Jump to content

maxxton

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    maxxton je reagirao na miroslav6 u Pisanje oporuke   
    Pravo plodouzivanja jest u praksi jace od vlasnistva, plodouzivatelj se koristi nekretninom kao vlasnik, moze ju iznajmljivati i zadrzati najam za sebe (plodove), ali ju mora i odrzavati o svom trosku. Vlasnik plodouzivanje mora trpiti. Jedino na sto plodouzivatelj nema pravo jest prodaja nekretnine i zarada od prodaje.
    Kao sto pise u 1. stavku istog clanka, plodouzivatelj je (nesamostalni) posjednik i moze u potpunosti za sebe rabiti nekretninu.
    Prodaja ne utjece na plodouzivanje, niti plodouzivanje utjece (direktno) na prodaju, Vi smijete prodati nekretninu, ali novi vlasnik mora trpiti to plodouzivanje kao sto cete ga i Vi trpiti. Plodouzivanje je teret slican hipoteki, tesko da ce netko kupiti nekretninu opterecenu plodouzivanjem ili hipotekom, jedino ako se proda ispod cijene pa je na kraju isplativo (npr. kupoprodajna cijena je smanjena za iznos nekretnine ili plodouzivatelj ima 107 godina i nece jos dugo (plodo)uzivati na ovom svijetu ).
  2. Hvala
    maxxton je reagirao na miroslav6 u Pisanje oporuke   
    Imaju li jos djece ili samo 2 kcerke?
    Oporukom nece nista rijesiti jer ako potpise ugovor o uzdrzavanju s nekim, sve sto pise u ugovoru nece ni doci na ostavinsku raspravu.
    Ako imaju samo 2 kcerke, najbolje je im se osigurati tako da im daruju svoju imovinu jos za zivota, prije nego ce doci u fazu zivota gdje bi ih netko mogao nagovoriti na tako nesto. Uz darovnicu neka upisu i teret plodouzivanja za oba roditelja, tako ce se osigurati da ih kcerke nedaj Boze prevare i prodaju nekretnine pa da nece imati gdje zivjeti. Plodouzivanjem imaju pravo zivjeti i uzivati u plodovima tih nekretnina, a vlasnik (bilo koji, cak i ako kcerke prodaju nekretnine) to mora trpjeti i nema ih pravo ni na koji nacin izbaciti i zabraniti im da se koriste tim nekretninama.
    U tom slucaju im je najbitnije da ih nitko ne nagovori da se odreknu plodouzivanja (a jedino ga se oni sami mogu odreci, ne moze im nitko drugi oduzeti to pravo).
    Ako im to ne odgovara, mogu potpisati ugovor o uzdrzavanju sa kcerima. Neznam da li je moguce napraviti zajednicki ugovor o uzdrzavanju da nekretnine predu na uzdrzavatelja tek nakon smrti oba roditelja, nadam se da netko moze pomoci u tom dijelu. Ako ne moze tako, prije potpisivanaja ugovora otac daruje majci polovicu nekretnina da svatko ima svoj dio i onda svatko radi ugovor sa obje kcerke. Tako ce biti vlasnici do smrti, a nitko drugi im nece moci preoteti te nekretnine. Nakon sto jedan od njih umre, kcerke se se odreknu svog nasljedstva u korist zivog roditelja i dopuni se ugovor o uzdrzavanju da vrijedi na cijelu nekretninu, a ne samo na polovicu. Ne zaboravite nakon potpisa ugovora o uzdrzavanju upisati ih u zemljisne knjige da drugi koji razmisljaju napraviti nesto slicno brzo odustanu od svojih namjera.
  3. Hvala
    maxxton je reagirao na Matrix u Pisanje oporuke   
    Moguće je. 
  4. Hvala
    maxxton je reagirao na miroslav6 u Pisanje oporuke   
    Sve tocno, osim da supruga ne mora potpisivati nista, jer je sva imovina na suprugu, teoretski mogu dodati da se ona slaze s tim jer je to bracna stecevina, ali mislim da je ipak nepotrebno, daruju svojoj djeci, nitko ne zeli nikog prevariti, a i plodouzivanje je ukljuceno i za nju. Moze se dodati stavak o plodouzivanju u darovni ugovor, ima ovdje nesto o tome:
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija