Jump to content

Crunchy Five

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Crunchy Five objavio

  1. Dolazi novo trgovačko društvo. Trgovačko društvo u kojem sam sad zaposlen ne ostaje isto, prelazimo u novog poslodavca. Dosadašnje trgovačko društvo će ostati i dalje aktivno ali više neću biti zaposlen u njemu, prelazimo u novog poslodavca. Akvizicija se izvodi na način da se pripaja cjelokupna imovina, poslovni položaj na tržištu kao i sva prava i obaveze biti će preneseni na novog vlasnika tako i ugovori o radu za radnike. Dosadašnja stara tvrtka će i dalje bit aktivna i u vlasništvu starog vlasnika ali neće se više baviti dosadašnjom djelatnosti a mi radnici ćemo prijeći u tog novog poslodavca Dakle riječ je o drugom slučaju. Je li u tom slučaju stari poslodavac nam dužan isplatiti otpremninu? Jer odgovorili ste mi da stari poslodavca ne treba isplatiti otpremninu. A ako ne treba stari a riječ je o drugom slučaju pa dakle ne treba ni novi kad mi da otkaz... Onda oni su sebi ovdje složili situaciju da ne treba nitko isplatiti otpremninu?
  2. Borbena7, tvrtka u kojoj sada radim nema Pravilnik o radu nego ima Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim nije regulirana otpremnina. U novoj tvrtki očekujem da ću dobiti poslovno uvjetovan otkaz nakon 10 mjeseci i ovako kako kažete ispada da mogu stara i nova tvrtka zakonski zaobići isplatu moje 20-godišnje otpremnine? Ili Ako nam novi poslodavac ponudi sklapanje novih ugovora o radu onda je stari poslodavac dužan stare ugovore raskinuti i stari poslodavac nam isplaćuje otpremninu? A ako nam novi poslodavac ne ponudi sklapanje novih ugovora o radu onda kad mi novi poslodavac da otkaz nakon 10 mjeseci dužan mi je isplatiti moju 20-godišnju otpremninu? Shvatite molim vas da sam zabrinut da u ovom procesu prelaska iz stare firme u novu firmu moje pravo na 20-godišnju otpremninu ne bude izgubljeno? Da li u ovom procesu postoji mogućnost da se desi da izgubim to pravo i da na kraju ni stari ni novi poslodavac ne isplate otpremninu ako dobijem otkaz nakon 10 mjeseci u novog poslodavca.
  3. Da ali stavak 2 mi određuje minimalnu otpremninu 40,000kn a stavak 3 mi određuje maksimalnu otpremninu 36,000kn. Zar to nije kontradiktorno? Kolektivni ugovor nemamo a pravilnikom o radu i ugovorom o radu nije određena visina otpremnine. Koja mi onda otpremnina pripada?
  4. Imam nedoumicu u vezi određivanja visine otpremnine. Članak 126 Zakona o radu određuje kako otpremnina treba biti izračunata međutim stavak 2 i stavak 3 članka 126 su, po mom mišljenju kontradiktorni. Članak 126 st.2: "(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca." Što znači da meni sa 20 godina radnog staža i bruto plaćom 6000kn pripada minimalna otpremnina 40,000kn i da se ne smije ugovoriti u iznosu manjem od toga, kao što Članak 126 st.2 nalaže. Međutim Članak 126 st.3 govori slijedeće: "(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu." Što znači da sa mojom bruto plaćom od 6000kn ispada da mi otpremnina ne smije biti veća od 36,000kn? Koga sad slušati? Stavak 2 koji zabranjuje da mi otpremnina bude manja od 40,000kn ili stavak 3 koji zabranjuje da bude veća od 36,000kn?! Ili se možda treba držati naputka u stavku 3: "Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije..." A određeno je drukčije jer je određeno drukčije u stavku 2 a on je zakon... Onda ispada da mi otpremnina treba biti izračunata na 40,000kn i ne smije biti manja od tog iznosa. Hvala na razjašnjenju ove nedoumice.
  5. Poštovani Zaposlen sam ugovorom na neodređeno vrijeme preko 20 godina neprekidno u privatnoj tvrtki koja nema potpisan kolektivni ugovor a Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ne uređuje otpremninu. Dakle otpremnina je regulirana po zakonskim propisima. Poslodavac nas je obavijestio da se tvrtka prodaje, kupuje nas jedna druga velika firma u istoj branši posla. Tvrtka se prodaje na način da se pripaja cjelokupna imovina, poslovni položaj na tržištu kao i sva prava i obaveze biti će preneseni na novog vlasnika tako i ugovori o radu za radnike. Dosadašnja tvrtka će i dalje bit aktivna i u vlasništvu starog vlasnika ali neće se više baviti dosadašnjom djelatnosti a mi radnici ćemo prijeći u tog novog poslodavca. Imam tri pitanja u tom pogledu: 1) Da li je dosadašnji poslodavac dužan isplatiti otpremninu prije nego što nas prebaci u drugu, novu firmu? Jer praktički prije nego nas prebaci u novu tvrtku mora nam dati poslovno uvjetovan otkaz u dosadašnjoj tvrtki a to povlači njegovu zakonsku obavezu isplate otpremnine. 2) Da li možemo odbiti prelazak u drugu firmu i da li u tom slučaju nam je dosadašnji poslodavac dužan isplatiti otpremninu? 3) Ako pristanemo preći u novu firmu (a ako dosadašnji poslodavac nije dužan isplatiti otpremninu za prelazak i ne isplati je) i ako u novoj firmi nakon npr. 10 mjeseci dobijemo poslovno uvjetovan otkaz od novog poslodavca, da li mi je novi poslodavc zakonski dužan isplatiti otpremninu kao da sam u njega radio preko 20 godina jer iz stare firme sa sobom donosim preko 20 godina neprekinutog radnog staža u bivšoj firmi. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija