Jump to content

Lightinmypocket

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Lightinmypocket objavio

  1. Hvala, to je onda jasno da je ovo onda sa prekovremenim satima nekako u sivoj zoni jer se ipak ne radi o jednokratnom povećanju opsega posla niti o višoj sili, već o učestaloj i uhodanoj praksi koja tako ide već godinama jer ne žele zaposliti dovoljan broj ljudi u određenom odjelu pa se krpaju vikendima sa ostalim zaposlenicima... To se radi izričitim pritiskom na zaposlenike, a pojedinima to čak nije niti rečeno kod zapošljavanja, već im se to samo odjednom nametnulo. Još me muči to da li nam "stranci" mogu biti izravno nadređeni, znači osobe koje u hrvatskoj firmi nisu zaposlene, već u stranoj firmi koja je vlasnik ove hrvatske... Često dolazi do nerazumijevanja jer stranci očekuju da hrvatski zaposlenici rade po stranim zakonima (što se tiče radnog vremena, pauze, službenih putovanja, rada praznicima, (očekuje se da se rade hrvatski praznici i da se to ne plaća nikako posebno, niti da se ne evidentira kao praznik...).
  2. Pozdrav, Eto u naslovu je i pitanje, naime strana firma je osnivac firme u kojoj radim i od nasih, hrvatskih zaposlenika se trazi da konstantno radime prekovremeno i to na poslovima koji nije definiran uvovorom (iako stoji ona famozna recenica "... i ostali poslovi prema nalogu poslodavca". Taj prisilni prekovremeni rad se koristi kao metoda krpanja nedostatka zaposlenika i to tijekom cijele godine. Moramo li poslusati i raditi tako i slusati sefa stranca ili mozemo odbiti bez nekih posljedica? Kako da to argumentiramo ako mozemo to izbjeci? Hvala!
  3. Zanimalo bi me da li netko zna kakva je praksa kod podnošenja Zahtjeva za odgodom ovrhe kod privremene nezaposlenosti ovršenika? Da li se to u pravilu privaća ili su iskustva razna? Nije li ionako naknada koju osoba prima od HZZ-a zaštićena? Otkaz sam dobila zbog pandemije i eto, sada možda očekujem potencijalno neka rješenja o ovrsi, pa da se pripremim... Hvala!
  4. Hvala, ohrabrili ste me. Tako sam odgovorila jer sam stekla dojam da je vrlo teško, a skoro i nemoguće dobiti spor protiv takvih firmi koje se bave takvim djelatnostima. Već se neko vrijeme borimo nas nekolicina protiv takvih društava.
  5. Zahvaljujem. Znači strane firme nas mogu bez problema ovršiti, ali u slučaju kada mi kao državljani RH trebamo njih tužiti zbog npr. preplaćenih sredstava ili lihvarenja, onda se stvari kompliciraju. Naša nas država u tom slučaju ne štiti, tj, ne olakšava nam da ostavimo svoja prava., ali strancima daje pristup nama. Zanimljivo.
  6. Zanimalo bi me da li mi netko može pojasniti slijedeće: Ako npr. korisnik sklopi ugovor sa stranom firmom oko internet zajma i recimo da dođe do problema sa otplatom, da li strana firma ima pravo ovršiti dužnika i po kojem je to članku i kojeg (ovršnog) zakona? Neke od takvih firmi, npr, XY tvrtka ima domaći servis, a to je tvrtka xyz d.o.o. - sa tom domaćom firmom korisnik nema nikakav ugovor, znači xyz je samo tu kao posrednik u naplati i sl. Da li teoretski može xyz pokrenuti ovrhu iako nema nikakav pravni odnos sa dužnikom? Drugi sluičaj je Zxy firma koja kod nas nema "predstavništvo" u RH za utjerivanje dugova pa je pitanje po kojoj osnovi ta firma može pokrenuti ovrhu, ako joj je sjedište u drugoj zenlji (konkiretno Španjolska)? Najljepša hvala.
  7. Tražim pravni savjet oko problematičnog odnosa sa tvrtkom koja se bavi internet pozajmicama. Može mi se javiti porukom i netko tko ima sličnih neugodnih iskustava. Zahvaljujem.
  8. Pozdrav, da li može netko rastumačiti što znači konkretno izuzetak poboldanim slovima: - iz Zakona o ovršnim postupcima, ovim zadnjim izmjenama vezano na moratorij na ovrhe. Zastoj ovrha pak ne odnosi se na fizičke osobe ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih rata po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija