se upisuje u katastar kao vlasnistvo?Hvala na savjetu ali u katastar budem mogla ici tek u proljece.
  2. Postovani, Zeljela bih, da mi netko objasni kako su se susjedi katastarski upisali na cesticu koja ima oznaku PUT, a u vlasnistvu je osobe kojoj se gubi trag u SAD, jos 1985g.? Gruntovno, tj. vlasnica je jos uvijek uvijek nestala gospodja. Susjedi,, svojataju,, put, kao svoje vlasnistvo. U produzetku imaju gradjevinske cestice, jedan je izgradio i kucu. Hvala.
  3. Postovani,molim vas da mi netko odgovori, koliki bi bili troskovi suda, za Pravo sluznosti puta.Put je zasebna cestica, postojao je godinama, da bi susjedi odkupili gornji dio puta i prosirili ga. To je jedini put do moje parcele. Vec par godina pokusavamo sa susjedom dogovoriti, pravo sluznosti, uz naknadu, ali nema pomaka. Sad mi je rekao,, nema tih novaca,,. Dozvoljavaju nam, da idemo pjesice, ali autom ne. Mi tu zivimo, stariji smo ljudi, treba kupiti i donjeti vodu za pice, donjeti bocu za plin, isprazniti septicku jamu... Stavili su rampu i lokot na nju. Pitanje je, dali moram na sud i koliki bi bili troskovi? Hvala unaprijed.
  4. Postovani, Muz i ja stanujemo u vikendici na moru na otoku, gdje smo i prijavljeni. Kad smo sagradili kucicu, dobili smo Rijesenje o placanju poreza za kucu za odmor. Kroz zimu odemo kod sina i budemo tamo. Prosle godine dobili smo racune za platiti komunalni i vodni doprinos, koje isto placamo. U razgovoru s domacim ljudima, dolazimo do podatka da oni placaju samo komunalije. U gradu imaju stan ili kucu, a na otoku nasljedjenu nekretninu u koju povremeno dolaze. Kad sam se pozalila na Rijesenje komunalija, rekli su da to nije stvar, nego Porezne. Kontaktirala sam poreznu i vele da moram dokazati da na otoku zivim i kroz zimu. Dokaz su racuni Hepa. Naravno, kroz zimu nema neke potrosnje, jer mi smo negdje oko 6mj.na otoku, a 6mj.na kontinentu. Da li mogu izbjeci placanje poreza i na koji nacin?
  5. Postovani, Susjed se je upisao u katastru 2018 na dio parcele koja granici s njegovom, okruzuje je. Pretpostavljamo vjerojatno Zakonom o dosljednosti. Od tada parcelu kosi, rijec je o parceli velicine oko 300m2.Njegova parcela je oko 200m2.Sad je na dijelu te otudjene parcele napravio crnu jamu. U gruntovnici je kao vlasnica upisana gospodja kojoj se gubi trag 1985g u SAD. Preko dijela te,, uzurpirane,, parcele vodi put,koji je tu bio stoljecima.U katastru se vodi kao put. Od tada susjed nama ostalima susjedima brani prolaz automobilom. Mozemo proci samo pjesice. Da li on ima pravo to raditi s obzirom da je vlasnica jos uvijek druga osoba? I pitanje za strucne osobe, kako i na koji nacin moze netko na taj nacin,, ukrasti,, tudju parcelu? Mozemo li mi uopste sto napraviti ?
  6. Meni samo nije jasno, koliko dugo lokalci mogu,, zavlaciti,, takvu situaciju? Zasto ne postoji neki rok, u kojem se to pravo odredjeno cl. 131,moze realizirati? Uostalom zasto uopste to pravo postoji, a nemoze se realizirati? Tko je napisao takav Zakon i bezvezni clanak? Meni su lokalci odgovorili neka idem na SUD 😠. Kao da na sudu nemaju pametnijih poslova nego se par godina natezati s takvim predmetima. To je jeftinije?
  7. ,, Super,, su ti nasi zakoni 😠. Ja placam porez na kucu za odmor (na moru smo gradili) , sad sam jos dobila rijesenja za platiti komunalnu naknadu i vodni doprinos. A znam puno njih sa otoka sto su nasljedili kuce, imaju stan u Zg ili Zadru, i placaju samo komunalno i vodni,a te nasljedjene kuce koriste kao vikendice. Kad sam to napisala, rekli su da je Porezna za to odgovorna. Pitanje je, koliko je vase djete staro? Ja mislim,ako djete tamo zivi ( pozanjimajte se na Poreznoj), da se onda nebi trebao platiti porez na vikendicu. Ali ce vas traziti racune od HEP-a, koliko struje ste potrosili kroz zimu itd... Morat cete dokazati, da tamo djete zivi.
  8. Dobila sam rijesenje o placanju komunalne naknade za vikendicu na otoku, u kojoj prebivam pola godine i tamo sam prijavljena. Ujedno placam vec par godina i porez za vikendicu. Kad sam se kod porezne pozanjimala, (da ne placam porez) da sam prijavljena na adresi od vikendice, rekli su mi, da moram dokazati racunima HEP A, da tamo bivam i zimi ? Zanjima me, zasto sad moram platiti i komunalnu naknadu uz porez? Znam, da otocani koji su nasljedili kuce u kojima bivaju ljeti, placaju samo komunalnu naknadu, nikakve poreze za vikendice, dok imaju kuce ili stanove u Gradu.
  9. Molim vas, da mi objasnite, kako su se onda u katastru upisali moji susjedi na parcelu i put, od jedne gospodje, koja je odselila u SAD i gubi joj se trag 1987g.Upisani su u katastru, u gruntovnici nisu. Ali oni,, svojataju,, te parcele.
  10. Postovani. Podpisali smo ugovor s Agencijom o prodaji stare kuce. Provizija je 5%.U ugovoru pise, ako sami prodamo kucu, moramo Agenciju obavjestiti o tome. Oni nisu nasli 6mj.nikakvog kupca, jednom su pokazali kucu i stavili oglas na njuskao. Mi smo nasli kupca. Sad me interesira, dali mi moramo svejedno njima platiti tih 5%. Htjeli bi svejedno, da Agencija sprovede cijeli postupak.
  11. To je ta tema,, Pravo sluznosti puta,,. (za g. ,, kira,,). Nazalost neznam napraviti poveznicu.
  12. Velim, procitajte temu,, Sluznost puta,,, tamo sam opisala u detalje svoju situaciju. Postupak sam ja pokrenula,dakle na moju inicijativu su i oni pokrenuli postupak, da bi na kraju sve zaustavili. Zadnji odgovor sam dobila od tog istog odjela, koji je i pokrenuo postupak, to je UO za gospodarenje gradskom imovinom. Oni me upucuju nadležnom sudu. Nemogu udovoljiti mom zahtjevu. Ma velim, mafija. Da ne nabrajam opet sve cl. Zakona o cestama, gdje pise ustvari, da je Zakon na mojoj strani. Ocajna sam. Kao što sam napisala susjedima smo vec dva puta ponudili novce, sto oni odbijaju, Grad se ne zeli,, petljati,, u pricu i preostaje nam samo SUD. Taj put nam je jedini put kojim mozemo doci autom na parcelu, ali u privatnom je vlasnistvu. Put je postojao preko 100g, susjedi su od gornjeg susjeda kupili kvadrate, prosirili put, i upisali se u katastru i gruntovnici kao vlasnici cijelog PUTA . Dozvoljavaju nam samo prolazak pjesice, stavili su rampu.
  13. Ma izgleda, da to sve ide,, po babi i stricevima,,. Nitko nezna zasto i kako se JLS, ponasa u pojedinim primjerima. Pisala sam vec na temi,, Sluznost puta,,. Meni je tamo JLS odbio, da put koji je zaveden u katastru kao PUT, postane nerazvrstana cesta. Prvo su pokrenuli postupak, da bi ga zaustavili. Obrnuti slucaj od vasega.
  14. Pozdrav. Prodajemo staru nasledjenu kucu. Kuca je gradjena 1958g. Agent zahtjeva uporabnu dozvolu. Nasli smo dokumente i nacrte kad je gradjena. Problem je dogradjena garaza, za koju neznamo godinu izgradnje. Muz misli, da je gradjena prije 1968, kako se to provjerava.
  15. Jos jedno pitanje, energetski certifikat je obavezan? Kuca je gradjena prije 1968, uz gradjevinsku dozvolu, moramo izvaditi i uporabnu dozvolu?
  16. Ugovor i tabularnu damo kupcu u ruke, kad nam da novce?
  17. Prodajemo staru, nasledjenu kucu. Objavili smo oglas, javio se kupac. Molim upucene, da me savjetuju kako ide postupak, da ne napravimo kakvu gresku. Kupca ne poznajemo. Da li je najbolje da odemo do javne biljeznice? Posto je cijena u €, kako se zastiti, da nam ne plate laznim novcanicama.
  18. Zivim u Sloveniji, gdje sam zaradila svoju mirovinu. U Slo sam prijavljena i imam kucu, koristim usluge Zdravstva. U Hr sam nasljedila kucu koju povremeno koristim kao vikendicu (placam porez) i posto sam drzavljan Hr, izvadila sam osobnu. Pitanje je, dali se moram prijaviti kao porezni obveznik u Hr.?
  19. Hvala na odgovoru. Susjed je u,, tisini,, sredio papire na sudu za parcelu od gospodje kojoj se gubi trag u SAD. Valjda na nacin, da je on tu parcelu odrzavao itd., itd Nije me briga, ako Zakon dopusta. Za PUT, napominjem, vlasnistvo je jos uvijek na nestaloj gospodji, a na katastru na njega (nema povijesni trag?) ?? Moje je pitanje, da li da se obratim na katastar ili gruntovnicu, i da ih na neki nacin obavjestim, da on opet u tisini ne prenese vlasnistvo.
  20. Moj susjed se je sudski upisao na parcelu gospodje(u katastru i u gruntovnici) kojoj se gubi trag u SAD 1987g.Gospodja izgleda nije imala nasljednike i on je uspio u toj namjeri 2019g.Na posebnom dijelu cestice, koja ima oznaku PUT, u katastru je zaveden on i jos jedan susjed. Ali u gruntovnici (vlasnistvo), jos uvijek je zavedena spomenuta gospodja. Pitanje je, dali se on moze naknadno upisati, ili gdje je zapelo? Jer ne vjerujem, da se istovremeno nije htio upisati i na tu cesticu. Meni kao susjedi, to je vrlo bitno, jer dio puta vodi do moje parcele. Moze li on na gruntovnici ponovno pokrenuti postupak, bez da sam obavijestena.
  21. Samo toliko, da vam bude jasnije, koja je to drzava. Dana 10.12.2019,dobila sam rjesenje,od Upravnog odjela za prostorno uredjenje i graditeljstvo, da je ta cestica PUT, javna prometna povrsina. Raspitivala sam se naokolo sto to znaci, pisala nadležnima nekoliko puta, da bi 18.03.2021 dobila obavijest, od Upavnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, da ce se pokrenuti postupak evidentiranja predmetnog puta po Zakonu... kao nerazvrstane ceste. Dana 01.04.2021 Povjerenstvo za evidenciju komunalne infrastrukture, dobilo je od gore spomenutog Odjela, da se evidentira put po svim tim Zakonima kao nerazvrstana cesta, podpisani procelnik T. K. . Nastaje tajac, poslije puno urgiranja Povjerenstvu dobivam odgovor 26.07.2021 od UO za gospodarenje gradskom imovinom, da obustavljaju postupak. Da bi nakraju 28.09.2021 od onog istog procelnika T. K., koji je pokrenuo postupak, dobila odgovor, da se PUT ne smatra nerazvrstanom cestom. Luda drzava. Prvo pokrenu postupak (jedan odjel), navodeci sve Zakone, da bi nakraju taj isti odjel cijeli predmet odbio. Pa tko je tu lud? Upucuju me na SUD. Zao mi je, ako sam vas mozda navela na krivi zakljucak, jer sam pisala odgovor u momentu, kad sam mislila, da ce se cijela stvar pozitivno rijesiti za mene.
  22. Procitajte temu,, Pravo sluznosti puta,,. Tamo je opisan moj predmet. Nazalost, usprkos svim Zakonima, koji su na mojoj strani Obcina me je odbila. Sad nazalost jedino mogu na sud.
  23. Bok. Na nasem otoku mozes graditi, samo ako je parcela veča od 450m2 prva zona, a druga zona mora biti 600m2.Pozanjimaj se kod odgovornih i pazi ako svejedno kupis , ciji je prilazni put. Da, nemas probleme kao ja, lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija