Jump to content

Tirak

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Tirak objavio

  1. Postovani, kupujem stan za koji cu ovaj tjedan potpisati predugovor. Agent preko cije agencije kupujem stan trazi da kaparu platim u gotovini, te kaze da predugovor nije potrebno ovjeravati kod biljeznika. Ima li tko kakav savjet glede toga? Mislim da cu inzistirati da se predugovor ipak ovjeri, iako mi se ne svidja niti hodati cestom s 20k eura u djepu... Razlog tomu je sto prodavatelj nema racun u Hrvatskoj, posto tu niti ne zivi, pa tako zahtjeva da mu puni iznos uplatim na strani racun u Eurima. Da li je to stvarno po zakonu i nije li to riskantno? Trebam li tabularnu izjavu dobiti odmah po uplati, ili tek kada njemu sjedne puni iznos u inozemstvu? Nepovjerenje mi ulijeva i to sto su na moj prijedlog da jednostavno otvori racun u HR banci (prodavatelj ima HR drzavljanstvo) rekli da mu je to komplicirano zato jer je star i teze pokretan... Dakle, nije mu problem doci iz druge drzave ovdje da potpisemo predugovor, ali mu je problem otici u banku i otvoriti racun... Cudno, zar ne? S druge strane, agencija preko koje kupujem se cini legit, papiri su uredni... Tako da ne znam jesam li samo paranoican ili ne... Trebam li na jos nesto obratiti pozornost? Hvala.
  2. Dakle, drugim rijecima ukoliko sam 2 tjedna bolestan, nema mi nikakvog smisla doci na posao iduca dva tjedna jer bih dobio tek nesto vise. Nego, nisam shvatio ovaj dio da me nezakonito placa. Kako bi trebalo biti i zasto je nezakonito? Neki savjet sto da kazem poslodavcu, tj. kako da definiramo ovo? Hvala.
  3. Postovani, situacija je ovakva. Radim u privatnoj firmi i zaposlen sam na neodredjeno. Placen sam po ucinku i to dnevno bude izmedju 300 i 500 kuna, ali sam prijavljen sam na minimalac, dok se ostatak isplacuje kroz dnevnice. Dakle recimo da radim oko 10 dana da zaradim taj minimalac, a radim 20 dana mjesecno. Sada me zanima sto bi teoretski bilo da sam 2 tjedna bolestan? Ako sam cijeli mjesec bolestan moram dobiti dio tog minimalca. A ako sam 10 dana bolestan, a 10 dana radim opet dobivam otprilike samo taj minimalac. Ispada da mi se onda uopce ne isplati raditi jos tih preostalih 10 dana u mjesecu. Da li je to zaista tako i sto zakon kaze glede toga? Sefa sam pitao i kaze da je to tako, ali nije vrlo rijecit, cini se kao da nesto mulja. Isto me zanima... Ako sam cijeli mjesec na bolovanju, a iduci mjesec odradim sve, ima li mi poslodavac pravo opet isplatiti samo minimalac i zadrzati dnevnice kako bi kompenzirao trosak za taj prethodni mjesec koji nisam radio? Hvala.
  4. U mojem slucaju radi se o PBZu. Ako je oboje neoporezivo stvarno ne kuzim zasto kod banke jedno moze, a drugo ne. Bas me zanima...
  5. Hvala svima na odgovorima. Nazalost na e-gradjani nije vidljivo, tako da cu morati tamo.
  6. Taj prvi ugovor je istekao 31.7. Bio je sklopljen samo u trajanju od mjesec dana. Na stranicama HZMOa mi ne pokazuje nista za 2020. godinu...
  7. A posto ga jos nisam potpisao znaci to da ustvari radim na crno trenutno ili sto? Mogu li to provjeriti negdje?
  8. Pozdrav svima. Imam u planu podici stambeni kredit. U razlicitim poslovnicama iste banke sam dobio zbunjujuce i oprecne odgovore, pa bih zamolio upucene da mi pojasne. Naime do sada mi je prijava bila na minimalac, a ostatak kroz dnevnice. U banci su mi rekli da se dnevnice ne racunaju u prosjek place, ali se racuna terenski rad. Rekao sam poslodavcu da mi ostatak place isplacuje kroz terenski rad, a ne kroz dnevnice, na sto mi je on rekao da je to zapravo isto i da mi u banci lazu. Tko je u pravu i sto da radim po ovome pitanju? Da li je terenski rad neoporeziv kao i dnevnice ili nije? Gdje je to vidljivo, na platnoj listi ili negdje drugdje? Trazio sam po internetu, ali ne nalazim konkretna pojasnjenja. Hvala.
  9. Dobar dan, Nakon sto sam odradio mjesec dana na odredjeno u novoj firmi, od 1.8. poslodavac me je prijavio na ugovor na neodredjeno. Tako bar kaze. Kad sam ga upitao zar ne trebam ja potpisati taj novi ugovor, rekao je da ne trebam da su me u knjigovodstvu prijavili za stalno i da to automatski ide. Moze li mi tko potvrditi je li to zaista tako, jer mi bas ne drzi vodu. Taj ugovor mi jos nije dao, kaze dat ce mi ga prvom prilikom kada se vidimo, posto ne zivimo u istom gradu. Zanima me gdje mogu provjeriti ovo provjeriti i kako znati je li me zaista prijavio ili nije? Na e-gradjanima nema nista, odnosno zadnje sto je vidljivo je prijava na mirovinsko s onim ugovorom na odredjeno. Staz i place za ovu godinu jos nisu vidljive... Takodjer me zanima gdje mogu provjeriti na koju me placu prijavio? Pri ugovoru na odredjeno sam bio prijavljen na minimalac, a ostatak kroz dnevnice, a sada smo se dogovorili da mi prijava ide na 6000 kuna. Gdje to mogu vidjeti? Hvala unaprijed na odgovorima.
  10. Postovani, radi se o drzavljanu trecih zemalja koji je clan obitelji hrvatskog drzavljanina, te ima hrvatski OIB i privremeni boravak u Hrvatskoj. Nema posao ovdje, niti ne planira raditi. Pokusali smo u nekoliko banaka otvoriti tekuci racun, ali svugdje su nam rekli da nije moguce bez zaposlenja. Ima li neki nacin osim zaposlenja? Ne mogu vjerovati da osoba koja ima odobren boravak nema pravo otvoriti racun u banci kako bi drzala svoj novac na njemu. Nema nikakvog smisla... Hvala na odgovorima i prijedlozima.
  11. Poslao sam im upit ponovno i dobio razlicit odgovor danas (ocito od druge osobe). Rekli su mi da je karantena za sve strance besplatna (cak i za one koji nisu clanovi obitelji). Mozete li me uputiti na ovo o 250kn po danu? Hvala.
  12. To je dosta komplicirano s obzirom da niti sam ja u Hrvatskoj, niti su oni u stanu. Mogu ili bezveze placati ili otkazati ugovor i kad dodjem u HR ga predati na poreznu. Znate li mozda mogu li imati problema zbog toga, u smislu da me se optuzi za izbjevaganje poreza? Hoce li provjeravati moje bankovne racune i vidjeti da su mi uplate i dalje stizale nakon otkazivanja ugovora? Hvala.
  13. Hvala na odgovoru. A kako se podstanari mogu zastititi u tom slucaju, odnosno sto sprjecava stanodavca da naknadno upise vise nego sto podstanari duguju? Dakle, bez ove zaduznice, stanodavac nema drugih opcija osim privatne tuzbe?
  14. Dobar dan svima. Nalazim se u inozemstvu sa suprugom koja nema hrvatsko drzavljanstvo. Pocetkom ljeta planiramo dolazak u Hrvatsku, te ce nam biti odredjena karantena od 2 tjedna. Posto nemamo mjesto gdje mozemo biti sami, receno nam je da ce nam drzava osigurati karantenu, te da cemo to dogovoriti na licu mjesta kad sletimo u Zagreb. Od drzavnih sluzbi mi nitko ne zna reci nikakve detalje o ovome, pa vas molim za ikakve konkretne informacije ako itko ima. Evo konkretnije: 1. Da li je karantena besplatna za suprugu (za mene jest koliko sam shvatio). Inace za strance nije besplatna, ali posto se radi o clanu obitelji logicno mi je da je besplatna. Ili sam u krivu? Ako nije besplatna, koliko se placa? Ona nema EU drzavljanstvo, ali brak je sklopljen u HR. 2. Gdje su karantene u Zagrebu i o kakvoj se vrsti smjestaja radi? Je li to Tomislavov Dom, Zarazna bolnica ili sto vec? 3. Da li nam je prijevoz od aerodroma do karantene osiguran ili se moramo sami za to pobrinuti? 4. Smijemo li cjelokupnu prtljagu nositi sa sobom u karantenu? Negdje sam procitao da laptop nije dozvoljen??? Nama je laptop (i internet) nuzan iz vise razloga... Moze li tko potvrditi to? 5. Citam po portalima da drzava daje nadoknadu onima koji provode vrijeme u karanteni. Odnosi li se to iskljucivo na one koji su u radnom odnosu ili na sve? Koliko sam shvatio u zakonu pise da svi dobivaju. Pretpostavljam da se to odnosi samo na drzavljane? Za kraj bih jos samo nadodao da sam vec pitao na sve strane, sto mailom, sto telefonski, i nikako ne mogu dobiti odgovor ni na jedno od ovih pitanja. Ne znam vise kome se obratiti. Stozer civilne zastite je samo rekao da nema popis karantena i se javim policiji s tim upitom. Policija je rekla da ne raspolazu takvim podacima, te da se obratim epidemioloskoj sluzbi. Oni su pak isto rekli da ne znaju i da to nije u njihovoj nadleznosti. Sve u svemu, jedan veliki neprofesionalizam i kaos. Molim vas jos jednom, bilo kakvi detalji su od pomoci. Hvala.
  15. Dobar dan svima. Imam podstanare studente koji vec mjesec dana ne borave u stanu, nego u svojem mjestu, zbog ove situacije s koronavirusom. Slozili smo se oko toga da smanjimo stanarinu na pola dok se situacija ne vrati u normalu. Uredno su prijavljeni i redovito placam porez. Dobio sam porezno rijesenje s uplatnicama do kraja isteka ugovora o najmu. Moze li se uopce, te gdje i kako korigirati iznos poreza, tako da i meni bude duplo manji. Po mogucnosti online (mailom) posto se nalazim u inozemstvu, te se vracam tek na ljeto. Imam "e-gradani" ako to sto znaci. Isto me zanima u slucaju da odluce raskinuti ugovor i otkazati stan, na koji nacin storniram placanje daljnjeg poreza? Ovo svugdje po netu trazim, ali nigdje nema ovog podatka.
  16. Mozete li molim vas pojasniti ovo sa zaduznicom? O cemu se tocno radi i kako to funkcionira? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija