Jump to content

DinkoZG

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DinkoZG objavio

  1. Nije financijski sposobna otkupiti nase 2/3. Ona trenutno ne zivi stalno u toj nekretnini (nego oko 1/3 godine). Svoje vrijeme dijeli izmedju 2-3 razlicite lokacije. Dakle ne radi se o potrebi, nego of "navici koristenja" vise nekretnina. Mi s njome jos nismo pricali o podjeli. Tko zna, mozda se ona i slozi od prve, i mozda se nepotrebno brinemo. Zato sam se htio pripremiti na taj razgovor prikupljanjem informacija.
  2. Hvala Vam - sada mi je sve mnogo jasnije. Da, mislili smo prodati tu nekretninu ali nismo sigurni da ce se ona sloziti. Zato smo razmisljali o drugacijem nacinu podjele. Nastojat cemo sve rijesiti sami troje prije ostavinske.
  3. Izvinjavam se na konfuziji, mislim da nisam jasno opisao svoje pitanje. Evo da pojasnim: Mene je zanimalo večinsko pravo kada ima troje ravnopravnih nasljednika: dva sina iz očevog prvog braka (brat i ja) i očeva nova supruga (nama maćeha). Svi smo prvi nasljedni red, pa svakome zakonski pripada jedna trecina ostavinske mase. Htio bih znati da li brat i ja, kao većinski vlasnici (2/3), imamo pravo odlučiti preuzeti jednu od nekretnina (koja je bila 100% vlasnistvo naseg oca) na naša imena - s time da maćeha dobije svoju 1/3 ostavinske mase iz drugih nekretnina koje svi troje zajednicki nasljedjujemo? Čak i da se ona ne slozi sa nasom odlukom? (jer je manjinski vlasnik pa ne moze sama naslijediti najvecu nekretninu koja je otprilike 1/2 ostavinske mase) Općenito, da li prema zakonu svakome od nas troje mora pripasti 1/3 svake nekretnine koju je otac ostavio? Ili je jedino bitno da svatko od nas troje dobije 1/3 od ukupne ostavinske mase, bez obzira na način podjele? Hvala vam na pomoći i savjetima!
  4. Jedna nekretnina je bila 100% vlasnistvo oca. To je ona koja nas dvojicu najvise zanima. Ostale nekretnine su vlasnistvo oca i njegove brace. Oni su sporazumno podijelili tko sto koristi. šogorica nema vlasnički udio u tim nekretninama - tek joj treba nesto pripasti sada, kao i nama.
  5. Nas dva brata smo većinski vlasnici nekretnina koje smo nedavno naslijedili od oca. Njegova supruga je treći vlasnik. Nismo jos pozvani na ostavinsku raspravu. Prijatelj koji ima agenciju za nekretnine nas je savjetovao da se svi troje dogovorimo oko podjele prije ostavinske - tako da ne moramo ici na sud i odugovlaciti rjesenje. Oporuke nema. Nas zanima slijedeće: Nas dvojica smo najvise zainteresirani za jednu od nekretnina. Da li mi kao vecinski vlasnici imamo pravo odluciti ne dijeliti je sa trecim nasljednikom? A njoj ustupiti drugu/e nekretninu/e odgovarajuce procijenjene vrijednosti tako da ona zakonski dobije 1/3 totalne vrijednosti naslijedjenih nekretnina? U principu, kakva prava mi imamo kao većinski vlasnici?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija