Jump to content

maxxton

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je maxxton objavio

  1. , miroslav6 je napisao:

    Sve tocno, osim da supruga ne mora potpisivati nista, jer je sva imovina na suprugu, teoretski mogu dodati da se ona slaze s tim jer je to bracna stecevina, ali mislim da je ipak nepotrebno, daruju svojoj djeci, nitko ne zeli nikog prevariti, a i plodouzivanje je ukljuceno i za nju. Moze se dodati stavak o plodouzivanju u darovni ugovor, ima ovdje nesto o tome:

     

    Pošto su sve zainteresirane strane nedovoljno upoznate sa pojmom plodouživanja, možete li molim vas odgovorit na pitanje:

    U vrlo neizglednom slučaju da se (nažalost) pogoršaju odnosi između roditelja i ćeri, mogu li one kao vlasnice istodobno pristupit u tu nekretninu dok njeni roditelji imaju pravo plodouživanja?

    Ili na primjer u još gorem slučaju, da ćere prodaju stan nekoj trećoj osobi. Da li ta treća osoba ima pravo koristit nekretninu ili na bilo koji način se uplitat u korištenje te nekretnine dok su roditelji zabilježeni kao plodouživatelji?

    Pitam iz razloga jer stavak 3 članka 204. iz Zakona o vlasništvu kaže da "Vlasnik poslužne stvari mora trpit izvršavanje plodouživateljevih ovlasti na svojoj stvari, a svoje pravo vlasništva smije izvršavati ako time ne vrijeđa plodouživateljevo pravo" - ovaj dio mi je nejasan.

  2. prije 20 sati , miroslav6 je napisao:

    Imaju li jos djece ili samo 2 kcerke?

    Nemaju još dice, samo njih 2. Mislim da je najzgodnija varijanta da se sastavi Darovni ugovor.

    Da li ovaj dio o plodouživanju može bit npr. jedan od članaka tog Darovnog ugovora, na način da se sve obuhvati jednim dokumentom?

    Pretpostavljam da svi četvero moraju taj ugovor potpisat i ovjerit u bilježnika?

    Takav ovjeren ugovor se prilaže na Zemljišnik na temelju kojeg se 2 ćere odmah upisuju kao vlasnice, a u odjeljak C se upisuje pravo plodouživanja na ime oba roditelja?

    Pitam malo detaljnije čisto da budem siguran. Hvala @miroslav6 i @Matrix

  3. Molim za savjet.

    Dvoje supružnika penzionera u kasnim godinama imaju želju napisat dokument (bilo to oporuka ili slično). Suprug, na čije ime je zavedeno sve imanje, ima želju da u slučaju njegove smrti, sva imovina ide isključivo surpuzi.

    Nadalje, u slučaju smrti njih oboje, želili bi se osigurat da imovina pripadne isključivo njihovim 2 ćeri.

    Posebno im je bitno napisat nekakav dokument (bilo to oporuka ili ugovor) koji garantira da njihova imovina može ić isključivo ćerama nakon njihove smrti.

    Strah ih je da ako jedno od njih dvoje supružnika poživi duže, da ga/je neko ne prevari, npr. neka osoba koja se eventualno brine o njima, čisti ili sprema, da jednog od njih ne nagovori na nekakav ugovor o uzdržavanju ili slično pri kojem bi njihove ćere bile oštećene.

    Znači da ponovim, želja tih supružnika je da u slučaju smrti jednog od njih, imovina prelazi na drugog supružnika, a u slučaju smrti oboje, sva imovina se dijeli na 2 ćeri.

    Kako je to najlakše provest?

    Hvala

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija