Jump to content

kapunjera

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Općinski sud kojem sam poslala zahtjev za dostavu podataka o vlasništvu nekretnina traži da "učinim vjerojatnim postojanje pravnog interesa". Što trebam napraviti (priložiti) da svoj interes opravdam kao "pravni interes"?
  2. Pozdrav Miroslav6, hvala na korisnim komentarima. Morat ću potražiti primjere završenih sudskih slučajeva u kojima se uspila dokazati nedopuštena pobuda.
  3. Hvala na komentaru miroslav6, Mislim da se u odnosu "roditelj-djeca" ne bi trebalo kalkulirati i mislim da bi zakon o obaveznim odnosima trebao pomoći u tom smislu a ne obrnuto. Moje pitanje je bilo da li postoje neki mehanizmi obrane od zloupotreba takvog ugovora ali nisam dobila nikakav odgovor u tom smislu, očito da nema. Postoje samo opravdanja za takve "akcije", žrtve bi se trebale zadovoljiti time. Pozdrav
  4. Miroslav6 hvala na komentaru. Mislila sam da skrb i uzdržavanje roditelja po zakonu jednako podjeljeno među djecom. Roditelj neće tužiti svoje dijete čak ni u takvom slučaju ako se odbija brinuti za njega. Da li je moguće da brat/sestra tuži drugog brata/sestru zbog neparticipiranja u skrbi za roditelja? Osim toga ima slučajeva da jedan od braće bez najave i bez prethodnog dogovora (iza leđa ostalima) sklopi ugovor sa roditeljem i na taj način priskrbi sebi cijelo nasljedstvo. Da li postoje mehanizmi za spriječiti takav pristup, odnosno da li takvom ugovoru treba prethoditi nekakva izjava (ovjerena ili neovjerena, bilo šta) ostalih da ne mogu ili neće brinuti o roditelju.
  5. Matrix hvala na odgovoru. Čudno mi je da neki zakon zapravo potiče na njegovu zloporabu. Naime, ako je zakonska obaveza brinuti se i njegovat stare roditelje, onda ovaj Ugovor zapravo potiče roditelja da "plati" nešto što ga ionako pripada. I to na uštrb drugih članova obitelji koje također voli. To je za stare ljude također dosta stresno ukoliko nisu posve "otplovili". Da li postoji mogućnost žalbe na taj zakon i kome adresirati?
  6. Da li osoba ima pravo sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa starijom osobom ukoliko mu je to roditelj? Ako je briga o roditeljima je zakonska obaveza djece, kako je moguće da jedno od djece sklopi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa roditeljem i na taj način razbaštini ostalu braću i sestre?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija